Πανελλήνιες 2025: Κινητό τηλέφωνο και διάβασμα – «Φίλος ή εχθρός»;
Το κινητό στα χέρια ή το γραφείο των παιδιών είναι ένας πολύ συχνός λόγος για καυγάδες εν όψει εξετάσεων.

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, επηρεάζοντας πολλούς τομείς της ζωής μας, ανεξάρτητα από την ηλικία. Τα παιδιά έχουν πλέον στα χέρια τους ένα εργαλείο που τους παρέχει απεριόριστη πρόσβαση σε πληροφορίες, αλλά παράλληλα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συγκέντρωση και την αποδοτικότητά τους στη μελέτη.
Η Μαρία Κουμανδέρη, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας EMPLOY EDU|Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας αναλύει τη διττή φύση της χρήσης του κινητού από τους μαθητές, επισημαίνοντας τόσο τους κινδύνους όσο και τις δυνατότητες που προσφέρει ως εργαλείο εκπαίδευσης.
Από την αποσπασματική προσοχή και τη μείωση της μνήμης μέχρι τη διαταραχή του ύπνου, η αλόγιστη χρήση του μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στη διαδικασία της μάθησης. Ωστόσο, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να γίνει πολύτιμος σύμμαχος στη μελέτη, βοηθώντας στην οργάνωση του διαβάσματος και την πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό. Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς μπορεί να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία, ώστε η τεχνολογία να λειτουργήσει προς όφελος των μαθητών αντί να αποτελεί εμπόδιο στην ακαδημαϊκή τους πορεία.
Αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων μας, έχει καταστεί η χρήση του κινητού τηλεφώνου, επηρεάζοντας αρκετούς τομείς της ζωής μας, ανεξαρτήτως της ηλικίας στην οποία βρισκόμαστε. Τα παιδιά κατέχουν πλέον στα χέρια τους μια υπερδύναμη, αυτή της εύκολα προσβάσιμης πληροφορίας μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο. Στην εποχή μας, όπου η τεχνολογία προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες, τα κινητά τηλέφωνα συχνά κατηγορούνται ότι στερούν από τους μαθητές– μεταξύ άλλων – και την ακαδημαϊκή τους επιτυχία, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί οι οποίοι βρίσκονται απέναντι υποστηρίζοντας ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως χρήσιμα εκπαιδευτικά εργαλεία, εφόσον η χρήση τους είναι η ενδεδειγμένη.
Διαβάστε περισσότερα στο infokids.gr.