MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
04
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
TIPS

Τι να επιλέξω στο γιορτινό τραπέζι: Κρασί, μπύρα, σαμπάνια ή κοκτέιλ;

Τα πιο δημοφιλή ποτά τώρα τις γιορτές, οι θερμίδες και η διατροφική τους αξία από τη διατροφολόγο Αμαλία Γιωτοπούλου.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

«Έχετε προσέξει ότι το ποτό ίσως είναι το μόνο τρόφιμο πλέον στην αγορά που δεν έχει διατροφική ετικέτα με πληροφορίες -εκτός από το ποσοστό του αλκοόλ που περιέχει-, καθώς κατά βάση είναι κενό θερμίδων και παράλληλα κενό από θρεπτικά συστατικά, με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις;» αναρωτιέται η  Αμαλία Γιωτοπούλου, Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, MSc στην Κλινική Διατροφή, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Αυτήν την περίοδο του χρόνου που βγαίνουμε περισσότερο, κάνουμε και πηγαίνουμε σε γιορτινά τραπέζια και ρεβεγιόν, το αλκοόλ είναι ένας από τους πρωταγωνιστές. Πόσες θερμίδες όμως μας φορτώνει και υπάρχει άραγε κάποια διατροφική αξία στο ποτήρι μας; Η  ανάλυση της διαιτολόγου απαντά!

Οι θερμίδες και η διατροφική αξία των πιο δημοφιλών ποτών

Κρασί

Το κρασί αποτελεί την πρώτη εξαίρεση στη μη διατροφική αξία των ποτών, καθώς μπορεί να περιέχει εκτός από αλκοόλ και υδατάνθρακες από 0 -19 γρ. η μερίδα ανάλογα με το πόσο γλυκό είναι. Η περιεκτικότητα του κρασιού σε αλκοόλ κυμαίνεται από 9- 16% και αντίστοιχα οι θερμίδες για το ξηρό κρασί από 70 μέχρι 130 ενώ για τα γλυκά από 100 μέχρι και 160 θερμίδες ανά μερίδα.

Αδιαμφισβήτητα η περιεκτικότητα του σε φλαβονοειδή, που αποτελούν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ουσίες, αυξάνουν τη διατροφική αξία του κρασιού και ίσως μια ετικέτα με διατροφικές πληροφορίες θα μας βοηθούσε να κάνουμε μια πιο σωστή επιλογή. Τα φλαβονοειδή είναι ουσίες που συμβάλουν στην προστασία του καρδιαγγειακού μας συστήματος, στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης, μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Επίσης σημαντικό ρόλο  παίζουν και στην πρόληψη διάφορων μορφών καρκίνου του πεπτικού μας, του μαστού της ουροδόχου κύστης και των πνευμόνων.

Μπύρα

Αλλά και η μπύρα δεν είναι ιδιαίτερα αρνητική επιλογή. Η μπύρα είναι το ποτό με τις λιγότερες θερμίδες καθώς περιέχει αναλογικά περισσότερο νερό και λιγότερο αλκοόλ. Αποτελείται από μαγιά, νερό, βύνη κριθαριού ή άλλου δημητριακού και λυκίσκο. Χάρη σε αυτά τα δημητριακά είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως νιασίνη, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Β6. Περιέχει επίσης σελήνιο, το οποίο είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία. Επίσης, ο λυκίσκος περιέχει ένα φλαβονοειδές που έχει φανεί ότι συμβάλει στην μείωση του κινδύνου για ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως το Αλτζχάιμερ, το Πάρκινσον, και διάφορες μορφές άνοιας. Ομοίως η μαγιά της μπύρας περιέχει σημαντικές ενώσεις που ενισχύουν την υγεία του νευρικού μας συστήματος.

Τέλος, και για να αναφερθούμε σε μία διαδεδομένη πεποίθηση, καμία έρευνα δεν επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση μπύρας από μόνη της μπορεί να αυξήσει την περιφέρεια της μέσης. Όπως γνωρίζουμε αρχικά οι άντρες έχουν μεγαλύτερη τάση σε σχέση με τις γυναίκες για την αύξηση του σπλαγχνικού λίπους. Όμως αυτό δεν οφείλεται μόνο στην κατανάλωση μπύρας αλλά στον κακό συνδυασμό που μπορεί να κάνουμε όταν την καταναλώνουμε. Αν μαζί με την μπύρα φάμε πίτσα ή άλλα λιπαρά και τηγανητά φαγητά σίγουρα αυξάνουμε την πιθανότητα να αυξήσουμε την περιφέρεια της μέσης. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν ακολουθούμε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής η μέτρια κατανάλωσης μπύρας μπορεί να μας προσφέρει πολλά θετικά στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ5 στάσεις στη στολισμένη Αθήνα για φαγητό και ποτό με γιορτινή ατμόσφαιρα12.09.2018

Σαμπάνια

Η σαμπάνια είναι ένας αφρώδης οίνος που αποτελεί ίσως το πιο αγαπημένο ποτό των γιορτών και την πρώτη επιλογή για τον εορτασμό της νέας χρονιάς. Θεωρείται εκλεκτός οίνος καθώς παράγεται στην Γαλλία και συγκεκριμένα στην περιοχή Καμπανία με τρόπο ιδιαίτερο, φτιαγμένος από εκλεκτά σταφύλια πατημένα όσο λιγότερο γίνεται για να βγάλουν τις λιγότερες χρωστικές και να πάρουμε τον πιο καθαρό μούστο Το διοξείδιο του άνθρακα, οι εμφανείς φυσαλίδες που περιέχει η σαμπάνια, κάνει πιο εύκολο το να μεθύσουμε, οπότε χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση. Η σαμπάνια έχει την ίδια περιεκτικότητα σε αλκοόλ με ένα κρασί -κατά μέσο όρο περίπου 12% αλκοόλ- και η μερίδα έχει περίπου 90 θερμίδες. Ωστόσο, η περιεκτικότητα της σε υδατάνθρακες είναι μόλις 1,5 γρ. η μερίδα.

Αποστάγματα και κοκτέιλ

Όσον αφορά με τα πιο ποτά με 40% αλκοόλ, όπως το τζιν που είναι απόσταγμα κωνοφόρων φυτών, το ρούμι που είναι προϊόν απόσταξης των χυμών του ζαχαροκάλαμου, τη βότκα που είναι απόσταγμα δημητριακών -σιταριού, κριθαριού, σίκαλης ή μίγματος- αλλά και άλλων υλών όπως η πατάτα, ή του ουίσκι που αποστάζεται από τη ζυμωμένη πολτοποίηση κριθαριού και ωριμάζει σε ξύλινα βαρέλια, αυτά θέλουν μεγαλύτερη προσοχή. Η μερίδα είναι μια μικρή μεζούρα λίγων cc και η μεγάλη τους περιεκτικότητα σε αλκοόλ σημαίνει ότι αν τα καταναλώσουμε χωρίς μέτρο θα επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας και είναι πολύ πιθανό να ξυπνήσουμε με hangover.

Ένα tip για πιο ασφαλή κατανάλωση είναι τα αποφεύγουμε την προσθήκη χυμών και αναψυκτικών καθώς επιβαρύνουμε κατά πολύ το θερμιδικό τους φορτίο ενώ τα σάκχαρα αυξάνουν την επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό. Επίσης, δεν ξεχνάμε το νερό – ιδανικά για κάθε ένα ποτό, πίνουμε ένα μεγάλο ποτήρι νερό, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα αφυδάτωσης του οργανισμού που συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ και σχετίζεται πολύ με την ταλαιπωρία του hangover.

Εάν έπρεπε να επιλέξουμε «νικητή» για το ποτό που θα καταναλώσουμε τώρα τις γιορτές, αυτό θα ήταν όπως φαίνεται το κρασί. Ωστόσο ακόμη και αυτό χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωση ώστε να απολαύσουμε χωρίς να μας επιβαρύνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧριστουγεννιάτικα γλυκά… with a twist: 5 μέρη στην Αθήνα βάζουν τη δική τους πινελιά στις γιορτές12.09.2018

Περισσότερα από The Art of Life