Surroundings: 13 έργα της Γερμανίδας εικαστικού Claudia Wieser ειδικά για την Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στο πλαίσιο του ευρύτερου προγραμματισμού για την τέχνη στον δημόσιο χώρο, φιλοξενεί έκθεση με έργα της Γερμανίδας εικαστικού, Claudia Wieser, σε επιμέλεια της Κατερίνας Σταθοπούλου.

Από τις 3 Απριλίου έως τις 16 Νοεμβρίου 2025, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στο πλαίσιο του ευρύτερου προγραμματισμού για την τέχνη στον δημόσιο χώρο, φιλοξενεί έκθεση με έργα της Γερμανίδας εικαστικού, Claudia Wieser, σε επιμέλεια της Κατερίνας Σταθοπούλου. Στην έκθεση, που φέρει τον τίτλο Surroundings (Όσα μας περιβάλλουν) και έχει ελεύθερη είσοδο, περιλαμβάνονται 13 συνολικά έργα που δημιουργήθηκαν ειδικά για να παρουσιαστούν στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ.

H εικαστικός Claudia Wieser δίπλα σε έργο της έκθεσης Surroundings.
«Η Claudia Wieser, εικαστική δημιουργός με έδρα το Βερολίνο, με την επιβλητική γεωμετρία των έργων της θέτει ερωτήματα γύρω από τις θεμελιώδεις αρχές της τέχνης και του design. Με τις γλυπτικές της εγκαταστάσεις δημιουργεί επιδραστικά περιβάλλοντα, χώρους για συναναστροφή και εξερεύνηση. Τα γεωμετρικά γλυπτά της αντλούν έμπνευση από τον μοντερνισμό και εξετάζουν το σημείο τομής μεταξύ τέχνης και χρηστικών αντικειμένων -τη σχέση αισθητικής και λειτουργικότητας, εκεί, όπου η τέχνη, άλλη μια φορά, συναντιέται με τον δημόσιο χώρο.
Πυρήνα της έκθεσης Surroundings αποτελεί μία υπαίθρια σκηνή, σχεδιασμένη με εξαιρετική λεπτομέρεια, επενδεδυμένη με περισσότερα από 1.800 κεραμικά πλακίδια, τα οποία έχουν με προσοχή ζωγραφιστεί στο χέρι από την καλλιτέχνιδα στο studio της στο Βερολίνο. H Wieser, που έχει σπουδάσει ζωγραφική, αφήνει τα ίχνη από τις πινελιές της σε κάθε ένα από αυτά τα πλακίδια, τα ζωγραφισμένα με έντονα, λαμπερά χρώματα. Αυτό το μεγάλων διαστάσεων γλυπτό λειτουργεί τόσο ως σκηνή για παραστάσεις, όσο και ως δημόσιο σημείο συνάντησης, προσκαλώντας τους επισκέπτες να επιβραδύνουν τον ρυθμό τους και συνειδητά να παρατηρήσουν όσα τους περιβάλλουν. Είναι μια παρότρυνση προς όλους να παραμείνουμε ενεργά στο παρόν. Η γεωμετρική αυτή κατασκευή, στην οποία ενσωματώνεται και ένα μεγάλων διαστάσεων κάθισμα, ενθαρρύνει την ανάπαυλα, αλλά και την ανταλλαγή ιδεών, αντλώντας έμπνευση από τον πλούτο της ιστορίας της τέχνης και του design -από τους δημοκρατικούς χώρους, τους αφιερωμένους στον διάλογο, της Ρωμαϊκής Αγοράς, αλλά και των θεάτρων της Αρχαίας Ελλάδας μέχρι και τις αρχές της αρχιτεκτονικής του Bauhaus.
Τοποθετημένες σε διάφορα σημεία κατά μήκος της Εσπλανάδας 6 κάθετες μεταλλικές κατασκευές σχηματίζουν έναν ατμοσφαιρικό, αστρικό σχηματισμό ανάμεσα στη φύτευση. Κάθε μια από αυτές τις κατασκευές φιλοξενεί μεγάλες επιφάνειες, έργα που με τα ζωηρά τους χρώματα αφηγούνται το καθένα μια διαφορετική ιστορία, μέσα από τον κατακερματισμό της εικόνας: φωτογραφίες σωμάτων τραβηγμένες από την ίδια την Wieser, αναπαραγωγές αρχαίων γλυπτών, τοπία, ζωγραφικές επιφάνειες και γεωμετρικές φόρμες, συνδυασμένες με κεραμικά πλακίδια, ζωγραφισμένα στο χέρι. Ετερόκλητα στοιχεία που υφαίνονται απαράμιλλα μεταξύ τους, δώδεκα πρωτότυπα έργα assemblage που επιχειρούν να συλλάβουν τον παλμό και τον δυναμισμό της ανθρώπινης ύπαρξης.» (από το επιμελητικό σημείωμα)

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, ο χώρος της Εσπλανάδας θα ενεργοποιείται, περαιτέρω, μέσω ενός προγράμματος παράλληλων δράσεων, φιλοξενώντας εκπαιδευτικά προγράμματα, performances, μουσικά live, προσφέροντας επιπλέον ευκαιρίες για δημόσια έκφραση, αλλά και την αλληλεπίδραση του κοινού.
Γεννημένη το 1973 στο Freilassing της Γερμανίας, και με έδρα το Βερολίνο, η Claudia Wieser δημιουργεί έργα που εξερευνούν την ιστορία του μοντερνισμού και τις θεμελιώδεις αρχές της τέχνης και του design. Επηρεασμένη από τους Wassily Kandinsky, Hilma Af Klint και Paul Klee, που ενσωματώνουν την πνευματικότητα στην αισθητική διαδικασία, η Wieser στρέφει το βλέμμα της στην εξερεύνηση αυτού του ιδανικού και στη συνύπαρξη της αφαίρεσης και της έκφρασης του ψυχικού τοπίου. Το έργο της διερευνά τη σύνδεση της ζωής με την ομορφιά, μέσα από μεγάλη ποικιλία υλικών: γεωμετρικά γλυπτά επενδεδυμένα με πλακίδια, καθρέφτες, ταπισερί και σχέδια γεφυρώνουν τη διάσταση ανάμεσα στην αισθητική και τη λειτουργικότητα.
Η Wieser απέκτησε την πρώτη τεχνική της κατάρτιση ως σιδηρουργός στο Bergmeister Kunstschmiede, όπου εξοικειώθηκε με μια σειρά υλικών από το χαλκό και τα φύλλα χρυσού, μέχρι τον πηλό. Αυτή η δεξιοτεχνία βρίσκει εφαρμογή στον τρόπο που προσεγγίζει τη γεωμετρική σύνθεση και την κατασκευή των πολύπλευρων τεχνικά καλλιτεχνικών της έργων. Είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου, με μεταπτυχιακές σπουδές στη ζωγραφική και τη γλυπτική.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW-Women of the World Athens 2025.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


- Αθήνα