MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
20
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αποτοξίνωση: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι για την υγεία μας

Οι δίαιτες detox έχουν θετική επίδραση στον οργανισμό μας; Πώς μπορούμε να αποτοξινώσουμε το σώμα μας με τον σωστό τρόπο;

Πηγή: Unsplash
author-image Τζωρτζίνα Δουλάμη

Σίγουρα έχεις ακούσει τον όρο «αποτοξίνωση». Με την έναρξη της νέας χρονιάς και μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να ακολουθήσουν κάποια δίαιτα αποτοξίνωσης (detox), έχοντας ως σκοπό την επαναφορά του οργανισμού τους στα προηγούμενα επίπεδα, την απομάκρυνση τοξινών ή τη μείωση του βάρους τους.

Με τον όρο «αποτοξίνωση» αναφερόμαστε σε διατροφικές παρεμβάσεις μικρής χρονικής διάρκειας (συνήθως 2 εβδομάδων), που έχουν ως σκοπό την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα, την προώθηση της υγείας και τη μείωση του βάρους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαφόρων πρακτικών, όπως της αποκλειστικής κατανάλωσης υγρών/χυμών, της λήψης συμπληρωμάτων ή διουρητικών, του αποκλεισμού ολόκληρων ομάδων τροφίμων από τη διατροφή, ακόμα και της χρήσης καθαρτικών ουσιών ή και της πλήρους νηστείας.

Αποτοξίνωση: Αλήθεια ή μύθος;

Πηγή: Unsplash

Στην πραγματικότητα, οι δίαιτες αποτοξίνωσης δεν κάνουν όσα υπόσχονται. Πρόκειται για περιοριστικές δίαιτες, οι οποίες χρησιμοποιούνται πιο πολύ ως προϊόν marketing, παρά ως μέσο απομάκρυνσης τοξινών.

Οι τοξίνες είναι δηλητηριώδεις προς τον άνθρωπο ουσίες, που δημιουργούνται από ζώα ή φυτά. Μάλιστα, μπορεί να είναι και παραπροϊόντα του ίδιου μας του μεταβολισμού. Μια διατροφή που βασίζεται μόνο στα λαχανικά ή αποκλείει ορισμένες τροφές, δεν έχει τη δυνατότητα να ‘καθαρίσει’ τον οργανισμό μας. Το ίδιο μας το σώμα αναλαμβάνει την αποβολή των βλαβερών ουσιών, μέσω των δικών του μηχανισμών αποτοξίνωσης. Το συκώτι, τα νεφρά, το γαστρεντερικό σύστημα, οι πνεύμονες, όπως και το δέρμα μας είναι υπεύθυνα για αυτή τη λειτουργία.

Μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχουν έρευνες που να υποστηρίζουν τη χρήση των διαιτών detox για την αποβολή τοξινών από το σώμα. Αυτές οι δίαιτες μπορεί να είναι αποτελεσματικές στη μείωση του βάρους, λόγω του μεγάλου περιορισμού της ενεργειακής μας πρόσληψης. Όμως, μετά την επιστροφή στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες, το βάρος μας αυξάνεται, ενώ μπορεί να παρατηρήσουμε ακόμη και κάποια διατροφική έλλειψη.

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχει για την υγεία;

Η δίαιτα αποτοξίνωσης δεν έχει θετική επίδραση στην υγεία, ενώ μπορεί να καταστεί ακόμα και επικίνδυνη για τη ζωή του ατόμου που την ακολουθεί. Συγκεκριμένα, μπορεί να οδηγήσει σε:

  • μειωμένη ενέργεια
  • κόπωση
  • απώλεια μυϊκής μάζας, λόγω της μειωμένης πρωτεϊνικής πρόσληψης
  • ανεπάρκεια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
  • ανισορροπία ηλεκτρολυτών
  • αδυναμία συγκέντρωσης, λόγω της μειωμένης πρόσληψης υδατανθράκων

Πώς να κάνεις σωστή «αποτοξίνωση»;

@unsplash

Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, που συμβάλλει στη διατήρηση της μυϊκής σου μάζας και καλύπτει όλες σου τις ανάγκες, μπορείς να διασφαλίσεις τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία του σώματός σου.

Παρακάτω, μπορείς να δεις μερικά tips τα οποία θα σε βοηθήσουν να κάνεις ένα σωστό detox, που θα συμβάλλει θετικά στην υγεία σου.

  • ακολούθησε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, καταναλώνοντας 4-5 μερίδες ημερησίως
  • αύξησε την ποσότητα νερού που καταναλώνεις. Η ενυδάτωση είναι σημαντική για την ομοιόσταση του οργανισμού
  • απόφυγε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά, όπως τα συσκευασμένα προϊόντα, κρουασάν, μπισκότα, αρτοσκευάσματα
  • απομάκρυνε τα επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή σου π.χ. ρυζογκοφρέτες, μαργαρίνη, crackers
  • κατανάλωσε τρόφιμα που αποτελούν πηγή φυτικών ινών, όπως δημητριακά και προϊόντα ολικής άλεσης
  • προτίμησε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά
  • κατανάλωσε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία προκαλεί κορεσμό και σε κρατά χορτάτο για ώρες. Συνίσταται η καθημερινή πρόσληψη 0,8 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους
  • κατανάλωσε πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, όπως είναι οι ζωικές πηγές (αυγό, πουλερικά, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα)
  • επίλεξε καλές πηγές λιπαρών οξέων, όπως λιπαρά ψάρια, τόφου και ξηροί καρποί
  • πρόσθεσε μπαχαρικά, όπως εκείνα που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες π.χ. κανέλα, κουρκουμάς, σουμάκ
  • προσπάθησε να περιορίσεις την κατανάλωση αλκοόλ σε 1 ποτήρι/ημέρα για τις γυναίκες και 2 ποτήρια/ημέρα για τους άντρες
  • φρόντισε η ποιότητα του ύπνου σου να είναι καλή
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧρειαζόμαστε 5 μερίδες φρούτα την ημέρα – τι κάνουμε όμως αν τα βαριόμαστε;12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Τζωρτζίνα Δουλάμη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

Περισσότερα από The Art of Life