Χριστίνα Μήτρεντσε: Έργα από μύκητες και χαρτί
Σε ένα ιδιότυπο δασικό περιβάλλον μεταμορφώνει τους χώρους της γκαλερί Citronne της Αθήνας η εικαστικός με τη ζωγραφική και γλυπτική εγκατάστασή της με τίτλο «The Wood Wide Web», μέσα στην οποία καλούνται να εισέλθουν οι επισκέπτες.

Στοιχεία από την έρευνά της στον τομέα της δασολογίας και της μυκητολογίας, που ενσωματώνει στην εικαστική πρακτική της, παρουσιάζει η δι-επιστημονική καλλιτέχνις Χριστίνα Μήτρεντσε, στην έκθεσή της με τίτλο «Wood Wide Web», που φιλοξενείται στην Citronne Gallery της Αθήνας από την Τετάρτη 2 Απριλίου 2025 (19.00).
Τα τελευταία χρόνια, η δουλειά της Μήτρεντσε περιστρέφεται γύρω από τον φυσικό άξονα και την εννοιολογική αλυσίδα «δάσος – δένδρο – κορμός – χαρτί – βιβλίο – μύκητας – μυκκόριζα – αποσύνθεση – αναγέννηση», που ξεκίνησε στο Λονδίνο το 2005. Η έκθεση ενσωματώνει όλες τις δημιουργικές εκφάνσεις αυτού του άξονα: το δάσος της Μήτρεντσε απαρτίζεται από ζωγραφικά έργα και γλυπτά κατασκευασμένα από παλαιούς τόμους, κολάζ με «αμφιλεγόμενα» βιβλία και, κατ’ αναλογίαν, δηλητηριώδη μανιτάρια, καθίσματα- κορμούς δέντρων απ’ όπου «ξεφυτρώνουν» μανιτάρια φτιαγμένα από σελίδες βιβλίων. Στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής έρευνας και πρακτικής της, καλλιεργεί επίσης σπόρους μανιταριών στα τετράδια που περιέχουν τις δασολογικές μελέτες του παππού της, συγκροτώντας ένα διαγενεακό έργο εν εξελίξει.

Birch tree, mixed media 180x85cm
Έχοντας εξερευνήσει με εμμονή τη σχέση της ασώματης γνώσης με την ενσαρκωμένη εμπειρία και την υλικότητα, η Μήτρεντσε εισάγει μια άλλη «γλώσσα» στην εικαστική δημιουργία. Η γλώσσα αυτή αποσκοπεί να αποδώσει την πορεία της φύσης μέσα από ένα οργανικό «διαδίκτυο», το οποίο εξηγεί την αέναη αδιαχώριστη σύνθεση της επιβίωσης, αποβίωσης, και αναβίωσης. Όπως σημειώνει και η ίδια η εικαστικός, «τα μανιτάρια, όπως και τα βιβλία, είναι αποθήκες γνώσης και καταλύτες για μετασχηματισμό. Και τα δύο χρησιμεύουν ως ενδιάμεσοι χώροι μεταξύ του θανάτου και της ζωής. Υπ’ αυτό το πρίσμα, και τα δύο γίνονται αγωγοί συνέχειας, ενσωματώνοντας τη δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ θανάτου, καταστροφής και αναγέννησης, γνώσης και κατανόησης».
Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος, που περιέχει αναλυτικά κείμενα του Πάνου Γιαννικόπουλου, της Χριστίνας Μήτρεντσε και του Νίκου Π. Παΐσιου, καθώς και ένα εισαγωγικό σημείωμα από την Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη, διευθύντρια της Citronne Gallery.

Forbidden fungi with forbidden ISBN
Η Χριστίνα Μήτρεντσε είναι διεπιστημονική καλλιτέχνις, εκπαιδευτικός και ανεξάρτητη επιμελήτρια. Έζησε και εργάστηκε στο Λονδίνο για δύο δεκαετίες και τα τελευταία χρόνια έχει ως βάση της την Αθήνα. Το έργο της συνδυάζει διαφορετικά μέσα, τεχνικές, όπως το σχέδιο, η μεταξοτυπία, η βιβλιο-γλυπτική, το κολάζ, οι εγκαταστάσεις, αλλά και διαδικασίες, όπως τα εν εξελίξει συμμετοχικά πρότζεκτ Add To My Library [Προσθήκη στη βιβλιοθήκη μου] (#ATML), που προτείνει μια διαδικασία αποϊδρυματοποίησης του βιβλίου, και το Bibliographic Data Flow [Βιβλιογραφική ροή δεδομένων] (#BDF), που συγκεντρώνει τίτλους βιβλίων, εμπλουτίζοντας μια #Μετα-βιβλιοθήκη. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε γκαλερί, μουσεία και δημόσιους χώρους, όπως οι Tate Modern, The Royal Academy, ICA London, και συμπεριληφθεί σε εκδόσεις. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές φορέων, μουσείων και ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


- Αθήνα