MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Το Μουσείο Μπενάκη αποκτά μέσω δωρεάς την ξεχωριστή συλλογή «Playgrounds & Toys»

Το Μουσείο Μπενάκη γίνεται αποδέκτης μιας ξεχωριστής δωρεάς από τη ΜΚΟ «Art for the World» με 59 σχέδια και μοντέλα παιδικών χαρών και παιχνιδιών που έχουν δημιουργήσει καταξιωμένοι σύγχρονοι καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες, η οποία έρχεται να συμπληρώσει τη συλλογή του μουσείου για την παιδική ηλικία από όλες τις εποχές και από όλον τον κόσμο.

Alessandro Guerriero – Italy, Isola di Pasqua, 2000 | Photo: Leonidas Kourgiantakis
Monopoli Team

Με ιδιαίτερη χαρά το Μουσείο Μπενάκη ανακοινώνει την αποδοχή της γενναιόδωρης δωρεάς από τη Mη Κυβερνητική Οργάνωση «Art for the World» (AFTW) της εξαιρετικής συλλογής «Playgrounds & Toys».

Πρόκειται για 59 σχέδια και μοντέλα παιδικών χαρών και παιχνιδιών που έχουν δημιουργήσει καταξιωμένοι σύγχρονοι καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες όπως οι Vito Acconci, Ανδρέας Αγγελιδάκης, Alberto Biage_, Stefano Boccalini, Atelier van Lieshout, Noritoshi Hirakawa, Shirazeh Houshiary, Alfredo Jaar, Martand Khosla, Joseph Kosuth, Toni Morgan, Μαρία Παπαδημητρίου, Luca Pancrazzi, Tereza Serrano και Nari Ward, μεταξύ άλλων. Η δωρεά αυτή συμπληρώνει τη συλλογή παιχνιδιών και αντικειμένων για την παιδική ηλικία από όλες τις εποχές και από όλον τον κόσμο του Μουσείου Μπενάκη.

David Renaud – France, Untitled, 2004 | Photo: Leonidas Kourgiantakis

Λίγα λόγια για τη συλλογή

Σε συνδυασμό, οι συλλογές αυτές παντρεύουν τα παραδοσιακά παιχνίδια με τις πρωτοποριακές καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις και συνάδουν με την αποστολή του Μουσείου Μπενάκη που στοχεύει στη μάθηση, την κοινωνική συμμετοχή και τη δημιουργικότητα. Η συλλογή «Playgrounds & Toys» είναι ένα έργο παγκόσμιας εμβέλειας με αποδέκτες τα παιδιά όλου του κόσμου, αλλά κυρίως εκείνα που αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες. Η συλλογή τονίζει τη σημασία του παιχνιδιού ως διαμορφωτικής και επανορθωτικής δραστηριότητας που ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς, ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη και προάγει τη συμπερίληψη μέσω της συλλογικής δραστηριοποίησης.

Andreas Angelidakis – Greece/Norway, Armenak, 2002-2004 | Photo: Leonidas Kourgiantakis

Κάθε μοντέλο έχει σχεδιαστεί προσεκτικά από καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες, με προτεραιότητα στην ασφάλεια των παιδιών, τη συναισθηματική εμπλοκή και την προσαρμοστικότητα και καλύπτει τις ποικίλες πολιτισμικές και γεωγραφικές ανάγκες των διαφορετικών κοινοτήτων. Κατασκευασμένες από οικονομικά, προσιτά και τοπικά υλικά, αυτά τα σχέδια και μοντέλα ακολουθούν επίσης τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό τη δέσμευση της AFTW να επιτυγχάνει ουσιαστικά, μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μέσω της Τέχνης.

Μέσα στον επόμενο χρόνο, το Μουσείο Μπενάκη προγραμματίζει την παρουσίαση των έργων της δωρεάς σε μια περιοδική έκθεση, ενώ παράλληλα εξετάζει την πιθανότητα κατασκευής και τοποθέτησης στον κήπο του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο μιας από αυτές τις μοναδικές δημιουργίες σε κλίμακα 1:1.

Fabiana De Barros – Brazil/Switzerland, Fiteiro Cultural, 1998-2003 | Photo: Leonidas Kourgiantakis

Λίγα λόγια για τη δωρεά και τους δωρητές

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Art for the World» (AFTW), με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας, συντονίζει ένα εκτεταμένο δίκτυο συμβούλων και συνεργατών παγκοσμίως. Στοχεύει στη μέθεξη ηθικής και αισθητικής για την ενίσχυση των διαπολιτισμικών σχέσεων και στηρίζει τη μάθηση, την ευεξία και τη βιωσιμότητα. Συνδέεται με το Τμήμα Δημόσιας Πληροφόρησης (DPI) των Ηνωμένων Εθνών, αναγνωρίζεται ως Οργανισμός Κοινής Ωφέλειας από την Κρατική Καγκελαρία της Γενεύης και είναι μέλος των Παγκόσμιων Ιδρυμάτων Τέχνης (World Art Founda ons). (Μάθετε περισσότερα για την AFTW στο ar ortheworld.net )

Ιδρύτρια και ιθύνων νους της AFTW είναι η Adelina von Fürstenberg, βραβευμένη με τον Χρυσό Λέοντα στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας και εταίρος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τέχνης και Επιστημών. Από το 2000 που ξεκίνησε, έχει επιμεληθεί και εμπλουτίσει αυτή τη συλλογή με μεγάλη αφοσίωση. Σήμερα περιλαμβάνει 59 μοντέλα σε κλίμακα 1:25, συνοδευόμενα από λεπτομερή σχέδια και φωτογραφίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜοναδικά δώρα – έργα τέχνης που ανακαλύψαμε στα art shops των χώρων πολιτισμού12.09.2018

Η συλλογή έχει παρουσιαστεί σε χώρους υψηλού κύρους, π.χ. στο Μουσείο του Ερυθρού Σταυρού της Γενεύης, στο Μουσείο Ωκεανογραφίας του Μόντε Κάρλο, στο Hangar Bicocca του Μιλάνο, και σε δημόσιους οργανισμούς, όπως ο χώρος υποδοχής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάποια μοντέλα έχουν υλοποιηθεί σε κλίμακα 1:1 στην Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αρμενία, την Ελλάδα, την Κίνα και την Αυστραλία (Τασμανία), υπογραμμίζοντας την παγκόσμια εμβέλεια και τον αντίκτυπο αυτής της πρωτοβουλίας.

Περισσότερα από Εικαστικά