MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
18
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΔΡΑΜΑ

Φράνσις, της Αλμπέρτα Τσοπανάκη στο Θέατρο Παραμυθίας

Η παράσταση «Φράνσις», μια καταγγελία για το σύστημα και τις σχέσεις που χειραγωγούν τον άνθρωπο εμπνευσμένη από τη ζωή της Αμερικανίδας ηθοποιού Φράνσις Φάρμερ, παρουσιάζεται, στο Θέατρο Παραμυθίας, σε κείμενο-σκηνοθεσία της Αλμπέρτα Τσοπανάκη.

Monopoli Team

Η παράσταση «Φράνσις», που δημιουργήθηκε με έμπνευση από τη ζωή της Αμερικανίδας ηθοποιού Φράνσις Φάρμερ και αποτελεί μια καταγγελία για το σύστημα και τις σχέσεις που χειραγωγούν τον άνθρωπο, έρχεται στο θέατρο Παραμυθίας για 4η χρονιά επιτυχίας, από την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025 και θα παίζεται κάθε Κυριακή στις 20:00.

Το κείμενο της παράστασης έγραψε η Αλμπέρτα Τσοπανάκη, η οποία υποδύεται την Φράνσις και υπογράφει τη σκηνοθεσία. Στους ρόλους οι Κυριάκος Μιγγείρος, Ειρήνη Κοτσαρίνη, Θησέας Χριστοφόρου, Παναγιώτης Σαριδάκης, Γιώργος Λινάρδος.

Το Έργο

Αντισυμβατική καλλονή του Χόλυγουντ, η Φράνσις είναι αποφασισμένη να γίνει ηθοποιός με τον δικό της τρόπο. Αρνείται να ακολουθήσει το Χολιγουντιανό πρότυπο, απέχει από ανούσιες εκδηλώσεις δημοσιότητας, επιμένει να βγαίνει στη σκηνή χωρίς μακιγιάζ. Παράλληλα, η μητέρα της στερεί από την Φράνσις το δικαίωμα να επιλέξει η ίδια τον τρόπο ζωής. Η προσπάθεια της Φράνσις να υπάρξει σαν ηθοποιός και καλλιτέχνιδα σε συνδυασμό με τις έντονες πιέσεις της μητέρας της, την οδηγούν σε νευρικό κλονισμό. Οδηγείται βίαια σε ψυχιατρικά άσυλα για “θεραπεία”, όπου βιάζεται και τελικά λοβοτομείται.

Η Φράνσις, αντιφατική με ταλαιπωρημένο ψυχισμό, καταγγέλλει το σύστημα αυτό θεωρώντας το υπεύθυνο για τα ανθρώπινα δεινά. Αντιστάθηκε στην κοινωνία που έχει δομηθεί πάνω σε πρότυπα καταναλωτισμού και καθωσπρεπισμού ενώ οι ιδέες και οι πεποιθήσεις της την τοποθέτησαν στο περιθώριο του Χόλυγουντ. Υπενθυμίζεται ότι η ζωή της Φράνσις Φάρμερ παρουσιάστηκε στην ταινία «Φράνσις, μια Αδέσμευτη Γυναίκα» (πρωτότυπος τίτλος Frances, 1982) σε σκηνοθεσία Γκρεμ Κλίφορντ, με την Τζέσικα Λανγκ στο ρόλο της τραγικής ηθοποιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑNew Order, του Σέρτζι Πομπερμάγιερ στο Θέατρο Εν Αθήναις12.09.2018

«Πρώτα δημιουργούν τους ενόχους. Στη συνέχεια τους υποδεικνύουν. Αυτός! Αυτός! Αυτός! Τους οδηγούν στους εφευρέτες του κολάσιμου αμαρτήματος. Στους εγκέφαλους της σύλληψης του παραλόγου. Αυτοί είναι πάντα οι ίδιοι. Είναι εκείνοι οι τύποι που συνηθίζουν να μιλάμε με λόγια διφορούμενα. Ήξεις αφίξεις. Φοράνε την ίδια στολή, την ίδια μάσκα, που κρύβει τη φρίκη της υποτέλειας. Τα όπλα τους είναι ένα κόκαλο, που κρατάει ο καθένας από δαύτους στο χέρι του και επιδεικτικά σε προκαλεί να γονατίσεις και να το γλύψεις. Οι επινοητές της φίμωσης είναι κάτι μπαμπούλες με άχρωμα χαρακτηριστικά. Οι ψιθυριστές του φόβου είναι κάτι ντενεκεδένιες σειρήνες, που σέρνονται πίσω από ουρές τρωκτικών.» Απόσπασμα του θεατρικού έργου «Φράνσις» (Εκδ. Θεατροσκόπιο)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Αλμπέρτα Τσοπανάκη
Σκηνοθεσία: Αλμπέρτα Τσοπανάκη

Σκηνικά: Χριστόφορος Διογένης
Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη
Φωτισμοί: Πάολα Γερολυμάτου

Παίζουν: Αλμπέρτα Τσοπανάκη, Κυριάκος Μιγγείρος, Ειρήνη Κοτσαρίνη, Θησέας Χριστοφόρου, Παναγιώτης Σαριδάκης, Γιώργος Λινάρδος

Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές Εισιτηρίων: 12 ευρώ, 8 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ), Ομαδικά άνω των 10 ατόμων: 8 ευρώ
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 23 Φεβρουαρίου 2025
Πληροφορίες: Προπώληση: ticketservices και στο τηλ/νο του θεάτρου: 6974646343
Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή ώρα 20:00
Βοηθός Σκηνοθετη: Λύσανδρος Βασιλακόπουλος
Link Εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/paramithias-frances/
Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο Παραμυθίας, Παραμυθίας 27 και Μυκάλης, Κεραμεικός. Τηλ/νο: 6974646343. Email: [email protected]
Φωτογραφίες: Αντώνης Στελιανέσης
ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ
  • Αθήνα
Κεραμεικός
Παραμυθίας
Απο 23/02/2025 εως 27/04/2025
Μυκάλης & Παραμυθίας 27
Κυριακή: 20:00
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ