Θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις: Τι κάνουμε σήμερα, Τρίτη 4 Μαρτίου
Εδώ, όσα θα κάνουμε στην πόλη σήμερα, Τρίτη 4 Μαρτίου.

Η «Perfetta» (Η Τέλεια), ένα από τα πιο αγαπημένα θεατρικά κείμενα της Ιταλίας, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, σε σκηνοθεσία της Δώρας Παρδάλη. Το τολμηρό κωμικό θεατρικό έργο του Mattia Torre δεν διστάζει να φέρει στο προσκήνιο ένα θέμα τόσο φυσικό και όμως λίγο συζητημένο: την περίοδο μιας γυναίκας. Η παράσταση είναι η αφήγηση μιας «κανονικής» γυναίκας, με μία «κανονική» ζωή, σε τέσσερις διαδοχικές Τρίτες ενός μήνα. Πωλήτρια αυτοκινήτων, μητέρα, σύζυγος, φίλη, η ηρωίδα βρίσκεται σε κάθε μια από αυτές τις Τρίτες σε διαφορετική φάση του κύκλου της. Οι σταθερές της συνήθειες την οδηγούν σε διαφορετικές σκέψεις, συναισθήματα και πράξεις, με άκρως κωμικά αποτελέσματα. Η Perfetta μιλάει με ειλικρίνεια, ευαισθησία και χιούμορ, χωρίς καθόλου απολογητική διάθεση, για την εμπειρία της γυναίκας, ομολογώντας πως «οι ημέρες μου είναι όλες ίδιες, αλλάζω μόνο εγώ». Το έργο του Torre, όμως,δεν αφορά μόνο τη γυναικεία ταυτότητα. Η Perfetta κινείται σε έναν κόσμο πολυσύνθετο, όπου κυριαρχούν η ταξική και κοινωνική ανισότητα,η αναλγησία, η μάχη για επιβίωση, ο εργασιακός ανταγωνισμός, η εκμετάλλευση και η κρατική αδιαφορία. Ζητήματα που αναγνωρίζουμε και στη δική μας σύγχρονη πραγματικότητα. Η Perfetta λοιπόν είναι μία από εμάς.
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
16€, μειωμένο 12€, ατέλεια 7€
Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Μετά τις πρώτες προγραμματισμένες sold out εμφανίσεις, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, «με χωρίς εκπλήξεις» όπως λέει και ο ίδιος ο Πάνος Βλάχος, επιστρέφει στο VOX για τρεις ακόμη παραστάσεις μέσα στον Μάρτιο.
Τρίτη 4, 11, 18 Μαρτίου, 21:00
Από 15€
VOX, Ιερά Οδός 16, Αθήνα

Το Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα” Δήμου Αθηναίων φιλοξενεί την πρώτη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Μιχάλη Παπαδόπουλου, με τίτλο «Ζωγραφική – Κατασκευές». Τα πρώιμα ζωγραφικά έργα του Μιχάλη Παπαδόπουλου μεταφέρουν ένα αίσθημα αποξένωσης, μια υπαρξιακή μοναξιά και αγωνία, τη σύγχρονη αλλοτρίωση που συναντάμε και στη Γλυκιά ζωή (1960) του Fellini. Μετά το 1974, στη Μεταπολίτευση, ο Παπαδόπουλος δημιουργεί κλειστοφοβικές εικόνες, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ζωγραφίζει πολυεπίπεδες χάρτινες κατασκευές, ανοιχτά κουτιά, τα οποία, βαλμένα το ένα πάνω στο άλλο, σχηματίζουν πύργους. Αργότερα, το επόμενο βήμα για τον Παπαδόπουλο, ήταν να εγκαταλείψει τη ζωγραφική του τελάρου και να βγει στις τρεις διαστάσεις, δημιουργώντας επιτοίχιες κατασκευές με το ίδιο θέμα, αλλά και κάποια γλυπτά. Η έκθεση περιλαμβάνει ζωγραφική και κατασκευές από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα.
Εγκαίνια: Τρίτη 4 Μαρτίου 2025, στις 19:00
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 11:00-19:00, Σάββατο-Κυριακή 10:00-15:00
Είσοδος ελεύθερη
Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων, Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο