Η «μάχη των φύλων» σε εκπαίδευση και αγορά εργασίας
Εδώ και αρκετές δεκαετίες, στον ανεπτυγμένο κόσμο, οι γυναίκες συνεχώς αυξάνουν τη συμμετοχή τους στις ανώτερες βαθμίδες εκπαίδευσης, με πολύ μεγαλύτερα ποσοστά να πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο από τους άνδρες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, αυτή η τάση αρχίζει να αποτυπώνεται και στην αγορά εργασίας.
Για πολλά χρόνια οι άνδρες εξασφάλιζαν καλύτερες θέσεις και έπαιρναν περισσότερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, ακόμα κι αν οι γυναίκες που τους ανταγωνίζονταν είχαν καλύτερη εκπαίδευση. Πλέον, η τάση δείχνει να αλλάζει.
Σε αυξανόμενο αριθμό χωρών, όχι μόνο μειώνεται το χάσμα σε κοινωνικο-οικονομικό και κατ’ επέκταση εργασιακό επίπεδο, αλλά φαίνεται να μεγαλώνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οι γυναίκες δηλαδή παίρνουν το πάνω χέρι… Τι συμβαίνει, όμως, στην Ελλάδα; Το Reporter ζήτησε τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να σκιαγραφήσει την εικόνα όσον αφορά το επίπεδο εκπαίδευσης των δύο φύλων, αλλά και το πώς αυτό αντικατοπτρίζεται στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2022 οι γυναίκες αντιπροσώπευαν το 49,6% των φοιτητών, ενώ οι άνδρες το 50,4%. Παρόλα αυτά, όσον αφορά τα ποσοστά ολοκλήρωσης των σπουδών, υπάρχει σαφής… προσπέραση των γυναικών, αφού το 59,9% των αποφοίτων είναι γυναίκες, έναντι 40,1% που είναι άνδρες. Η διαφορά είναι πιο χαώδης και η πλάστιγγα γέρνει σαφώς υπέρ των γυναικών όσον αφορά την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Το 62,3% των μεταπτυχιακών φοιτητών είναι γυναίκες, με το 37,7% άνδρες, ενώ όσον αφορά τα ποσοστά αποφοίτησης, 64% είναι γένους θηλυκού, έναντι 36% που είναι άνδρες.
Σε επίπεδο διδακτορικού, η εικόνα είναι πιο ισορροπημένη, με τις γυναίκες στο 48,4% και τους άνδρες στο 51.6% (49,6% έναντι 50,4% αντίστοιχα όσον αφορά την επίτευξη του στόχου). «Κλειδί» και το αντικείμενο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύγκριση των δύο φύλων όσον αφορά το αντικείμενο των σπουδών. Από τα στοιχεία είναι σαφές ότι στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση επαγγελματικής κατεύθυνσης, το 2022 οι άνδρες αντιπροσώπευαν το 63%, έναντι 37% των γυναικών. Οι άνδρες προτιμούν τα τεχνικά πεδία, όπως μηχανική και τεχνολογίες πληροφορικής, ενώ οι γυναίκες επιλέγουν περισσότερο ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Οι γυναίκες κυριαρχούν σε πεδία όπως η εκπαίδευση (75% γυναίκες) και οι ιατρικές επιστήμες (67% γυναίκες), ενώ οι άνδρες προτιμούν τα πεδία των φυσικών επιστημών, της μηχανικής και των τεχνολογιών πληροφορικής, με ποσοστά που ξεπερνούν το 60%.
Διαβάστε περισσότερα στο reporter.gr.