«Ανεπιθύμητη Τέχνη»: Όψεις εικαστικής λογοκρισίας στον «Λόφο» της Κυψέλης
Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό λογοκρισίας στην Εθνική Πινακοθήκη, ο χώρος «Λόφος art project», στην Κυψέλη, φιλοξενεί την έκθεση «Ανεπιθύμητη Τέχνη», με 30 περιστατικά εικαστικής λογοκρισίας από τη δεκαετία του 1940 μέχρι και σήμερα, σε επιμέλεια της φωτογράφου και θεωρητικού της φωτογραφίας Πηνελόπης Πετσίνη.

Με την ευκαιρία αυτή, η Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λογοκρισία διοργανώνει ξενάγηση στην έκθεση από την επιμελήτριά της, την Τρίτη 15 Απριλίου (18.30). Μετά την ξενάγηση, θα ακολουθήσει συζήτηση στον χώρο του «Λόφου», στην οποία θα πάρουν μέρος οι: Άντα Διάλλα, καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας (ΑΣΚΤ), Ελένη Τροβά, επίκουρη καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου Πολιτιστικών Αγαθών, (Διεθνές Πανεπιστήμιο) και δικηγόρος, Δημήτρης Σαραφιανός, δικηγόρος.
Στη συζήτηση θα παρέμβουν ακόμη οι: Αλεξάνδρα Ξανθάκη, καθηγήτρια (Brunel Law School London), UN Special Rapporteur in the Field of Cultural Rights, Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου, Φαίη Τζανετουλάκου, δρ Ιστορίας της Τέχνης, μέλος του προεδρείου της Διεθνούς Ένωσης Τεχνοκριτικών AICA, καθώς και καλλιτέχνες που έχουν υποστεί λογοκρισία ή που τα έργα τους «δαιμονοποιήθηκαν», βανδαλίστηκαν ή αποσύρθηκαν μετά από πιέσεις από επίσημους φορείς ή μετά από επιθέσεις από ακροδεξιές και παραθρησκευτικές ομάδες. Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Ναταλί Χατζηαντωνίου.
Ακόμη, στο πλαίσιο της έκθεσης «Μαίρη Χατζηνικολή: ζωγραφική – κεραμική – φωτογραφία», που διοργανώνεται στο «Λόφος art project», την Παρασκευή 11 Απριλίου, στις 19.00, μιλούν για το έργο της Μαίρης Χατζηνικολή οι εικαστικοί Χαράλαμπος Δαραδήμος και Mαρία Βλαντή.