Σας λέει κάτι το όνομα Philomena Cunk; Πρόκειται για την γνωστή Βρετανίδα δημοσιογράφο…όχι, εντάξει! Είναι το alter ego της κωμικού Diane Morgan, μια υποτιθέμενη δημοσιογράφος και παρουσιάστρια ντοκιμαντέρ, ρόλο που η Morgan υπηρετεί εδώ και δέκα χρόνια. Έχοντας ήδη δύο ολόδικές της σειρές -το “Cunk on Britain” (2018) και το “Cunk on Earth” (2022)- όλες δημιούργημα του Charlie Brooker (“Black Mirror”), φέτος, επιστρέφει με ένα special μίας ώρας και δέκα λεπτών με τίτλο “Cunk on Life” σε σκηνοθεσία Al Campbell, το οποίο είναι διαθέσιμο στο Netflix.
Εν συντομία, η Philomena Cunk εξετάζει ένα θέμα -άλλοτε την ιστορία της Βρετανίας, άλλοτε την εξέλιξη της ανθρωπότητας ή στο νέο εγχείρημά της, το νόημα της ζωής- ρωτώντας ειδικούς -πράγματι, αληθινά πρόσωπα- τις πιο ηλίθιες ερωτήσεις. Και το κάνει με αυτό το deadpan βρετανικό χιούμορ. Είναι μια περσόνα ημιμαθής αλλά γεμάτη αυτοπεποίθηση για όσα θεωρεί πως γνωρίζει, που με θάρρος ρωτάει ό,τι της κατέβει στο κεφάλι χωρίς συχνά να βγάζει κανένα νόημα ή να καταλήγει κάπου. Και βαριέται πολύ.
Ποια είναι η Philomena Cunk;Ως Cunk πρωτοεμφανίστηκε στην βρετανική εκπομπή “Charlie Brooker’s Weekly Wipe” -του δημιουργού του “Black Mirror”– παρουσιάζοντας μια ενότητα με τίτλο “Moments of Wonder”. Το 2016 παρουσίασε στο BBC Two το “Cunk on Christmas” αλλά και το “Cunk on Shakespeare” και ο ρόλος της μεγάλωσε και πήρε τον δικό του δρόμο το 2018, μέσα από το mockumentary– τηλεοπτική εκπομπή πέντε επεισοδίων και πάλι στο BBC Two με τίτλο “Cunk on Britain”. Το 2022 επέστρεψε με το “Cunk on Earth” για ακόμη πέντε επεισόδια στο ίδιο ακριβώς ύφος με τον Charlie Brooker να κρύβεται πίσω από όλα (μαζί με μια πολύ καλή συγγραφική ομάδα). Μάλιστα, η Morgan έλαβε υποψηφιότητα για Βραβείο BAFTA στην κατηγορία Best Female Comedy Performance. Από το 2023, η σειρά βρίσκεται στο Netflix.
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η Diane Morgan απαντώντας στο πόσο μοιάζει στην Philomena Cunk, δήλωσε πως είναι 99% αυτή, με τη μόνη διαφορά να βρίσκεται στις κοινωνικές δεξιότητες που η ίδια έχει σε σύγκριση με την περσόνα της, που δε διστάζει να χασμουρηθεί στα μούτρα κάποιου αν την κάνει να βαριέται. Και είναι πράγματι πολύ αστείο να βλέπεις την ίδια την παρουσιάστρια ενός υποτιθέμενου ντοκιμαντέρ για σημαντικά ζητήματα να βαριέται και να ισοπεδώνει οτιδήποτε χωρίς ντροπή.
Οι συνεντεύξεις που παίρνει από αληθινούς επιστήμονες, ιστορικούς και καθηγητές διαφόρων κλάδων είναι, ίσως, το πιο απολαυστικό μέρος των εκπομπών. Όπως έχει εξηγήσει η Morgan, όλοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για κωμική εκπομπή αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα τους ρωτήσει. Τους βλέπεις να υποφέρουν και να προσπαθούν να βγάλουν άκρη με ερωτήσεις λιγότερο έξυπνες κι από αυτές που θα έκανε παιδί νηπιαγωγείου. Κι όταν σπάνε και γελάνε, κόβεται στο μοντάζ, οπότε δεν το βλέπουμε ποτέ.
Κάποιοι, λέει, τηλεθεατές πίστεψαν πως είναι πράγματι μια κανονική εκπομπή-ντοκιμαντέρ και θεωρούσαν την Cunk μια απαράδεκτη παρουσιάστρια που αραδιάζει ανακρίβειες και λανθασμένες πληροφορίες. Κι αυτό το κάνει ακόμη πιο αστείο.
Στο “Cunk on Life”, η Philomena Cunk προσπαθεί να ερευνήσει το νόημα της ζωής. Ξεκινάει από τη θρησκεία και τη δημιουργία του κόσμου από τον Θεό, τις δέκα εντολές και το προπατορικό αμάρτημα. Έπειτα περνά στη θεωρία του Δαρβίνου για να διερωτηθεί “Τι ακριβώς είναι ένα ανθρώπινο ον;” και να συζητήσει με ειδικούς για το ανθρώπινο σώμα, το DNA, τα κύτταρα, τον εγκέφαλο. Εξετάζει το θέμα πολύπλευρα, πιάνει μεταφυσικά ζητήματα για το αν γινόμαστε φαντάσματα, που πάμε μετά τον θάνατο, πιάνει τον Νίτσε, τους υπαρξιστές, τους νιχιλιστές και την τέχνη φτάνοντας μέχρι το Cern (κυριολεκτικά) για να συζητήσει για το σωματίδιο του Θεού και, τέλος, για την τεχνητή νοημοσύνη.
Μαθαίνει τίποτα μέσα από όλες αυτές τις συναντήσεις; Έρχεται πιο κοντά σε απαντήσεις για το νόημα της ζωής; Η απάντηση είναι όχι. Αλλά αυτή είναι η Philomena. Θα σου πει τι έπαθε μια θεία της τις προάλλες κι ας είσαι αυτός που ανακάλυψε το σωματίδιο του Θεού και δεν θα νοιαστεί για βαρετές, μακρόσυρτες απαντήσεις.
Οι περιπλανήσεις της θα την οδηγήσουν από το Las Vegas στην Καπέλα Σιστίνα, σε εργαστήρια να κοιτά μέσα από μικροσκόπια και σε μουσεία να παραληρεί για το πόσο απαίσια βρίσκει την ζωγραφική του Vincent van Gogh ή να προσπαθεί μάταια να κατανοήσει την Κραυγή του Edvard Munch. Δεν λείπουν και πιο “καμένα” αστεία που παρεμβάλλονται και δεν τα περιμένει κανείς αλλά και το γνωστό αστείο που πάντοτε βρίσκει και τρυπώνει στις εκπομπές της, αυτό με το τραγούδι “Pump up the Jam” των Technotronic.
Εάν απολαμβάνετε αυτό το φλεγματικό, βρετανικό χιούμορ, τις άβολες καταστάσεις, τα απρόσμενα και ευφυέστατα punch lines, θα λατρέψετε το “Cunk on Life”. Κι έπειτα θα αναζητήσετε και τις προηγούμενες μίνι σειρές και μετά τα special και όλα τα επεισόδια που έχει εμφανιστεί η Philomena Cunk. Είναι εθιστικό, εγώ σας προειδοποίησα.