Θέλετε υγιές και λαμπερό δέρμα; Εάν ναι, βγάλτε από τη διατροφή σας αυτά τα τρόφιμα!
Ξέρουμε ότι το νερό, τα λαχανικά και τα φρούτα μας κάνουν καλό συνολικά και πιο ειδικά στο δέρμα. Γνωρίζουμε όμως ποιες είναι οι τροφές που μπορεί να οδηγήσουν σε ρυτίδες, ξηροδερμία και θαμπό δέρμα;

Ποια από εμάς δεν θέλει να έχει ένα όμορφο δέρμα; Όλες! Γι’ αυτό και το φροντίζουμε με πολλούς και εξειδικευμένους τρόπους. Το δέρμα όμως είναι το πιο μεγάλο όργανο τού σώματος και ως τέτοιο επηρεάζεται σημαντικά από τη διατροφή μας. Ποιος είναι, λοιπόν, ο μεγαλύτερος εχθρός του δέρματος σύμφωνα με τους ειδικούς;
Πολλά αγαπημένα μας σνακ και τρόφιμα είναι το μεγάλο «όχι» για όμορφο δέρμαΠατατάκια, αλλαντικά, κέικ, μπισκότα, μάφιν, ντόνατς, καταψυγμένα γεύματα, αναψυκτικά, όλα, έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας αλλά και για επιδείνωση πολλών παθήσεων του δέρματος όπως η ψωρίαση και η ατοπική δερματίτιδα. «Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα υπόκεινται σε μεγάλο επίπεδο επεξεργασίας και στο τελικό προϊόν υπάρχουν πρόσθετα, συντηρητικά και τεχνητές γεύσεις. Έρευνες έχουν αποδείξει τις επιζήμιες επιπτώσεις της κατανάλωσής τους σε διάφορες πτυχές της υγείας, όπως στο καρδιαγγειακό σύστημα. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι επηρεάζουν την υγεία, τη ζωτικότητα και τη λάμψη του δέρματος. Η περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λίπη, σάκχαρα και νάτριο πυροδοτούν έναν χείμαρρο αντιδράσεων στο σώμα, αρκετές από τις οποίες αποτυπώνονται και στο δέρμα. Για παράδειγμα, η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και ανθυγιεινών λιπών μέσω των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου και τα επίπεδα ορισμένων ορμονών του οργανισμού, όπως η ινσουλίνη και η κορτιζόλη, και να επιδεινώσουν υφιστάμενες δερματικές παθήσεις», επισημαίνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

«Η έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση υπερ- επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να μειώσει το μήκος των τελομερών του DNA, καθιστώντας τα κύτταρα του δέρματος πιο ευάλωτα. Ενώ το μήκος τους μικραίνει σε κάθε κυτταρική διαίρεση, η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί με την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, προκαλώντας οξειδωτικό στρες και φλεγμονή. Το οξειδωτικό στρες έχει ως αποτέλεσμα την ανισορροπία των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών στο σώμα, με ποικίλα αποτελέσματα, όπως εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και πρόωρη γήρανση.
Πέρα από τις πολλές και διαφορετικές επιδράσεις στην υγεία του δέρματος, μελέτες δείχνουν ότι μία πλούσια σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα διατροφή μπορεί να κάνει το δέρμα να φαίνεται θαμπό, αφυδατωμένο και χωρίς ελαστικότητα, διότι είναι πολύ φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που απαιτούνται για την υποστήριξη της υγείας του δέρματος, αφήνοντας την επιδερμίδα με πρόωρα σημάδια γήρανσης. «Τα υψηλά επίπεδα αλατιού, που περιέχονται στα πατατάκια, τα αλλαντικά, τις κονσέρβες, τα τουρσιά και σε και πλήθος άλλων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων αφυδατώνει τον οργανισμό και το δέρμα. Η καθημερινή ή σε υπερβολική ποσότητα κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει λεπτές γραμμές, ρυτίδες, και ξηρότητα στην επιδερμίδα και η όψη του προσώπου να φαίνεται γερασμένη. Η ζάχαρη είναι, επίσης, καταστρεπτική, αφού επιδεινώνει παθήσεις όπως η ακμή, η ροδόχρους ακμή και το έκζεμα, ενώ η φλεγμονή που προκαλεί διασπά το κολλαγόνο και την ελαστίνη και η εμφάνιση ρυτίδων και κηλίδων ξεκινά πολύ γρηγορότερα από το φυσιολογικό», εξηγεί ο ειδικός.
Αντίθετα, η καλή ενυδάτωση, η ενίσχυση της διατροφής μας με πολλά φρούτα και λαχανικά εποχής και η επιλογή φρέσκων και μαγειρεμένων στο σπίτι φαγητών είναι ένας από τους (διατροφικούς) τρόπους για να έχουμε όμορφο και υγιές δέρμα για περισσότερα χρόνια.