
Είναι παράξενο να βλέπεις τη χώρα σου μέσα από τα μάτια ενός ξένου. Και μάλιστα ενος ιδεαλιστή φιλέλληνα που πίστεψε και συνεχίζει να πιστεύει στον άνθρωπο, θεωρώντας την υπέρμετρη προσοχή και αναζήτηση της ασφάλειας σε πολύ βαρετά και στάσιμα πράγματα.
Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο εδώ και πολλά χρόνια, δήλωναν σαστισμένοι οι διοργανωτές του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης βλέποντας τον κόσμο να χειροκροτά όρθιος για πολλά λεπτά στο Ολύμπιον μετά την προβολή της ταινίας “Σμιλεμένες Ψυχές“.

Ο σκηνοθέτης Σταύρος Ψυλάκης
Ο Σταύρος Ψυλλάκης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ντοκιμαντεριστές, σε συνεργασία στην παραγωγή με τον Ματθαίο Φραντζεσκάκη, ψυχή της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και συμπαραγωγή την COSMOTE TV, συναντήθηκε με τον Ελβετό οδοντίατρο Julien Grivel και το αποτέλεσμα είναι μια ταινία που μας υπενθυμίζει τις βασικές ανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης και της προσφοράς.
Ο Grivel ήρθε στην Ελλάδα το 1972 για να βοηθήσει αφιλοκερδώς χανσενικούς ασθενείς στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα του Αιγάλεω, οι οποίοι με την παραμόρφωση της λέπρας, μεταξύ άλλων είχαν χάσει τα δόντια τους. Μαζί με τη νοσοκόμα γυναίκα του Κριστιάνα, πρόσφεραν για 26 ολόκληρα χρόνια χωρίς να φοβηθούν στιγμή ότι θα κολλήσουν κάτι.
Στην ταινία βλέπουμε τον χανσενικό Μανώλη Φουντουλάκη σε αποσπάσματα συνέντευξής του στον σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη, για τις ανάγκες της ταινίας “Το Νησί”. Χάρη στην ανηψιά του Φουντουλάκη, τη Μαρίνα, έγινε άλλωστε η γνωριμία του Julien με τον Ψυλλάκη. Και χάρη σε εκείνον βγήκε και ο τίτλος της ταινίας: “Από τις δοκιμασίες αυτές βγαίνει όμορφα σμιλεμένη η ψυχή του ανθρώπου“, είχε πει. “Λιώνω”, είπε ο Julien στο τέλος της ταινίας. “Η παρουσία σας είναι μια μεγάλη αγκαλιά. Χάρη στην αποδοχή, το σεβασμό, την αλληλεγγύη και την αγάπη, όλα μπορούν να γίνουν“.

Εντυπωσιακός και συγκινητικός είναι τρόπος που μιλά ο γιατρός τα ελληνικά. Σε πόσο βάθος τα έχει μάθει. “Υιοθετώντας τη γλώσσα των Ελλήνων, υιοθέτησα ασυνείδητα και τη σκέψη τους“, λέει. “Η άγρια, αδάμαστη φύση της χώρας σας έγινε για μένα παραπάνω από ιστορική, πολιτιστική και τουριστική σχέση, έγινε διανοητική σχέση, έγινε διάσταση!“.
Στο τραγούδι των τίτλων, τους στίχους του οποίου έγραψε ο Δημήτρης Παπαχαραλάμπους, ακούμε τον Γιάννη Χαρούλη. “Είμαι πολύ τυχερός”, είπε ο Χαρούλης μετά την προβολή. “Αυτό ήρθε τη στιγμή που ένωθα καράβι τσακισμένο στα κύματα και όλο αυτό λειτούργησε ως φάρος. Σαν να είχα χάσει το δρόμο και κάποιοι άνθρωποι μου φώναξαν “εδώ είναι ο δρόμος”!