Τα οφέλη του σκόρδου στην υγεία – Plus: Συνταγή για σκορδαλιά light
Αν ετοιμάζεστε να γιορτάσετε παραδοσιακά την 25η Μαρτίου, με μπακαλιάρο και σκορδαλιά, η διατροφολόγος μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά της για να μην μας… πέσει βαριά!

Η 25η Μαρτίου είναι μια εθνική και θρησκευτική γιορτή που συνδυάζεται παραδοσιακά με την κατανάλωση μπακαλιάρου με σκορδαλιά. Το σκόρδο αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της σκορδαλιάς και, εκτός από τη χαρακτηριστική του γεύση, έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Ζητήσαμε από την Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, Kλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc, MBA, SRD. να μας μιλήσει για τις θρεπτικές ιδιότητες του σκόρδου και να μας συστήσει μία πιο ελαφριά εκδοχή της σκορδαλιάς.
Τα πολλά οφέλη του σκόρδου στην υγείαΤο σκόρδο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων. Οι ιδιότητες αυτές αποδίδονται κυρίως στην αλικίνη, μία ένωση του θείου που απελευθερώνεται όταν το σκόρδο κόβεται ή θρυμματίζεται. Ας δούμε τα βασικότερα οφέλη του σκόρδου για την υγεία:
- Αντιοξειδωτική δράση: Το σκόρδο περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Αυτή η ιδιότητα μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της γήρανσης, καθώς και σοβαρών παθήσεων όπως ο καρκίνος.
- Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Το σκόρδο είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές και αντιιικές του ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ασθένειες, από το κοινό κρυολόγημα έως πιο σοβαρές βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις.
- Καρδιαγγειακή υγεία: Η τακτική κατανάλωση σκόρδου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της LDL (“κακής”) χοληστερόλης στο αίμα. Επιπλέον, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό.
- Αντιφλεγμονώδης δράση: Η κατανάλωση σκόρδου έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή στον οργανισμό, καθιστώντας το ωφέλιμο για την πρόληψη ή και την αντιμετώπιση φλεγμονωδών παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα.
- Βελτίωση της πεπτικής υγείας: Το σκόρδο συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καθώς βοηθά στην παραγωγή ενζύμων που προάγουν την πέψη. Επίσης, προστατεύει από διάφορες εντερικές λοιμώξεις και ενισχύει την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας.

Η παραδοσιακή σκορδαλιά είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό συνοδευτικό πιάτο, αλλά συχνά είναι αρκετά πλούσια σε θερμίδες, κυρίως λόγω της χρήσης λαδιού και ψωμιού ή πατάτας. Για όσους θέλουν να απολαύσουν τη γεύση της σκορδαλιάς με λιγότερες θερμίδες, υπάρχει τρόπος να φτιάξουμε μία πιο light εκδοχή.
Υλικά για την light σκορδαλιά:
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (2% λιπαρά)
- 1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί (χωρίς την κόρα)
- 2 κουταλιές της σούπας ξίδι
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
- Λίγο νερό (αν χρειαστεί για να αραιώσει)
Εκτέλεση:
- Αρχικά, βάζουμε το ψωμί να μουλιάσει σε λίγο νερό και το στύβουμε καλά.
- Χτυπάμε στο μπλέντερ το σκόρδο, το ψωμί και το ξίδι μέχρι να γίνουν πολτός.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι, και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μία ομοιογενή κρέμα.
- Αν η σκορδαλιά είναι πολύ πηχτή, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό για να πετύχουμε την επιθυμητή υφή.
- Την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου μία ώρα πριν τη σερβίρουμε, ώστε να δέσουν οι γεύσεις.
Με αυτή τη συνταγή, μπορούμε να απολαύσουμε την παραδοσιακή γεύση της σκορδαλιάς με λιγότερες θερμίδες και να επωφεληθούμε ταυτόχρονα από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του σκόρδου. Στις γιορτινές αυτές μέρες, η καλή διατροφή σε συνδυασμό με την παράδοση μπορούν να πάνε χέρι-χέρι!