«Θέλω να πω την ιστορία μου με τις δικές μου λέξεις»: H Gisèle Pelicot εκδίδει τα απομνημονεύματά της
Η Gisèle Pelicot, που έχει αναχθεί σε σύμβολο θυμάτων βιασμού, ελπίζει «να μεταφέρει ένα μήνυμα ελπίδας και θάρρους» μέσα από τα απομνημονεύματά της, που θα κυκλοφορήσει με τίτλο: «Ένας ύμνος στη ζωή».

Η 73χρονη Gisèle Pelicot τράβηξε πάνω της τη διεθνή προσοχή όταν έγινε γνωστό πως υπήρξε, επί μια δεκαετία, θύμα μαζικών βιασμών, πίσω από τους οποίους κρυβόταν ο σύζυγός της Dominique Pelicot. Ο ίδιος παραδέχθηκε στο δικαστήριο ότι νάρκωνε τη σύζυγό του και προσκαλούσε δεκάδες αγνώστους στο σπίτι τους στη νότια Γαλλία, για να τη βιάσουν όταν εκείνη ήταν αναίσθητη. Ταυτόχρονα βιντεοσκοπούσε αυτές τις στιγμές με το υλικό αυτό να φτάνει τελικά κάποια στιγμή στα χέρια της Pelicot.
Τελικά, ο ίδιος καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξης τον Δεκέμβριο του 2024 και δεν άσκησε έφεση. Οι 50 συγκατηγορούμενοί του, ηλικίας μεταξύ 27 και 74 ετών, οι περισσότεροι από τους οποίους κρίθηκαν ένοχοι για βιασμό, καταδικάστηκαν σε ποινές από τρία ως 15 χρόνια κάθειρξη. Κάποιοι από αυτούς έχουν ασκήσει έφεση.
Πλέον η ιστορία της Pelicot θα ακουστεί παντού και μάλιστα μέσα από τα λόγια της, αφού σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού εκδοτικού οίκου The Bodley Head (του ομίλου Penguin), θα κυκλοφορήσουν τα απομνημονεύματά της, με τίτλο “A Hymn to Life” («Ένας ύμνος στη ζωή»), στις 26 Ιανουαρίου 2026 σε είκοσι γλώσσες!
«Είμαι βαθιά ευγνώμων για την εξαιρετική υποστήριξη που έχω λάβει από την αρχή της δίκης», τόνισε η ίδια η Pelicot στην ανακοίνωση. «Σήμερα επιθυμώ να διηγηθώ την ιστορία μου με τις δικές μου λέξεις. Παρουσιάζοντας αυτή την ιστορία ελπίζω να στείλω ένα μήνυμα ελπίδας και θάρρους σε όλους όσοι περνούν δύσκολες στιγμές στη ζωή τους. Ελπίζοντας ότι δεν θα νιώσουν ποτέ ντροπή», πρόσθεσε.
Η Pelicot γράφει την ιστορία της σε συνεργασία με τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Ζουντίτ Περινιόν, διευκρίνισε ο γαλλικός εκδοτικός οίκος Flammarion ο οποίος θα εκδώσει το βιβλίο στη Γαλλία στις 28 Ιανουαρίου 2026, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακoινωθεί ο γαλλικός τίτλος του.
Σημειώνεται πως τον Δεκέμβριο κυκλοφόρησαν στα αγγλικά τα απομνημονεύματα της Καρολίν Νταριάν, της κόρης της Πελικό με τίτλο «Δεν θα τον πω ποτέ ξανά μπαμπά» (“I’ll never call him dad again”). Το βιβλίο είχε κυκλοφορήσει στα γαλλικά το 2022.
Με πληροφορίες από Guardian.