MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

Νέα καμπάνα για τη σοκολάτα Dubai – Περιέχει καρκινογόνα συστατικά και απομίμηση σοκολάτας

Περιέχει επικίνδυνες χρωστικές και απομίμηση φυστικιών και στην καλύτερη περίπτωση κακής ποιότητας πρώτες ύλες.

Monopoli Team

Μετά την αρχική προειδοποίηση προς τους καταναλωτές από το Γραφείο Χημικών και Κτηνιατρικών Ερευνών Στουτγάρδης στη Γερμανία, για παρουσία επικίνδυνων και καρκινογόνων συστατικών στις σοκολάτες Dubai, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, τώρα οι ειδικοί επεκτείνουν τις αναλύσεις σε μεγαλύτερο αριθμό δειγμάτων και καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Όταν προσφέρεται σε μεγάλες ποσότητες κάποιο τρόφιμο που παρασκευάζεται από υλικά υψηλής ποιότητας με υψηλές τιμές, όπως σοκολάτα και φιστίκια, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να υπάρχει εξαπάτηση και κίνδυνος ασφάλειας τροφίμων.

Οι αρχικές έρευνες αποκάλυψαν ότι οκτώ εισαγόμενα δείγματα «σοκολάτας Ντουμπάι» περιείχαν εμφανή επίπεδα μολυσματικών ουσιών, μυκοτοξινών και μη δηλωμένων χρωστικών, πέντε από αυτά τα οκτώ δείγματα δεν είχαν καν πραγματική σοκολάτα και ορισμένα από τα προϊόντα, περιείχαν μη δηλωμένα αλλεργιογόνα συστατικά (όπως το σουσάμι).

Τώρα έγινε εργαστηριακή ανάλυση σε άλλα 30 προϊόντα σοκολάτας Dubai και οι ερευνητές έδωσαν μία συνολική εικόνα για τα ευρήματα της εργαστηριακής ανάλυσης και για τα 38 δείγματα. Οι αναλύσεις έδειξαν και πάλι χρήση κακής ποιότητας πρώτων υλών και παρουσία καρκινογόνων ουσιών όπως γλυκιδυλεστέρες λιπαρών οξέων, 3-MCPD, Αρωματικοί υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων, αφλατοξίνες. Επίσης βρήκαν απομίμηση σοκολάτας και όχι πραγματική σοκολάτα, επικίνδυνες συνθετικές πράσινες χρωστικές για να θεωρεί ο καταναλωτής ότι περιέχουν περισσότερα φιστίκια, παραπλανητικά υψηλά επίπεδα φιστικιού και αδήλωτα αλλεργιογόνα.

Τα αρχικά αποτελέσματα των δοκιμών επιβεβαιώθηκαν από το ειδικό πρόγραμμα δειγματοληψίας. Με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών οι ερευνητές λένε ότι στη “σοκολάτα Ντουμπάι” από άποψη σύνθεσης και ρύπων, οι πολύ υψηλές τιμές δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση και τα άτομα που είναι αλλεργικά στο σουσάμι θα πρέπει να αποφεύγουν να την καταναλώνουν εντελώς ως προληπτικό μέτρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΘέλετε υγιές και λαμπερό δέρμα; Εάν ναι, βγάλτε από τη διατροφή σας αυτά τα τρόφιμα!12.09.2018

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων πιο αναλυτικά:

Από τα 32 δείγματα που αναλύθηκαν για την παρουσία 3-MCPD και γλυκιδυλεστέρες λιπαρών οξέων που έχουν ταξινομηθεί ως «πιθανώς καρκινογόνοι» για τον άνθρωπο, σχεδόν τα μισά (14) βρέθηκαν θετικά. Εννέα από αυτά τα δείγματα υπερέβησαν σημαντικά το νομικά καθορισμένο ανώτατο όριο για τους εστέρες γλυκιδυλικών λιπαρών οξέων. Επίσης, κρίθηκαν ακατάλληλα για κατανάλωση και ως εκ τούτου «μη ασφαλή», επειδή περιείχαν απαράδεκτα υψηλό επίπεδο μόλυνσης. Και τα εννέα δείγματα ήταν προϊόντα από τον ίδιο κατασκευαστή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι ουσίες που είναι επιβλαβείς για την υγεία πιθανότατα εισήλθαν στη «σοκολάτα του Ντουμπάι» μέσω μολυσμένου φοινικέλαιου. Το φοινικέλαιο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο σχηματισμό εστέρων 3-MCPD και γλυκιδυλικών λιπαρών οξέων. Ωστόσο, μέσω ορισμένων τεχνολογικών μέτρων, μπορούν επίσης να παραχθούν φοινικέλαια με χαμηλά επίπεδα αυτών των τοξικολογικά επιβλαβών ουσιών. Επομένως, τα υψηλά επίπεδα υποδηλώνουν ότι στην παραγωγή αυτών των προϊόντων χρησιμοποιήθηκαν συστατικά κατώτερης ποιότητας.

Το γεγονός ότι είναι δυνατή η παραγωγή προϊόντων με χαμηλά επίπεδα εστέρων 3-MCPD και γλυκιδυλικών λιπαρών οξέων αποδεικνύεται από 18 προϊόντα από την Τουρκία, τις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία, τα οποία δεν περιείχαν καθόλου ή μόνο χαμηλά επίπεδα κάτω από τη νομικά καθορισμένη μέγιστη τιμή.

Διαβάστε περισσότερα στο infokids.gr.

Περισσότερα από Διατροφή