Vegan χριστουγεννιάτικα γλυκά: Ποιος είπε ότι τα vegan δεν είναι νόστιμα;
Αν θέλεις φέτος να κάνεις τη διαφορά, αν είσαι vegan ή περιμένεις vegan καλεσμένους, τα γλυκά που μας προτείνει η διατροφολόγος Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, θα κερδίσουν τις εντυπώσεις!
Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της γεύσης και της απόλαυσης, και τα vegan γλυκά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα παραδοσιακά. Με φυτικά υλικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε γλυκά που όχι μόνο σέβονται το περιβάλλον και την υγεία μας, αλλά εντυπωσιάζουν με τη νοστιμιά τους. Η Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, Kλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc, MBA, SRD. μοιράζεται μαζί μας τις δικές της παραλλαγές και tips για μοναδικές vegan δημιουργίες για το γιορτινό τραπέζι.
Vegan μελομακάροναΤο αγαπημένο ελληνικό χριστουγεννιάτικο γλυκό μπορεί να γίνει εξίσου γευστικό χωρίς ζωικά προϊόντα. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης αντί για μέλι και χυμό πορτοκαλιού για μοναδικό άρωμα. Το αποτέλεσμα; Τραγανά μελομακάρονα με πλούσια γεύση και άρωμα που θυμίζει γιορτές.
- Θερμίδες: Περίπου 120-150 θερμίδες ανά τεμάχιο (ανάλογα με το μέγεθος και τη γλυκύτητα).
Οι κουραμπιέδες μπορούν να γίνουν vegan αντικαθιστώντας το βούτυρο με φυτική μαργαρίνη ή λάδι καρύδας. Προσθέστε θρυμματισμένα αμύγδαλα για υφή και άρωμα και πασπαλίστε με άφθονη άχνη ζάχαρη. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο αφράτο και απολαυστικό.
- Θερμίδες: Περίπου 180-200 θερμίδες ανά τεμάχιο (μέτριο μέγεθος).
Μια vegan τούρτα σοκολάτας είναι πάντα εντυπωσιακή. Για τη βάση, χρησιμοποιήστε αλεύρι, φυτικό γάλα, κακάο και λάδι καρύδας. Για τη γκανάς, ζεστάνετε γάλα καρύδας και ανακατέψτε το με σοκολάτα χωρίς γαλακτοκομικά. Η πλούσια σοκολατένια γεύση της είναι ιδανική για τους λάτρεις της σοκολάτας.
- Θερμίδες: Περίπου 350-400 θερμίδες ανά κομμάτι (μερίδα 1/12 από το ταψί).
Το vegan cheesecake είναι μια ελαφριά και δροσερή επιλογή για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Για τη βάση, χρησιμοποιήστε ξηρούς καρπούς και χουρμάδες. Η κρέμα μπορεί να γίνει από κάσιους που έχουν μουλιάσει, ανακατεμένα με γάλα καρύδας, χυμό λεμονιού και λίγο σιρόπι αγαύης. Γαρνίρετε με φρούτα του δάσους για χρώμα και γεύση.
- Θερμίδες: Περίπου 250-300 θερμίδες ανά κομμάτι (μερίδα 1/10 από τη φόρμα).
Τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα τζίντζερ μπορούν εύκολα να γίνουν vegan. Χρησιμοποιήστε μελάσα, καστανή ζάχαρη, φυτικό γάλα και αρωματικά μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο. Πλάστε τα σε χριστουγεννιάτικα σχέδια και διακοσμήστε τα με vegan γλάσο από άχνη ζάχαρη και φυτικό γάλα.
- Θερμίδες: Περίπου 80-100 θερμίδες ανά μπισκότο (ανάλογα με το μέγεθος).
Για μια εύκολη αλλά εντυπωσιακή επιλογή, φτιάξτε σοκολατάκια με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Λιώστε σοκολάτα χωρίς γαλακτοκομικά και ανακατέψτε με αμύγδαλα, φουντούκια ή cranberries. Ρίξτε το μείγμα σε θήκες σιλικόνης και αφήστε το να παγώσει.
- Θερμίδες: Περίπου 60-80 θερμίδες ανά σοκολατάκι.
- Χρησιμοποιήστε υποκατάστατα αυγών: Τα αυγά μπορούν να αντικατασταθούν με πολτό μπανάνας, πουρέ μήλου ή σπόρους λιναριού ανακατεμένους με νερό.
- Επενδύστε σε ποιοτικά φυτικά υλικά: Το φυτικό γάλα, το λάδι καρύδας και η σοκολάτα χωρίς γαλακτοκομικά είναι τα μυστικά για πλούσια γεύση.
- Διακόσμηση: Χρησιμοποιήστε φυσικά υλικά, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς και χριστουγεννιάτικα σχέδια για να δώσετε εορταστική ατμόσφαιρα.
Με αυτές τις συνταγές, τα vegan χριστουγεννιάτικα γλυκά σας θα κλέψουν την παράσταση, αποδεικνύοντας πως η απόλαυση δεν χρειάζεται να κάνει συμβιβασμούς!