Από τις μπουάτ στην ταράτσα της Νομικής
Με αφορμή τη συμπλήρωση 52 χρόνων από την κατάληψη του ιστορικού κτιρίου της οδού Σόλωνος, τον Φεβρουάριο του 1973, η Νομική Σχολή και το Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στη σχέση μουσικής και αντιδικτατορικού αγώνα, με επίκεντρο τη λειτουργία των μπουάτ.

Μέσα στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, από το 1967 έως το 1974, οι μπουάτ, οι μικρές μουσικές σκηνές που βρίσκονταν, κυρίως, στην Πλάκα, αποτέλεσαν χώρους ελεύθερης έκφρασης όπου, μέσα από τα συχνά απαγορευμένα από τη λογοκρισία του καθεστώτος τραγούδια, διαμορφωνόταν και ενισχυόταν το δημοκρατικό φρόνημα και η αντιδικτατορική στάση των νέων.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 52 χρόνων από την κατάληψη της Νομικής, τον Φεβρουάριο του 1973, η λειτουργία των μπουάτ και ο ρόλος τους ως χώρων ελευθερίας έκφρασης και πολιτικής ευαισθητοποίησης θα βρεθούν στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργανώνουν η Νομική Σχολή και το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025, η οποία είναι αφιερωμένη στη σχέση μουσικής και αντιδικτατορικού αγώνα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Ιωάννης Δρακόπουλος, στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ, στα Προπύλαια (Πανεπιστημίου 30), στις 18.00.

Πρόβα στη μπουάτ Λήδρα. Διακρίνεται ο Γιάννης Μαρκόπουλος στο πιάνο και ο Νίκος Ξυλούρης, όρθιος δίπλα του. Αρχείο Γιάννη Μαρκόπουλου
Στην εκδήλωση, που έχει τίτλο «Πώς να σωπάσω…». Από τις μπουάτ στην ταράτσα της Νομικής: Μουσική και αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα», σημαντικοί καλλιτέχνες, αλλά και θαμώνες των μπουάτ της εποχής, θα μεταφέρουν με τις αφηγήσεις τους το κλίμα μιας ταραγμένης περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πολιτισμός αναδείχθηκε σ’ ένα πολύτιμο καταφύγιο.
Οι μπουάτ ήταν μία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις τέτοιου είδους «στεκιών» που, μέσα από την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τους, αποτέλεσαν χώρους ελευθερίας αλλά και μύησης σε έναν κόσμο ασύμβατο με το δικτατορικό καθεστώς. Θαμώνες τους υπήρξαν κατεξοχήν φοιτητές και φοιτήτριες που στελέχωσαν το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα, με κορυφαία ορόσημα την κατάληψη της Νομικής και την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Διαφήμιση της Λήδρας στην εφ. Νέα, 5/5/1971. Αρχείο Γιάννη Μαρκόπουλου
Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν οι τραγουδιστές Μανώλης Μητσιάς και Λάκης Χαλκιάς, ο ιστορικός Λεωνίδας Καλλιβρετάκης και οι συγγραφείς Ιερώνυμος Λύκαρης και Μαριάννα Τζιαντζή, ενώ συντονίζει η Χάιδω Μπάρκουλα, (Τμήμα Κοινωνιολογίας – Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ). Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό οι Κωνσταντίνος Χριστοδούλου (κοσμήτορας Νομικής Σχολής), Σπύρος Βλαχόπουλος (μέλος Συμβουλίου Διοίκησης ΕΚΠΑ), Βαγγέλης Καραμανωλάκης (πρόεδρος Ιστορικού Αρχείου ΕΚΠΑ).
Σε συνέχεια της αφιερωματικής βραδιάς για τις μπουάτ, το Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο της δράσης του κόμβου «Αντιδικτατορικός Αγώνας (1967-1974): Ιστορία και μνήμη» (https://antidiktatorikos.uoa.gr/), πρόκειται να διοργανώσει τέσσερις αντίστοιχες μηνιαίες ανοιχτές δημόσιες εκδηλώσεις, στο διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου 2025, σχετικές με τομείς του πολιτισμού στα χρόνια της δικτατορίας (σινεμά, θέατρο, εικαστικά, τέχνη στην εξορία), σε χώρους που λειτούργησαν ως τόποι συνάντησης και διαμόρφωσης των προσώπων που αντιστάθηκαν στο στρατιωτικό καθεστώς.