Χρειαζόμαστε 5 μερίδες φρούτα την ημέρα – τι κάνουμε όμως αν τα βαριόμαστε;
Εκτός από φρέσκα, μπορούμε να καταναλώνουμε τα απαραίτητα φρούτα μας με διάφορους, πιο δημιουργικούς τρόπους, όπως μας προτείνει η διατροφολόγος Αμαλία Γιωτοπούλου.
![](https://www.monopoli.gr/wp-content/uploads/2024/07/2148326141-1024x683.jpg)
Το ξέρουμε ότι τα φρούτα είναι πολύτιμα στη διατροφή μας, ωστόσο δεν είναι πάντα εφικτό να προσλαμβάνουμε τις απαραίτητες ποσότητες. Πόσα χρειαζόμαστε όμως και γιατί; «Σίγουρα θα έχετε ακούσει τον κανόνα των 5. Όχι μόνο φρούτα, αλλά 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα με στόχο την υγεία των αγγείων μας, του γαστρεντερικού μας σωλήνα, της καρδιάς, του εγκεφάλου, των ματιών, των μαλλιών, του δέρματος και όλων των οργάνων του σώματος. Είναι τόσο σημαντικά για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά όσο και για την πρόληψη του καρκίνου», εξηγεί η Αμαλία Γιωτοπούλου, Διαιτολόγος- διατροφολόγος, MSc στην Κλινική διατροφή, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Τρώμε φρούτα, μεγαλώνουμε με υγεία!«Οι βιταμίνες και οι φυτοχημικές ουσίες που περιέχουν τα φρέσκα φρούτα έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ παράλληλα ανάλογα με το χρώμα και την ένταση του χρώματος φαίνεται ότι περιέχουν και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Έτσι συστήνουμε μια ποικιλία στην κατανάλωση καθημερινά για να πετύχουμε τον τέλειο συνδυασμό», τονίζει η Αμαλία Γιωτοπούλου και… αποκαλύπτει πώς σχετίζεται το χρώμα των φρούτων με τις βιταμίνες που περιέχουν.
- Πράσινα φρούτα όπως το ακτινίδιο το αχλάδι, το πράσινο μήλο, πράσινα σταφύλια, αχλάδι περιέχουν κυρίως βιταμίνη C, φλαβονοειδή, καροτενοειδή, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες
- Κόκκινα φρούτα όπως το μήλο, καρπούζι, κεράσια, φράουλες, μούρα περιέχουν κυρίως ανθοκυάνες, καροτενοειδή, βιταμίνη C, φυτικές ίνες και κάλιο
- Μωβ- μπλε φρούτα όπως δαμάσκηνα, βατόμουρα, σύκα, σταφύλια είναι πιο πλούσια σε ανθοκυάνες και πολυφαινόλες
- Πορτοκαλί- κίτρινα φρούτα όπως το πορτοκάλι, βερύκοκο, ροδάκινο, μανταρίνια, νεκταρίνια, ανανάς, μάνγκο είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή και καροτενοειδή και περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, φυλλικό οξύ, ασβέστιο και κάλιο
Και δύο συμβουλές που μας λέει η διατροφολόγος:
– Συνήθισε να τρως τα φρούτα σου ολόκληρα, όχι μόνο σε μορφή χυμού, καθώς έτσι καταστρέφεται το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών που περιέχουν. Επίσης, θυμάσαι την μαμά σου να λέει ότι πιες γρήγορα το χυμό σου θα χάσει τις βιταμίνες του. Έχει δίκιο!
– Τα φρούτα αποτελούν το ιδανικό σνακ για άμεση τόνωση και ενέργεια αλλά για να μείνεις χορτάτος για περισσότερη ώρα δοκίμασε να τα συνδυάσεις με μια πηγή πρωτεϊνών όπως το γιαούρτι, τυρί , αυγό ή μια πηγή καλών λιπαρών όπως οι ξηροί καρποί ή στο τέλος ενός γεύματος σαν επιδόρπιο.
– Με γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και Bran σαν πρωινό ή απογευματινό σνακ
-με φρυγανιές και τυρί για πρωινό ή δεκατιανό σνακ
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
– Mε ανθότυρο και παστέλι αντί για γλυκό
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
– Με μαύρη σοκολάτα και ξηρούς καρπούς
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
-Με τη σαλάτα μου για έξτρα γεύση και βιταμίνες
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.