Η άλλη Στέλλα: Μια μουσική παράσταση του Θέμη Μουμουλίδη στο Μικρό Γκλόρια
Η ζωή και τα τραγούδια της Στέλλας Χασκίλ “ζωντανεύουν” σε μια μουσική παράσταση, στο Μικρό Γκλόρια, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και ερμηνεία Μαριάννας Πολυχρονίδη.
Με ένα νέο σκηνικό πορτρέτο επανέρχεται ο Θέμης Μουμουλίδης στο Μικρό Γκλόρια. Η ζωή και το έργο της τραγουδίστριας Στέλλας Χασκίλ γίνονται η έμπνευση για τη μουσική παράσταση που γράφει και σκηνοθετεί δημιουργώντας το ένατο κατά σειρά σκηνικό πορτρέτο του. Προηγήθηκαν: Νίκος Καββαδίας, Καρυωτάκης-Πολυδούρη , Τ. S. Eliot, Κ.Π. Καβάφης, Γιώργος Σεφέρης, Μίκης Θεοδωράκης, Νίκος Καββαδίας, Μαρί Σκλοντόβσκα Κιουρί.
Ήταν η μεγαλύτερη λαϊκή φωνή της εποχής της. Από την πυρκαγιά του ‘17 στη Θεσσαλονίκη και τον διωγμό των Εβραίων, στην Αθήνα της Κατοχής, τη Σμύρνη της καταστροφής, στις πρώτες ηχογραφήσεις. Ο Τσιτσάνης, ο Καλδάρας, ο Χιώτης, η Ρόζα, ο Μπίνης. Από τα πέτρινα χρόνια του λαϊκού τραγουδιού μέχρι την άνοιξή του. Μια λαϊκή φωνή γράφει τη δική της ιστορία. Στέλλα Χασκίλ.
Η ζωή και το έργο της μεγάλης ερμηνεύτριας σε μια μουσική παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα της Έφης Μαχιμάρη «Ήτανε κισμέτ».
Το ρόλο της Στέλλας Χασκίλ και τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύει η εξαιρετική ηθοποιός και τραγουδίστρια Μαριάννα Πολυχρονίδη. Επί σκηνής και οι μουσικοί Αντώνης και Θοδωρής Ξηντάρης.
Ο λόγος, η μουσική και τα τραγούδια, σκιαγραφούν το πορτρέτο μιας σπουδαίας φωνής και ζωντανεύουν στη σκηνή τη ζωή και το έργο της. Η σύγχρονη μουσική, τα ηχοτοπία μνήμης, συνυπάρχουν με τις μουσικές των μεγάλων τραγουδιών που ερμήνευσε η Στέλλα Χασκίλ. Ηλεκτρονικός και ψηφιακός ήχος «παντρεύονται» με τον ήχο της λαϊκής ορχήστρας.
Η Στέλλα Χασκίλ υπήρξε μια από τις σημαντικότερες λαϊκές φωνές του πρώτου μισού του αιώνα που πέρασε. Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, ένα χρόνο μετά τη μεγάλη φωτιά του 1917, η Χασκίλ σημάδεψε με τη φωνή της μεγάλες επιτυχίες του Τσιτσάνη, του Καλδάρα, του Χιώτη, του Τούντα και πολλών άλλων. Εβραϊκής καταγωγής, έζησε το ολοκαύτωμα και τη γενοκτονία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Οικογενειακή φίλη με την Ρόζα Εσκενάζι. Πέθανε στα 36 της χρόνια.
Το έργο παρακολουθεί παράλληλα με τη ζωή της Στέλλας, τις μεγάλες κοινωνικές ανακατατάξεις στην Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπου μετά την Μικρασιατική καταστροφή και τη Γενοκτονία των Ποντίων, κατέφτασαν χιλιάδες πρόσφυγες. Σε αυτή την πολυπολιτισμική κοινωνία που δημιουργήθηκε το τραγούδι υπήρξε το στήριγμα και η διέξοδος των απλών λαϊκών ανθρώπων. Το έργο βασίζεται στην εξαιρετική μυθιστορηματική βιογραφία της Έφης Μαχιμάρη ήταν κισμέτ για την σπουδαία Στέλλα Χασκίλ.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Αθήνα