MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
25
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

WOW Athens 2025: Το φεστιβάλ ύμνος στις θηλυκότητες επιστρέφει στο ΚΠΙΣΝ – και είναι πιο αναγκαίο από ποτέ

Το «WOW FESTIVAL» επιστρέφει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο ΚΠΙΣΝ, σε μία περίοδο που το να είσαι θηλυκότητα φαίνεται πιο επικίνδυνο από ποτέ. Ένα φεστιβάλ φτιαγμένο από θηλυκότητες για όλους όσους θέλουν ισότητα, συμπεριληπτικότητα, ελευθερία νου και σώματος και γενικά έναν ασφαλή κόσμο για να υπάρχουν. Ομιλίες, δράσεις, μουσική, τέχνη, συζητήσεις και όλα όσα θα συμβούν 4-7/4 στις γραμμές παρακάτω.

Μαρία Βαλτζάκη | 25.02.2025 COLLAGE: @valtzaki_

Στον κόσμο που ζούμε, το μεγαλύτερο μειονέκτημα ενός ανθρώπου, σε σχέση πάντα με τη γενικότερη κοινωνική δομή του πλανήτη μας, είναι να μην έχει γεννηθεί άντρας. Αυτό δεν είναι μια μισανδρική άποψη – κάποιος θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει πως αυτό δεν είναι καν άποψη. Είναι ένα γεγονός, είναι fact, είναι κάτι που ο τρόπος ζωής, οι ευκαιρίες, οι διακρίσεις, οι μισθοί, οι απαιτήσεις και, γενικότερα, η ίδια η ζωή επιβεβαιώνουν καθημερινά. Ο κόσμος που ζούμε, ο τρόπος που έχει στηθεί – η πατριαρχία – είναι χτισμένος στις πλάτες – κυριολεκτικά και μεταφορικά – των ατόμων που δεν είναι άντρες: Γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα. Τρεις «κατηγορίες» που, αν θέλουμε να μιλήσουμε με ποσοστά, αποτελούν συνολικά πάνω από το 50% του πλανήτη. Είναι δηλαδή η πλειοψηφία. Κι όμως, έχουν λιγότερα. Λιγότερα δικαιώματα, λιγότερες ευκαιρίες, λιγότερες επιλογές, λιγότερες δυνατότητες λάθους, λιγότερες πιθανότητες να ζήσουν τη ζωή που μπορεί να ήθελαν – πολλές φορές ακόμα και λιγότερα όνειρα.

[relart 1]

Αν και τα φεμινιστικά κινήματα έχουν προχωρήσει αρκετά (από το 2012 περίπου βρισκόμαστε στο 4ο κύμα του φεμινισμού) και οι φράσεις «κατώτερο φύλο» και «ανώτερο φύλο» έχουν πάψει να χρησιμοποιούνται – τουλάχιστον από την πλειοψηφία – ο τρόπος ζωής μας και η καθημερινότητά μας δείχνουν πως ελάχιστα έχουν αλλάξει. Όμως, κάτι που δεν είναι καθόλου μικρό, λίγο ή δεδομένο είναι ο χώρος που πλέον οι γυναίκες διεκδικούν και απαιτούν – όπως άλλωστε οφείλουν. Αν και έχει σημασία η (άθλια) κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο κόσμος μας, για εμένα – και για κάθε κορίτσι, γυναίκα ή άτομο εκεί έξω – έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία όταν οι θηλυκότητες συσπειρώνονται, απαιτούν και ανυψώνουν τις ιδέες και τις απόψεις του φεμινισμού – δηλαδή της ισότητας και της ελευθερίας. Αλλά, κυρίως, όταν ανυψώνουν η μία την άλλη. Το πιο μεγάλο, τόσο σε βεληνεκές όσο και σε σημασία και διάρκεια, παράδειγμα αυτού είναι το φεστιβάλ «WOW – Women of the World».

Στιγμιότυπο από το περσινό φεστιβάλ WOW Athens φωτογραφία: Pelagia-Karanikola

Το WOW Festival είναι δημιούργημα της Jude Kelly, μιας Βρετανίδας θεατρικής συγγραφέα και δημιουργού, η οποία το 2010 αποφάσισε να στήσει για πρώτη φορά στο Λονδίνο μια δράση προς τιμήν των γυναικών και των κοριτσιών της εποχής, «εξετάζοντας με ειλικρίνεια τι τις εμποδίζει να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους, ευαισθητοποιώντας ένα παγκόσμιο κοινό για τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια και συζητώντας μαζί για τις λύσεις». Δεκαπέντε χρόνια μετά, το WOW Foundation και τα φεστιβάλ του έχουν ταξιδέψει σε έξι ηπείρους, σε 45 τοποθεσίες και έχουν αγγίξει πάνω από 5 εκατομμύρια άτομα. Από το 2022, το φεστιβάλ έχει βρει το «σπίτι» του στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Μέσα από τη συνεργασία του WOW Foundation και του British Council (ο διεθνής οργανισμός της Βρετανίας που προωθεί τις πολιτισμικές σχέσεις και παρέχει εκπαιδευτικές ευκαιρίες), η ομάδα του ΚΠΙΣΝ παρουσιάζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το WOW Athens 2025 (4/4-7/4). Τέσσερις μέρες γεμάτες συζητήσεις, προβληματισμούς, σημαντικές προσωπικότητες, τέχνη, γυναικεία επιχειρηματικότητα, εκπαιδευτικά προγράμματα – αποκλειστικά από θηλυκότητες και non-binary άτομα, που όμως στοχεύουν να απευθύνονται σε όλους. «Μία γιορτή», όπως το χαρακτήρισε και η Jude Kelly στην παρουσίαση του προγράμματος του φεστιβάλ την Δευτέρα (24/2).

Το Φεστιβάλ & Οι Άνθρωποι

Το WOW – Women of the World είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο για γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα. Συγκεκριμένα το WOW Athens έχει πλέον αναγνωριστεί ως το σημαντικότερο και πιο συμπεριληπτικό φεστιβάλ στην Ελλάδα που εστιάζει στην προώθηση της έμφυλης ισότητας και αποπειράται να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τα εμπόδια που συναντούν σήμερα οι γυναίκες και τα non-binary άτομα σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Όπως είπε και στο καλωσόρισμά της η Έλλη Ηλιοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ, «Η ισότητα των φύλων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια κοινωνία που ευημερεί, ακμάζει και είναι βιώσιμη» και αν και η πραγματικότητα είναι «ανησυχητική», το φεστιβάλ τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι φορέας ελπίδας και αλλαγής. «Ελπίζουμε σε ένα μέλλον όπου δεν θα χρειάζεται να υπάρχει», αλλά – και αυτό είναι δική μου προσθήκη – τώρα είναι αναγκαίο.

Φέτος, οι δράσεις του φεστιβάλ ξεκινούν νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους, σύμφωνα με την κα Ηλιοπούλου. Πρώτον οι καλεσμένοι και τα πρόσωπα που θέλουν να μιλήσουν μέσω του φεστιβάλ ή να συμμετέχουν σε αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικά και ενδιαφέροντα – και είναι κρίμα να περιορίζονται μόνο σε τέσσερις ημέρες. Κυρίως, όμως, οι πιο διευρυμένες δράσεις του οφείλονται στην πρόθεση της ομάδας του WOW Athens και του ΚΠΙΣΝ να δώσουν μεγαλύτερη διάρκεια και έκταση στο φεστιβάλ, ώστε να κατακτήσει περισσότερο χώρο μέσα στη χρονιά και να γίνει κομμάτι του γενικότερου προγράμματος του ΚΠΙΣΝ – μια πολλά υποσχόμενη και ελπιδοφόρα εξέλιξη. Επιπλέον, η κυρία Ηλιοπούλου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και να αναφερθεί στις γυναίκες του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και του WOW Athens, που κάθε χρόνο στήνουν αυτή τη γιορτή για το πόσο μακριά έχουν φτάσει οι γυναίκες. Και αυτό είναι από μόνο του σημαντικό, γιατί –όπως είπα και παραπάνω– ο χώρος που μας δίνεται ως γυναίκες είναι πάντα σημαντικός, κυρίως γιατί είναι σπάνιος. Αλλά όχι στο WOW.

Aπό αριστερά_Γ. Τριανταφύλλη Διεθύντρια Προγραμματισμού και Παραγωγής_Έλλη Ανδριοπούλου_Διευθύνουσα Σύμβουλος, Jude Kelly, Ιδρύτρια WOW Foundation

Η Jude Kelly που είναι πάντα παρούσα μίλησε για το πως πάντα την βρίσκει έκπληκτη αλλά και την ικανοποιεί πως το WOW Festival «είναι κάτι που σε κάνει να χαμογελάς, ενώ μιλάμε για αρκετά στενάχωρα πράγματα», κάτι που παρατήρησα και εγώ καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης. Σε έναν χώρο γεμάτο θηλυκότητες και με γυναίκες που παίρνουν τον λόγο στα χέρια τους και δημιουργούν όνειρα, δεν ένιωσα ούτε στιγμή στεναχώρια για τα πράγματα που δεν μπορώ να κάνω ή για τα ειλικρινώς στενάχωρα, άσχημα ή σκληρά ζητήματα που συζητιούνται σε αυτό το πλαίσιο. Βίωσα ελπίδα. «It’s a wonderful thing to fight for change», λέει η Kelly όσο μιλάει παθιασμένα για τον φόβο της αλλαγής, αλλά και τη συμπεριληπτικότητα, καθώς και για τους άνδρες – που θα έπρεπε και είναι μέρος αυτής της συζήτησης. Γιατί αυτός είναι και ένας από τους στόχους του φεστιβάλ για εκείνη. Η αλλαγή και η συμπεριληπτικότητα για ιστορίες γυναικών αλλά και ανδρών όσο εκείνοι αλλάζουν και εξελίσσονται.

Το πρόγραμμα

Φέτος το Φεστιβάλ μεγαλώνει κατά μία ημέρα, και αυτές οι πρώτες μέρες του Απριλίου (4-7/4) θα γεμίσουν το ΚΠΙΣΝ με σημαντικές θηλυκότητες και non-binary άτομα, εκθέσεις τέχνης, ταινίες και ντοκιμαντέρ με επίκαιρες θεματικές, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και σχολεία εντός αλλά και εκτός Αθηνών, δράσεις για έφηβα κορίτσια, μουσικές βραδιές, marketplace με women-owned επιχειρήσεις, ακτιβιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ, εκθέσεις τέχνης, το Youth Council του SNFCC, το «Thinking» (συζητήσεις μεταξύ ανθρώπων με συγκεκριμένες θεματικές) και Speed Mentoring Sessions. Επειδή, όμως, συμβαίνουν πολλά περισσότερα από αυτά, ελάτε να δούμε αναλυτικότερα πώς ένα “ασφυκτικά” (με την καλύτερη έννοια) γεμάτο πρόγραμμα μέσα σε 4 μέρες περιλαμβάνει 50 εκδηλώσεις, όπου 250 γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα «δίνουν την παρούσα».

Οι Προσωπικότητες

Οι τρεις κεντρικές ομιλήτριες του WOW Athens 2025 είναι τρεις απολύτως ταλαντούχες και δημιουργικές γυναίκες, οι οποίες, η κάθε μία στον τομέα της, πολεμούν τις διακρίσεις, θριαμβεύουν και, με τη δουλειά και τις δράσεις τους, ανυψώνουν καθημερινά κάθε θηλυκότητα—και όχι μόνο.

Thalia Mavros

Το Σάββατο 5 Απριλίου (16:00) μας καλωσορίζει η Thalia Mavros, βραβευμένη παραγωγός, κινηματογραφίστρια και επιχειρηματίας, η οποία ίδρυσε την πλατφόρμα ψηφιακών μέσων The FRONT, έναν δημιουργικό κόμβο για ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας που θέτουν στο επίκεντρο τη γυναίκα και φέρνουν στο προσκήνιο ανθρώπους, ιστορίες και οπτικές που συνήθως βρίσκονται στο περιθώριο. Δουλειές της προβάλλονται αυτή τη στιγμή στο Netflix ή είναι υποψήφιες για Emmy (π.χ. Principles of Pleasure).

Roxane Gay

Την Κυριακή 6 Απριλίου (12:00), τη σκυτάλη αναλαμβάνει η “Bad Feminist” Roxane Gay, μία από τις πιο ισχυρές και ξεκάθαρες φωνές της εποχής μας, μια γυναίκα που δεν διστάζει να ταράξει τα νερά και να επαναπροσδιορίσει τη σύγχρονη κουλτούρα. Το έργο της Bad Feminist αποτελεί σύμβολο για τον σύγχρονο φεμινισμό, ενώ η συνεργασία της με τη Marvel για το World of Wakanda είναι μόνο ένας από τους λόγους που η συγκεκριμένη γυναίκα δεν είναι απλώς συγγραφέας αλλά “φαινόμενο”.

Carmen Maria Machado

Τέλος (που λέει ο λόγος), τη Δευτέρα 7 Απριλίου (19:30), καταλαμβάνει τη σκηνή του WOW Athens η Carmen Maria Machado, μία από τις πιο τολμηρές και πρωτοποριακές φωνές της σύγχρονης λογοτεχνίας, γνωστή για τον τρόπο που ανατρέπει αφηγηματικές φόρμες και εξερευνά τα όρια του φανταστικού, του φεμινιστικού τρόμου και της queer εμπειρίας. Τα έργα της ισορροπούν ανάμεσα στον ρεαλισμό και το αλλόκοτο, την επιθυμία, τη βία και τις γυναικείες εμπειρίες. Το 2018, οι New York Times χαρακτήρισαν το Her Body and Other Parties ως ένα από τα 15 βιβλία γραμμένα από γυναίκες που επαναπροσδιορίζουν τη λογοτεχνία του 21ου αιώνα.

Σε συνεργασία με το British Council, μία συζήτηση με μία ακόμα πολυδιάστατη θηλυκότητα συμπληρώνει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Η Nikita Gill είναι δημιουργός—ποιήτρια, συγγραφέας, ηθοποιός, εικονογράφος—και έχει αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στη σύγχρονη λογοτεχνία. Το έργο της χαρακτηρίζεται από μια βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης εμπειρίας, προσφέροντας ελπίδα, ενδυνάμωση και ένα ασφαλές καταφύγιο σε όσες αναζητούν νόημα μέσα από τις λέξεις—και το Σάββατο 5/4 θα είναι παρούσα για να μοιραστεί αυτές τις λέξεις με όσους, όσες και όσα θα βρεθούν στον Πύργο Βιβλίων του ΚΠΙΣΝ.

Η Τέχνη

Η τέχνη σε κάθε της μορφή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του WOW Athens 2025, καθώς και τη δυνατότητα ελευθερίας έκφρασης και κατάκτησης χώρου για τα ζητήματα που απασχολούν τις θηλυκότητες και τα non-binary άτομα, αλλά και για την ίδια την καλλιτεχνική δημιουργία. Από συναυλίες και προβολές ταινιών μέχρι εκθέσεις φωτογραφίας και performances, το τετραήμερο του WOW Athens 2025 θα είναι γεμάτο τέχνη.

Claudia Wieser

Η εικαστικός Claudia Wieser παρουσιάζει, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, την έκθεση «Surroundings/Όσα μας περιβάλλουν» (3/4-28/9) σε επιμέλεια Κατερίνας Σταθοπούλου. Πρόκειται για την πρώτη ανάθεση του ΚΠΙΣΝ για έργο εξωτερικού χώρου, καθώς και για μία συνεργασία με το Goethe-Institut. «Τα γεωμετρικά γλυπτά της Wieser αντλούν έμπνευση από τον Μοντερνισμό και εξετάζουν το σημείο τομής της τέχνης με τα χρηστικά αντικείμενα—της αισθητικής και της λειτουργικότητας—εκεί όπου η τέχνη, άλλη μια φορά, συναντιέται με τον δημόσιο χώρο».

Η καλλιτέχνιδα Γεωργία Λαλέ έρχεται στο WOW Athens 2025 με την έκθεσή της «Λόλα, μίλα!» (4-7/4), η οποία «τιμά τη μνήμη των θυμάτων γυναικοκτονιών στην Ελλάδα και διεθνώς, ενώ αμφισβητεί την κουλτούρα της ενοχοποίησης των θυμάτων». Παράλληλα, θα παρουσιάσει την performance «Γενέθλια» την ημέρα των δικών της γενεθλίων (Σάββατο 5/4).

Marilena Grispou

Η Μαριάνα Γρίσπου εκθέτει το «SAFE SPACE» (3/4-26/6), μια σειρά από 50 φωτογραφίες, εκ των οποίων 25 είναι γυναικεία πορτρέτα, που εξερευνούν τον εσωτερικό και τον εξωτερικό κόσμο μιας γυναίκας, καθώς και την έννοια της ασφάλειας.

Idra Kayne Credits: George Spanos

Το Σάββατο (5/4) το βράδυ, η Idra Kayne θα παρουσιάσει το «All Feminine Music Set». Μία συναυλία αφιερωμένη στη γυναικεία δημιουργικότητα, με ήχους και μουσική από την Donna Summer και την Beyoncé μέχρι την Aretha Franklin και τη Dua Lipa—τονίζοντας τη σημασία της καλλιτεχνικής έκφρασης ως μέσο κοινωνικής αλλαγής.

Arooj Aftab
Credits: Kate-Sterlin

Την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, η σκηνή του WOW Athens υποδέχεται «την πιο cool ροκ σταρ του κόσμου αυτή τη στιγμή», όπως την αποκαλεί το κορυφαίο βρετανικό μουσικό περιοδικό UNCUT, Arooj Aftab. Η υποψήφια για Grammy καλλιτέχνιδα έρχεται στην Αθήνα με τις παραδοσιακές μουσικές φόρμες της Νότιας Ασίας, εμπλουτισμένες με στοιχεία τζαζ, ηλεκτρονικής μουσικής και minimal αισθητικής. Το αποτέλεσμα; Η δημιουργία ενός ηχητικού τοπίου που δεν περιορίζει, αλλά ανυψώνει και δημιουργεί διεξόδους.

Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα προβληθούν μία εξαιρετική ταινία και ένα απολύτως επίκαιρο ντοκιμαντέρ. Η ταινία «Orlando, My Political Biography» του Paul B. Preciado, μία μεταφορά αλλά και εκ νέου ανάγνωση του ομώνυμου βιβλίου της Virginia Woolf, εξερευνά μαεστρικά τη ρευστότητα της έμφυλης ταυτότητας και την ελευθερία της ύπαρξης. Το ντοκιμαντέρ «RBG» των δημιουργών Betsy West και Julie Cohen αποτυπώνει τη ζωή και την κληρονομιά της 85χρονης (τότε) Ruth Bader Ginsburg, μιας από τις πιο εμβληματικές δικαστικούς του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Της γυναίκας που ήταν υπεύθυνη για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων (Roe v. Wade), μεταξύ άλλων. Μία ταινία για τη γυναίκα που απελευθέρωσε τις γυναίκες με τον τρόπο της – ακόμα κι αν αυτό δεν κράτησε για πάντα.

RBG

Οι Δράσεις

Εκτός όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και των ήδη ανακοινωμένων επισκεπτών και προσωπικοτήτων που θα βρεθούν στο φεστιβάλ, αυτές οι τέσσερις μέρες πρόκειται να γεμίσουν με ακόμα περισσότερα πρόσωπα που φωνάζουν για την ισότητα, ονειρεύονται, συζητούν και αναζητούν την αλλαγή. Με ένα τεράστιο φάσμα θεματικών, από «Την ενδοοικογενειακή βία και τη νομοθεσία στην Ελλάδα» μέχρι το «Γιατί ο φεμινισμός είναι καλός και για τους άνδρες;», καθώς και θέματα όπως «Σεξεργασία και νομοθεσία», «Μητρότητα και φεμινισμός», οι γυναίκες στον εργασιακό χώρο και πολλά ακόμα, οι Ομιλίες και τα Πάνελ είναι και φέτος αναπόσπαστο κομμάτι του φεστιβάλ. Όλες αυτές οι συζητήσεις θα διεξαχθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του τετραημέρου και θα φιλοξενήσουν διακεκριμένες ομιλήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ αποτελούν επίσης σημαντικό κομμάτι του. Όπως αναφέρθηκε και στην παρουσίαση του προγράμματος από όλες τις γυναίκες που είναι υπεύθυνες για το WOW Athens, τα σχολεία και οι νεότεροι άνθρωποι είναι ο πιο πετυχημένος τρόπος να φέρουμε όντως την αλλαγή, την ισότητα και τη συμπερίληψη σε αυτόν τον κόσμο, καθώς τα παιδιά είναι λευκοί καμβάδες και, στην πραγματικότητα, κανένας δεν γεννιέται με μίσος και «κλειστό μυαλό». Έτσι, τη Δευτέρα 7/4, το ΚΠΙΣΝ θα γεμίσει ελπίδα με ποικίλες δράσεις, ενώ σχολεία από πολλές και διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας θα συμμετέχουν διαδικτυακά.

Orlando, My Political Biography

Επίσης, η αγαπημένη μου δράση, «Κορίτσι Σήμερα», επιστρέφει φέτος για δεύτερη χρονιά. Κορίτσια ηλικίας 14 έως 18 χρονών από όλη την Ελλάδα θα βρεθούν στο WOW Athens και θα παρουσιάσουν τις σκέψεις τους και τις λέξεις τους για το πώς βιώνουν εκείνες το να είσαι θηλυκότητα σήμερα.

Το WOW Marketplace είναι η «καρδιά» του φεστιβάλ. Στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ, με δωρεάν είσοδο, όλες τις μέρες του φεστιβάλ, μια πολυσύχναστη αγορά με επιχειρήσεις, ακτιβιστικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, που έχουν ιδρυθεί και διοικούνται από γυναίκες ή non-binary άτομα, θα πωλούν τα προϊόντα τους ή/και θα παρέχουν ενημέρωση για σημαντικά θέματα. Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν DJ sets, pop-up συναυλίες και μία σειρά από δωρεάν εργαστήρια με ποικίλη θεματική για όλες τις ηλικίες. Ένα από αυτά είναι και το Speed Mentoring Session, όπου γυναίκες και non-binary άτομα διαφορετικής κοινωνικής προέλευσης και ηλικίας, σε διαφορετικά στάδια της καριέρας τους, συναντώνται με στόχο να εμπνεύσουν και να αλληλοϋποστηριχθούν.

[relart 2]

Το νόημα

Ξεκίνησα αυτό το κείμενο με μία κάποια απαισιοδοξία – γενικά, ως 23χρονη γυναίκα, τείνω τα τελευταία χρόνια να κοιτάω τη ζωή λίγο απαισιόδοξα. Δράσεις, γυναίκες και άνθρωποι όπως εκείνοι του WOW Athens μου υπενθύμισαν, και συνεχίζουν να μου υπενθυμίζουν, την ελπίδα του φύλου μας, το φως, τη μόνιμη ανάγκη για εξέλιξη και τη δημιουργία ενός καλύτερου παρόντος και ενός καλύτερου μέλλοντος – τη συνεχή συνθήκη ενός όλου, ενός συνόλου. Στην εποχή που η λέξη woke έχει καταλήξει κάτι ανάμεσα σε προσβολή και υπονομευτικό χαρακτηρισμό, το WOW Athens είναι από εκείνες τις διοργανώσεις που υπογραμμίζουν φωναχτά τη σημασία του να νοιάζεσαι.

Όταν ρωτήθηκε η Jude Kelly σε τι βαθμό όλη αυτή η προσπάθεια φτάνει και σε εκείνη τη μερίδα του πληθυσμού που δεν είναι θηλυκότητες ή non-binary άτομα, και κατά πόσο υπάρχει ουσιαστική αλλαγή εκεί έξω, εκείνη απάντησε γενναία και αφοπλιστικά. Μεταξύ των στατιστικών για το πώς όλα τα WOW Festivals μεγαλώνουν και πληθαίνουν διαρκώς, είπε πως: «Ο συμβολισμός έχει μεγάλη σημασία – ακόμα και αν κάποιος δεν έρθει, το βλέπει παντού. Κάτι έχει να δώσει ακόμα και σε εκείνον που δεν έρχεται…» Παρόλα αυτά, εκείνα που θα κερδίσει οποιοσδήποτε βρεθεί 4-7/4 στο WOW Athens 2025, εκείνα που θα νιώσει και βιώσει, είναι πολύ περισσότερα και άκρως σημαντικά – ανεξαρτήτως φύλου, είτε είσαι γυναίκα, non-binary, άνδρας ή ό,τι θέλει το καθένα μας.

[relart 3]

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

To WOW – Women oOf the World – Athens 2025 

Που: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Πότε: 4 Απριλίου έως 7 Απριλίου 2025

Εισιτήρια: WOW Festival Pass

  • Ηλεκτρονικά στον ιστότοπο ticketservices.gr
  • Τηλεφωνικά στο τηλέφωνο της Ticket Services 210 7234567
  • Στο εκδοτήριο της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα)

Η αγορά του Festival Pass προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις εκδηλώσεις του WOW Athens, με εξαίρεση την παρακάτω, για την οποία απαιτείται η προαγορά ξεχωριστού εισιτηρίου:
Συναυλία της Arooj Aftab: €25, €20, €15 και €10 (μειωμένο)

Mείνετε συντονισμένοι/ες για περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του WOW Athens στο Instagram @wow_athens καθώς και στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ snfcc.org.

Περισσότερα από Art & Culture