Οι τέσσερις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη το 2025
Το Σουδάν, η Υεμένη, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Αϊτή βρίσκονται, για διαφορετικούς αλλά συγγενείς λόγους η καθεμία, βυθισμένες σε κρίση, τα συμπτώματα της οποία δεν φαίνεται να μπορούν να περιοριστούν – πόσο μάλλον να εξαλειφθούν – μέσα στο 2025.
Οι παρατεταμένες ένοπλες συγκρούσεις, η κλιμάκωση της βίας, η πολιτική αστάθεια και η οικονομική δυσπραγία στο Σουδάν, την Υεμένη, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Αϊτή προκαλούν, μεταξύ άλλων, επισιτιστικά προβλήματα και εκτεταμένους εκτοπισμούς.
ΣουδάνΣτο Σουδάν, ο πόλεμος έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο κύμα εκτοπισμών παγκοσμίως, με περισσότερους από 12 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει αναγκαστικά τα σπίτια τους από τον Απρίλιο του 2023, οπότε ξεκίνησαν οι μάχες
Ο εμφύλιος πόλεμος, που φέρνει αντιμέτωπους τον σουδανικό στρατό με τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), εξαπλώθηκε ταχύτατα σε όλη τη χώρα· από την πρωτεύουσα Χαρτούμ και το Μπλε Νείλο μέχρι την πολιτεία Αλ Τζαζίρα στο κεντρικό Σουδάν, την περιοχή Νταρφούρ στα δυτικά, τις περιοχές Σενάρ και Αλ Γκεντάρεφ στα νοτιοανατολικά.
Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι μόνο στο Νταρφούρ έχουν χάσει τη ζωή τους έως και 15.000 άνθρωποι. Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια Σουδανοί έχουν εκτοπιστεί προς το εσωτερικό της χώρας και περισσότεροι από 3 εκατομμύρια έχουν βρει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, όπως το Τσαντ, η Αίγυπτος και το Νότιο Σουδάν.
Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας αποστολής του ΟΗΕ, κατηγορούν και τις δύο πλευρές για εκτεταμένες παραβιάσεις δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για βιασμούς, βασανιστήρια και αυθαίρετες συλλήψεις, μεταξύ άλλων, ενώ η παραστρατιωτική οργάνωση RSF κατηγορείται, επίσης, και για απόπειρα εθνοκάθαρσης στο Νταρφούρ.
Εκτός από αυτά, ο πόλεμος έχει οδηγήσει και σε μια καταστροφική επισιτιστική κρίση. Τον Αύγουστο, ο ΟΗΕ κήρυξε την περιοχή του Βόρειου Νταρφούρ σε κατάσταση λιμού, δηλώνοντας ότι βασικές αιτίες θανάτου είναι ο υποσιτισμός και οι λοιμώδεις νόσοι.
Συνολικά, περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι στο Σουδάν – περισσότεροι από το ήμισυ του πληθυσμού – υποφέρουν από οξεία πείνα, με τα παιδιά να κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρό υποσιτισμό.
Η Υεμένη βιώνει μια από τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, κυρίως λόγω του συνδυασμού των συνεχιζόμενων συγκρούσεων με την οικονομική κατάρρευση και την υπανάπτυξη.
Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι 19,5 εκατομμύρια άνθρωποι – σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας – χρήζουν βοήθειας.
Η κρίση άρχισε να κλιμακώνεται το 2015, όταν ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και μεγάλο μέρος του βορρά, και της επίσημα αναγνωρισμένης κυβέρνησης. Στη σύγκρουση αυτή δεν άργησαν να λάβουν μέρος και άλλες δυνάμεις, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, επιδεινώνοντας την κατάσταση.
Τα αντιμαχόμενα μέρη συμφώνησαν σε μια de facto εκεχειρία το 2022, αλλά οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται.
Η εκτεταμένη καταστροφή των υποδομών, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, σχολείων και βασικών υπηρεσιών, έχει περιορίσει σημαντικά την πρόσβαση των ανθρώπων σε βασικά αγαθά, όπως η υγειονομική περίθαλψη, το καθαρό νερό, η ηλεκτρική ενέργεια και η εκπαίδευση.
Ο ναυτικός αποκλεισμός που επέβαλε το 2017 ο συνασπισμός που πολεμά τους αυτονομιστές της Υεμένης υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας περιόρισε περισσότερο τη ροή τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων, οδηγώντας σε ελλείψεις βασικών αγαθών και διόγκωση του πληθωρισμού.
Η οικονομία της χώρας είναι υπό κατάρρευση, με εκατομμύρια ανθρώπους να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, ενώ το ριάλ Υεμένης βρίσκεται σε καθοδική τροχιά, καθώς οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου παραμένουν μπλοκαρισμένες. Το κόστος των τροφίμων αυξήθηκε κατά 28% μέσα στο 2024.
Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένη φτώχεια, καθιστώντας δύσκολη την ικανοποίηση ακόμη και των βασικών επισιτιστικών αναγκών.
Παράλληλα, η κρίση στον τραπεζικό τομέα εμποδίζει την πρόσβαση στις καταθέσεις, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις εύθραυστες επιχειρηματικές δραστηριότητες και καθυστερώντας σημαντικά τα διάφορα ανθρωπιστικά προγράμματα.
Τέλος, πέρα απ’ όλα αυτά, η πολιτική αστάθεια και η κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών έχουν εξωθήσει περίπου 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε εκτοπισμό.
Διαβάστε περισσότερα στο reporter.gr.