Botox, υαλουρονικό οξύ και skin boosters: Τα trends και τα νεότερα υλικά
Στο διεθνών προδιαγραφών 12ο Hands-on Workshop με θέμα «Βοτουλινική Τοξίνη, Υαλουρονικό Οξύ & Skin Boosters», κορυφαίοι ιατροί του Ομίλου CDM Medical Group εκπαίδευσαν νέους ιατρούς πάνω σε γνωστά και λιγότερο γνωστά υλικά για θεραπείες προσώπου, τεχνικές και συνδυασμούς τους.
Το διεθνών προδιαγραφών Hands-on Workshop με θέμα «Βοτουλινική Τοξίνη, Υαλουρονικό Οξύ & Skin Boosters» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Νοεμβρίου από την ADV Cosmetics σε συνεργασία με τον Όμιλο Cosmetic Derma Medicine Medical Group. Οι νεότερες εφαρμογές του Botox, όχι μόνο στο μέτωπο, το μεσόφρυο και το πόδι της χήνας, αλλά και σε πολλά διαφορετικά σημεία στο πρόσωπο, το «πολυμορφικό» υαλουρονικό οξύ που με τη σωστή εφαρμογή μπορεί να «αναπλάσει» το πρόσωπο και φυσικά τα skin boosters, τα πολυσυζητημένα new entries της αισθητικής ιατρικής, πρωταγωνίστησαν σε αυτήν την ενδιαφέρουσα ημερίδα που τράβηξε το ενδιαφέρον όχι μόνο των ιατρών αλλά και δημοσιογράφων.
Στην Κλινική Cosmetic Derma Medicine Αθηνών, καταξιωμένοι και με πολυετή εμπειρία ιατροί-εκπαιδευτές του Ιατρικού Ομίλου CDM ενημέρωσαν νέους ιατρούς σχετικά με τις λιγότερο διαδεδομένες τεχνικές, τα καινούργια υλικά, τις εξελιγμένες θεραπείες και το good practice στην εφαρμογή των ενέσιμων θεραπειών προσώπου. Οι συμμετέχοντες ιατροί είχαν την ευκαιρία να δουν στην πράξη καινοτόμες εφαρμογές και τις τεχνικές τους, να λάβουν συμβουλές και να εκπαιδευτούν πάνω σε πραγματικά περιστατικά.
Το θεωρητικό μέρος ξεκίνησε με την παρουσίαση του Δρ. Ευάγγελου Σούκου, Ιατρού Πλαστικής Χειρουργικής, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανατομία των μυών και των δομών του προσώπου που εμπλέκονται στις ενέσιμες θεραπείες, τονίζοντας ότι η ενδελεχής γνώση τους είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση του επιθυμητού αποτελέσματος και την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων για ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ακολούθησε η Επιστημονική Διευθύντρια του Cosmetic Derma Medicine Medical Group, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, η οποία επικεντρώθηκε στις εφαρμογές της βοτουλινικής τοξίνης στην Αισθητική Ιατρική, τα νεότερης γενιάς υλικά και τις περιοχές θεραπείας.
Με πάνω από 3 εκατομμύρια εφαρμογές ετησίως, η βοτουλινική τοξίνη είναι η πιο δημοφιλής θεραπεία αισθητικής ιατρικής διεθνώς. Είναι όμως λάθος να πιστέψει κανείς ότι η θεραπεία αυτή έχει δώσει όλα όσα είχε να προσφέρει: καινοτόμες συνθέσεις με αποδεδειγμένα αποτελέσματα ακόμη και σε άτομα άνω των 65 ετών, νέες τεχνικές και περιοχές εφαρμογής ανοίγουν τη βεντάλια των δυνατοτήτων τόσο για τους ιατρούς όσο και για τους ασθενείς.
Κατά την παρουσίασή της εισήγησής της με τίτλο «Εφαρμογές βοτουλινικής τοξίνης στην Αισθητική Ιατρική», η Δρ. Τσιατούρα παρουσίασε αναλυτικά τις λιγότερο διαδεδομένες χρήσεις της βοτουλινικής τοξίνης στο μέσο πρόσωπο (μύτη, χείλη, ρινοπαρειακές) και το κάτω τριτημόριο του προσώπου (πηγούνι, marionette lines, μασητήρες). Όπως εξήγησε, σήμερα μπορεί να γίνει με επιτυχία εφαρμογή βοτουλινικής τοξίνης σε περιοχές οι οποίες μέχρι πρόσφατα ήταν εκτός των διαθέσιμων επιλογών, όπως το κάτω μέρος του προσώπου (ρυτίδες λύπης, ρυτίδες πώγωνος, μασητήρες, ρυτίδες μυώδους πλατύσματος στο λαιμό, ανύψωση ακρορρινίου και εκστροφή άνω χείλους).
Δύο πολύ ενδιαφέρουσες εφαρμογές που ανέπτυξε η Δρ. Τσιατούρα ήταν αυτή του Mesobotox/Microbotox, για λείανση λεπτών ρυτίδων, βελτίωση ακμής, ουλών και χηλοειδών, μείωση εφίδρωσης και σμηγματόρροιας, η οποία απευθύνεται σε κάθε ηλικία και το Botox τραπεζοειδούς ή Barbie Botox, που χαρίζει το εφέ πιο λεπτού λαιμού αλλά ανακουφίζει επίσης από πόνους και ένταση στον αυχένα και την πλάτη.
Οι εφαρμογές σε αυτές τις περιοχές πολλαπλασιάζουν τις δυνατές χρήσεις της βοτουλινικής τοξίνης, που μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα ενέσιμα υλικά όπως είναι το υαλουρονικό οξύ ή τα skin boosters, ενδείκνυται για διαφορετικές ανάγκες του προσώπου και ανεβάζει ψηλά τον πήχη της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.
Μιλώντας για τα «νέα» σημεία θεραπείας, η Δρ. Τσιατούρα τόνισε ότι οι εφαρμογές αυτές πρέπει να πραγματοποιούνται από δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς με μεγάλη εμπειρία και καλή γνώση της ανατομίας της περιοχής.
Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα από τα κορυφαία υλικά της Αισθητικής Ιατρικής με πολλές και διαφορετικές χρήσεις, όχι μόνο αναφορικά με τα σημεία έγχυσης αλλά και με το μοριακό του βάρος που διαφοροποιεί την εφαρμογή και το αποτέλεσμα. Στην παρουσίασή της με τίτλο «Υαλουρονικό οξύ: Εφαρμογές στην Αισθητική Ιατρική & πιθανές επιπλοκές» η Δρ. Σεβαστή Αφαντενού, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος & Επιστημονική Υπεύθυνη Cosmetic Derma Medicine Γλυφάδας και Ρόδου, έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το δημοφιλές αυτό υλικό και τις καινούργιες θεραπείες που βασίζονται στη χρήση του.
Όπως εξήγησε μέσα από την παρουσίασή της η γιατρός, οι περιοχές εφαρμογής και το επιθυμητό αποτέλεσμα της θεραπείας εξαρτώνται άμεσα από την ταξινόμηση, τη δομή και το μέγεθος των μορίων του υαλουρονικού οξέος και αντίστοιχα επιλέγεται η έγχυση με βελόνη ή κάνουλα. Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως filler για την πλήρωση στατικών ρυτίδων και ουλών, για ενίσχυση και αναπλήρωση του όγκου σε σημεία όπως τα χείλη και τα ζυγωματικά, ακόμη και για βαθιά ενυδάτωση και ανανέωση της επιδερμίδας ως συστατικό μεσοθεραπείας ή skin booster.
Ως προς την εφαρμογή του ως filler, η Δρ. Αφαντενού επισήμανε ότι σήμερα χρησιμοποιείται σε πολύ περισσότερα σημεία απ’ ότι στο παρελθόν, στο πρόσωπο και το σώμα, καλύπτοντας διαφορετικές ανάγκες.
Skin boosters, βιοδιεγέρτες κολλαγόνου και συνδυασμοί θεραπειώνΤο θεωρητικό κομμάτι του Workshop ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της Δρ. Κωνσταντίνας Μάμαλη, Δερματολόγου – Αφροδισιολόγου και Αναπληρώτριας Επιστημονικής Διευθύντριας της Cosmetic Derma Medicine, με τίτλο «Beyond Fillers».
Η Δρ. Μάμαλη αναφέρθηκε εκτενώς στα skin boosters, μία καινούργια ενέσιμη «υβριδική» θεραπεία που συνδυάζει τις ιδιότητες της μεσοθεραπείας και των fillers υαλουρονικού οξέος και η οποία χρησιμοποιείται με εντυπωσιακά αποτελέσματα για το πρόσωπο, τον λαιμό, το ντεκολτέ, αλλά και το σώμα. Οι παριστάμενοι στο workshop άκουσαν με ενδιαφέρον με πολλαπλά οφέλη της θεραπείας, όπως αναζωογόνηση και αναδόμηση των στιβάδων του δέρματος (πάχυνση), τόνωση ελαστικότητας, βαθιά ενυδάτωση, διόρθωση ατελειών (ρυτίδες έκφρασης, αφυδατωμένο δέρμα, ουλές ακμής, ρυτίδες καπνιστού) αλλά και πρόληψη της εξέλιξης της διαδικασίας γήρανσης. Η Δρ. Μάμαλη παρουσίασε επίσης τα eye boosters, αντίστοιχη θεραπεία με καινοτόμο σύνθεση που επικεντρώνεται στην περιοχή των ματιών.
Σημαντική αναφορά έγινε από την ιατρό στις θεραπείες με βιοδιεγέρτες κολλαγόνου, ουσίες που διεγείρουν τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος στο δέρμα με αποτέλεσμα την εκ των έσω ανανέωση, σύσφιξη και ανάπλαση της επιδερμίδας.
Τέλος, η Δρ. Μάμαλη αναφέρθηκε στα πολυνουκλεοτίδια που αυτήν τη στιγμή έχουν διακριθεί ως θεραπεία αιχμής στα δερματολογικά ιατρεία με δράση που υποστηρίζεται από όγκο δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών και abstracts. Τα στοιχεία για τα αποτελέσματα της θεραπείας δείχνουν ενίσχυση της ενυδάτωσης της επιδερμίδας και της φυσικής ανάπλασης των ιστών. Έχει επίσης βρεθεί ότι τα πολυνουκλεοτίδια καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, αυξάνουν τον χρόνο ζωής και τον αριθμό των ινοβλαστών και ενισχύουν τους μηχανισμούς παραγωγής κολλαγόνου – δύο δομικών στοιχείων που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της χαλάρωσης και τη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος.
Το workshop ολοκληρώθηκε με το πρακτικό μέρος όπου οι ιατροί της Cosmetic Derma Medicine παρουσίασαν hands-on εφαρμογές και τεχνικές σε ασθενείς, εφαρμόζοντας στην πράξη τη θεωρητική εκπαίδευση που προσέφεραν στους συμμετέχοντες οι οποίοι φεύγοντας δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την ευκαιρία που είχαν να ενημερωθούν, να λύσουν απορίες και να δουν από κοντά τις νέες τεχνικές εφαρμογών στα ενέσιμα.