Η συνταγή της διαιτολόγου για νόστιμη αχλαδόπιτα
Ένα κομμάτι αχλαδόπιτα είναι το ιδανικό συνοδευτικό για τον καφέ ή το ζεστό μας ρόφημα αλλά και ένα υγιεινό σνακ όταν αποζητάμε κάτι γλυκό!
Τα αχλάδια είναι ένα θρεπτικό και γευστικό φρούτο με πάρα πολλά και διαφορετικά οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Προσφέρουν προστασία για την καρδιά, υποστηρίζουν την καλή πέψη και συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού.
Πέρα από ωμά και σε σαλάτες ή στο φαγητό, τα αχλάδια είναι εξαιρετική επιλογή για μια νόστιμη και γλυκιά πίτα. Η αχλαδόπιτα είναι ένα γλυκό που συνδυάζει τη φυσική γλυκύτητα των αχλαδιών με μαλακή, αφράτη ζύμη και αρωματικά μπαχαρικά. Είναι ιδανική για το φθινόπωρο, όταν τα αχλάδια είναι στην εποχή τους, και είναι εξαιρετική επιλογή για επιδόρπιο ή απογευματινό κέρασμα. Η παρακάτω συνταγή είναι από την Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, Kλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc, MBA, SRD.
Υλικά:
- 4 μεγάλα αχλάδια (ώριμα, αλλά όχι υπερώριμα)
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι βούτυρο (μαλακωμένο)
- 2 αυγά
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 πρέζα γαρίφαλο (προαιρετικά)
- 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
- 1 πρέζα αλάτι
- Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία των αχλαδιών:
Καθαρίστε τα αχλάδια και κόψτε τα σε λεπτές φέτες ή μικρούς κύβους, ανάλογα με το πώς προτιμάτε να φαίνονται στην πίτα. Μπορείτε επίσης να τα αφήσετε με τη φλούδα αν προτιμάτε.
- Προετοιμασία του μείγματος:
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Τέλος, ανακατέψτε το γάλα και τη βανίλια στο μείγμα.
Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρίφαλο και το αλάτι. Σταδιακά προσθέστε το μείγμα αλευριού στο μείγμα με το βούτυρο και τα αυγά, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη.
Αφού ενώσετε τα στερεά και τα υγρά υλικά, προσθέστε στο μείγμα τα κομμένα αχλάδια ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα για να μοιραστούν ομοιόμορφα.
- Ψήσιμο:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα στρογγυλό ταψί ή φόρμα με διάμετρο περίπου 22-24 εκ. Μεταφέρετε το μείγμα στη φόρμα και απλώστε το ομοιόμορφα. Ψήστε για περίπου 40-50 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια και ένα μαχαίρι που θα τοποθετήσετε στο κέντρο να βγει καθαρό.
Για το σερβίρισμα, αφήνετε την αχλαδόπιτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψετε. Μπορείτε να πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη από πάνω πριν το σερβίρισμα για επιπλέον διακόσμηση ή συνοδευόμενη από παγωτό βανίλια ή σαντιγί για μια επιπλέον δόση απόλαυσης.