Αναλύοντας την Οθόνη: Κινηματογραφικές Συνταγές για Ψυχική Ευεξία
Ο κινηματογράφος Άστορ διοργανώνει τη δράση «Αναλύοντας την Οθόνη: Κινηματογραφικές Συνταγές για Ψυχική Ευεξία», κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν 10 προβολές ταινιών οι οποίες θα συνοδεύονται από συζητήσεις με το κοινό.
Ο κινηματογράφος Άστορ διοργανώνει τη δράση «Αναλύοντας την Οθόνη: Κινηματογραφικές Συνταγές για Ψυχική Ευεξία» έως τις 15 Απριλίου 2025, σε συνεργασία με τους κινηματογράφους Kaunas Cinema Center (Λιθουανία) και Cinema Arta (Ρουμανία) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Collaborate to Innovate – Europa Cinemas.
Το «Αναλύοντας την Οθόνη» στοχεύει στην ανάδειξη του κινηματογράφου ως εργαλείου ψυχικής και συναισθηματικής φροντίδας και τον προσεγγίζει ως ένα ισχυρό μέσο κατανόησης του κόσμου και έτσι, αυτογνωσίας.
Κατά τη διάρκεια της δράσης θα πραγματοποιηθούν 10 προβολές ταινιών οι οποίες θα συνοδεύονται από συζητήσεις με το κοινό που θα επιμελούνται και θα συντονίζουν ακαδημαϊκοί κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών.
Πρόγραμμα των προβολών του 2025:Τρία Χρώματα: Η Κόκκινη Ταινία (1994), του Κριστόφ Κισλόφσκι
Συζητά ο Δημήτρης Καρύδας.
Ο Δημήτρης Καρύδας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ. Σπούδασε Φιλοσοφία, Φυσική και Μαθηματικά στο Columbia Univ. (B.A. 1978) και στο Oxford Univ. (Dr. Phil., 1983), Φιλοσοφία και Σημειολογία στο Technische Univ. Berlin (Dipl., 1995) και Φιλοσοφία στο Freie Univ. Berlin. Διδάσκει ως αν. Λέκτορας στο Humboldt Univ. Berlin Ιστορία της Φιλοσοφίας, όπως και ελληνική Ιστορία και Θεωρία του Πολιτισμού στο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Freie Univ. Berlin.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και οι αντίστοιχες δημοσιεύσεις πολλών άρθρων, μονογραφιών κλπ. επικεντρώνονται στην κλασσική γερμανική φιλοσοφία (Hegel, Feuerbach), την κριτική θεωρία του 20ου αιώνα (Benjamin, Adorno), την κριτική της κουλτούρας καθώς και τις πολιτισμικές και θεωρητικές μεταφορές από το γερμανικό στον ελληνικό χώρο το δέκατο έννατο και εικοστό αιώνα.
Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης (1988), του Πέδρο Αλμοδοβάρ
Συζητά ο Ορέστης Κωνσταντάς
Ο Ορέστης Κωνσταντάς σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη και τη Βαρκελώνη (ΑΠΘ, Dipl. Arch. 2003), Cultural Studies & κριτική στο Λονδίνο (Birkbeck College, MA 2004) και κοινωνιολογία & πολιτική επιστήμη στην Αθήνα (ΕΚΠΑ, 2009).
Κυριακή 23/02 στις 14:30Όσλο, 31 Αυγούστου (2011), του Γιόακιμ Τρίερ
Συζητά η Αλίκη Κοσυφολόγου
Η Αλίκη Κοσυφολόγου είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας (Τομέας Κοινωνικής Θεωρίας, ΕΚΠΑ) και εργάζεται ως ερευνήτρια. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Άπιαστη μητρότητα: Σύγχρονες όψεις της μητρότητας σε συνθήκες κρίσης», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πλήθος. Είναι ιδρυτικό μέλος της φεμινιστικής ομάδας Κιουρί-ατ και υπεύθυνη έκδοσης του ομώνυμου περιοδικού.
02/03 στις 14:30 — Frank (2014) του Lenny Abrahamson TBA
16/03 στις 14:30 — Ραγισμένα Όνειρα (2012), του Φέλιξ Βαν Γκρόνινγκεν ΤΒΑ
23/03 στις 14:30 — 8½ (1963), του Φεντερίκο Φελλίνι TBA
Επιπλέον, στα πλαίσια της δράσης, θα πραγματοποιούνται workshop Stop–Motion Animation. Σε αυτά, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν την ιστορία και τις τεχνικές του animation, εξερευνώντας, παράλληλα, τη σύνδεση μεταξύ της τέχνης του animation και της συναισθηματικής φροντίδας. Τα επόμενα workshop θα πραγματοποιηθούν τις Κυριακές 26/1, 9/2, 23/2 και 16/3 στις 14:30.
Αναλύοντας την Οθόνη: Κινηματογραφικές Συνταγές για Ψυχική Ευεξία
Γενική είσοδος: 6ε
Κινηματογράφος Άστορ, Σταδίου 28 (είσοδος από στοά Κοραή)
E. [email protected]
Τ. 210 3211950