4ου Reputation Pharma: Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις στην οδό της Φήμης
Έρευνες, αναλύσεις και σημαντικά συμπεράσματα στο Reputation Pharma 2025 που πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου.

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου Reputation Pharma, του μοναδικού Συνεδρίου για τη φήμη και την εικόνα στον φαρμακευτικό κλάδο, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Απριλίου. Την επιτυχία επιβεβαιώνουν οι συμμετοχές, ο πλούτος των απόψεων που κατατέθηκαν, αλλά και το γεγονός ότι ο κλάδος εκπροσωπήθηκε σε υψηλό επίπεδο στις εργασίες του Συνεδρίου, το οποίο διοργανώνουν η εταιρεία επικοινωνίας Reputation Unique και το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας.
Ο σκοπός και η στόχευση της φετινής διοργάνωσης, όπως αντανακλά ο τίτλος “Transforming Karma”, προσέλκυσε εξ αρχής το ενδιαφέρον των συνέδρων, καθώς η φήμη για τις εταιρείες του κλάδου είναι ένα μετρήσιμος δείκτης και σημαντικός παράγοντας επιτυχίας στην αγορά, ο οποίος εκδηλώνει τη δυναμική του, αλλά δεν είναι στατικός, «διεκδικείται» καθημερινά και εξελίσσεται διαρκώς.
Σε αυτή την οπτική εστίασε ο Μάνος Σιφονιός, Διευθύνων Σύμβουλος της Reputation Unique ανοίγοντας εκ μέρους των διοργανωτών τις εργασίες του συνεδρίου.
Στ. Καλαφάτης: Ικανοποίηση για τις επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίαςΧαιρετισμό κατά την έναρξη απηύθυνε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στη θετική εξέλιξη του οικοσυστήματος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Τόνισε επίσης ότι η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν πυλώνες για την περαιτέρω εξέλιξη και υπογράμμισε την υποστήριξη και δέσμευση της κυβέρνησης στο σύστημα της Δημόσιας Υγείας. «Ογδόντα νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας αναβαθμίστηκαν, κάτι που δείχνει την υποστήριξη προς το σύστημα δημόσιας υγείας», συμπλήρωσε ο κ. Καλαφάτης, επισημαίνοντας ότι το 50% των ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης παράγονται στην Ελλάδα, ενώ συνολικά η χώρα μας κατέχει το 10% της πανευρωπαϊκής παραγωγής. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στις νέες επενδύσεις σε εργοστάσια και ερευνητικά κέντρα οι οποίες υλοποιούνται, και σημείωσε τον στόχο της κυβέρνησης η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να πρωταγωνιστήσει διεθνώς.
Το Α’ Μέρος του Reputation Pharma κατέλαβε η παρουσίαση ερευνών σχετικών με τη φήμη του pharma industry, με ευρήματα που αφορούν την εικόνα του όπως την αντιλαμβάνονται τα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης με αρμοδιότητα το Φάρμακο, η ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και το ευρύ κοινό.
Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν διαχρονικά συμπεράσματα των ερευνών IMAR που ξεκινώντας από το 2010 πραγματοποιούνται ανά διετία μετρώντας την εικόνα του κλάδου στους stakeholders, στοιχεία αξιολόγησης φήμης της φαρμακοβιομηχανίας και των εταιρειών ξεχωριστά. Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης αδημοσίευτα στοιχεία της έρευνας IMAR 2024, τα οποία αποκαλύπτουν ότι οι ιατροί, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι Σύλλογοι Ασθενών επηρεάζουν περισσότερο τη φήμη των εταιρειών και του κλάδου.
Στοιχεία αξιολόγησης των δημόσιων φορέων του κλάδου Υγείας περιελάμβανε η δεύτερη έρευνα που παρουσιάστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Reputation Unique, Μάνο Σιφονιό, και στην οποία πήραν μέρος οι επικεφαλής των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Η παράθεση ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων φώτισε τα θετικά σημεία και τις ελλείψεις της συνεργασίας που έχουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις με τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας και με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ενώ μεταξύ των αποτελεσμάτων της έρευνας ενδιαφέρον είχε η… αυτοβαθμολόγηση της φήμης του κλάδου, η σχέση της με τις πωλήσεις, η ανάδειξη των βασικών χαρακτηριστικών ηγεσίας στο επιχειρείν. Από τις απαντήσεις των επικεφαλής των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, προέκυψαν επίσης οι βραβεύσεις εταιρειών και προσωπικοτήτων που έλαβαν χώρα στο τέλος του Συνεδρίου.
Μία ακόμη πρωτότυπη έρευνα που πραγματοποίησε η Reputation Unique και παρουσίασε στο Συνέδριο, είχε στόχο να μετρήσει και να αποτυπώσει την εικόνα που έχουν για τους φορείς της Πολιτείας τα στελέχη που εργάζονται στη φαρμακοβιομηχανία, αυτοί δηλαδή που έχουν την πιο άμεση και στενή επαφή με τους συγκεκριμένους φορείς. Στα γενικά συμπεράσματα, που παρουσίασε ο Χρήστος Πραμαντιώτης, Project Manager της Reputation Unique, καταγράφηκαν η έλλειψη εξωστρέφειας των φορέων της Πολιτείας, η αργή λήψη αποφάσεων, οι γραφειοκρατικές δομές, η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό των διαδικασιών, αλλά και η υποστελέχωση των οργανισμών, όπως και η διάθεση αλληλοκατανόησης και καλύτερης συνεργασίας.
Ένα διαφορετικό πεδίο της εικόνας του φαρμακευτικού κλάδου, αυτό που αφορά την εικόνα που έχει το ευρύ κοινό στη χώρα μας, ήταν το αντικείμενο της έρευνας της MRB, που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Μαύρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ευρήματα δείχνουν χαμηλότερη εκτίμηση εκ μέρους των πολιτών. Ο ίδιος τόνισε ότι οι εταιρείες πρέπει να γίνουν «εταιρικοί συμπολίτες», να εμπλακούν στην κοινωνία και να στηρίζουν κάποιον πυλώνα της με όλες τους τις δυνάμεις, ενώ σημείωσε ότι «συνολικά η εμπιστοσύνη των Ελλήνων προς τους θεσμούς και οργανισμούς από τον Δεκέμβριο του 2023 και μετά έχει αρχίσει να μειώνεται. Υπάρχει ένα βαρύ κλίμα δηλαδή που επηρεάζει και τον κλάδο γενικά». Ο κ. Μαύρος τόνισε ότι οι πολίτες σήμερα κινούνται όχι με βάση την πειθώ, αλλά με βάση την εμπιστοσύνη.
Αναφορικά με τη φήμη, οι πολίτες σε βαθμό άνω του 70% θεωρούν ότι αυτή επηρεάζει την προτίμησή τους σε επιλογή φαρμάκων, ενώ όσον αφορά την εμπιστοσύνη προς τους κλάδους, οι ερωτηθέντες εμπιστεύονται κατά σειρά: τα φαρμακεία, τους ιατρούς, τα σούπερ μάρκετ, τις εταιρείες τροφίμων, τις φαρμακευτικές, τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και οριακά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αντίστοιχα έλλειψη εμπιστοσύνης διακρίνεται για τις ασφαλιστικές εταιρείες, τις εταιρείες ενέργειας, τις τράπεζες, αλλά και το Υπουργείο Υγείας.
Με την παρουσίαση των πιο σημαντικών στοιχείων από διεθνείς έρευνες φήμης για τον φαρμακευτικό κλάδο, έκλεισε το Α’ Μέρος του Reputation Pharma, για να ακολουθήσουν τα επιμέρους τραπέζια συζήτησης, με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις όχι μόνο επί των θεμάτων των ερευνών που παρουσιάσθηκαν αλλά και επί θεμάτων πολιτικής, οικονομίας, καθώς και στρατηγικής επικοινωνίας.
Οι θεσμικοί φορείς της φαρμακοβιομηχανίας σχολιάζουνΜε βιντεοσκοπημένα μηνύματα απευθύνθηκαν στους συνέδρους επικεφαλής των θεσμικών φορέων της φαρμακοβιομηχανίας, που δεν κατάφερνα να παρευρίσκονται στο συνέδριο αυτοπροσώπως, καθώς και η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών.
Η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος του PhARMA Innovation Forum – PIF ανέφερε ότι «με λύπη βλέπουμε να έχει ξεχαστεί η υπερπροσπάθεια που έκαναν οι φαρμακευτικές στην περίοδο της πανδημίας. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει από τις φθηνότερες τιμές και από τις μεγαλύτερες επιστροφές (rebate)». Η κ. Μπαρμπετάκη τόνισε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες δεν είναι αρκετά εξωστρεφείς σήμερα για να αναγνωριστεί το πολλαπλασιαστικό όφελος για την κοινωνία.
Ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος – ΣΦΕΕ, ανέφερε ότι δεν είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι η φήμη των εταιρειών μπαίνει σε μια καθοδική πορεία, στην οποία σημαντικό ρόλο παίζει η μειωμένη εξωστρέφεια του κλάδου.
Ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας – ΠΕΦ, επισήμανε από την πλευρά του ότι η επένδυση στην εταιρική φήμη αποτελεί θεμελιώδη προτεραιότητα, επηρεάζει άμεσα την αντίληψη των πολιτών για το φάρμακο και τις φαρμακοβιομηχανίες και βεβαίως έχει και οικονομικές επιπτώσεις. Το ελληνικό φάρμακο έχει αναγνωριστεί στη συνείδηση του κοινού ως παράγοντας ασφάλειας και ανάπτυξης, υπογράμμισε ο κ. Τρύφων.
Η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Βασιλική Βακουφτσή, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της τόνισε ότι η φαρμακοβιομηχανία καλείται να είναι αφοσιωμένη στην αξία της ανθρώπινης ζωής και ότι είναι σημαντικό θα υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των εταιρειών και των ενώσεων ασθενών.