Παραγωγές που ξεκίνησαν πρόσφατα και συνάντησαν ανταπόκριση ή παραγωγές που η μεγάλη επιτυχία και τα απανωτά sold out παρατείνουν την παρουσία τους στη σκηνή θα συναντήσουμε μετά το Πάσχα. Είναι αυτές που ορίζουν το μεταπασχαλινό θεατρικό τοπίο και στις οποίες θα προστεθούν και κάποιες πρεμιέρες – οι περισσότερες μικρότερης κλίμακας. Ξεχωρίζουμε 22 παραστάσεις που θα παιχτούν τον Απρίλιο ή και το Μάϊο, οι δέκα εκ των οποίων σε προτεραιότητα.
«Τρεις αδερφές» στο Εθνικό Θέατρο@Μαρία Τούλτσα
Σε συνέχεια του εμβληματικού «Θείου Βάνια» του 2018, η Μαρία Μαγκανάρη επιστρέφει στον κόσμο του Αντόν Τσέχωφ, αυτή τη φορά με το έτερο κλασικό του έργο «Τρεις αδερφές». Τρεις γυναίκες δεμένες με την πιο στενή συγγένεια: Η Όλγα, η πρωτότοκη ζει στο παρελθόν. Η Μάσα αναμετριέται με το παρόν και η Ιρίνα, η μικρή, ονειρεύεται το μέλλον. Και όλες λαχταρούν να ξεφύγουν και να επιστρέψουν στην γενέθλια γης της Μόσχας. Η σκηνοθεσία της Μαρίας Μαγκανάρη αναβλύζει ανθρωπιά, ευαισθησία και συγκίνηση μελετώντας το πέρασμα και τη ματαιότητα της ζωής. Η Μαρία Σκουλά, η Αμαλία Καβάλη και η Νάνσυ Σιδέρη ηγούνται ενός 15μελούς θιάσου αξιώσεων – ανάμεσα τους οι Ελίνα Ρίζου, Θανάσης Δήμου, Αινείας Τσαμάτης, Δημήτρης Δρόσος, Γιωργής Τσαμπουράκης κ.α.
Από 23 Απριλίου έως 25 Μαΐου
@Ελίνα Γιουνανλή
Το καλύτερο, μέχρι σήμερα, θεατρικό έργο του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Γιώργο Παλούμπη, οδηγεί στην ωριμότερη δουλειά της γνωστής ομάδας που έχουν ταυτιστεί με το ρεαλιστικό θέατρο. Η πραγματική ιστορία για τις ύποπτες συνθήκες κάτω από τις οποίες πεθαίνει μέσα στο διαμέρισμα του ο αναρχικός γιατρός Βασίλης Τσιρώνης, ταράζουν την επανίδρυση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα μετά την πτώση της Χούντας – την ώρα που στα γραφεία μιας μεγάλης εφημερίδας, μια νέα φέρελπις δημοσιογράφος είναι αποφασισμένη να ανακινήσει την έρευνα. Μια διεισδυτική και καίρια κριτική στους μηχανισμούς άσκησης της εξουσίας κάτω από τον εξαιρετικό αφηγηματικό ρυθμό του Γιώργου Παλούμπη και με ωραίες ερμηνείες από όλη την ομάδα: Στάθης Σταμουλακάτος, Μάκης Παπαδημητράτος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Στέλιος Δημόπουλος, Θάνος Αλεξίου, Βασιλική Διαλυνά, Ελεάνα Καυκαλά, Άλκηστις Ζιρώ.
Από 23 Απριλίου έως 1 Ιουνίου
@Ελίνα Γιουνανλή
Το πολυβραβευμένο έργο του Αμερικάνου Μάθιου Λόπεζ ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μόσχου. Πηγή έμπνευσης του, το κλασικό μυθιστόρημα «Επιστροφή στο Χάουαρντς Έντ» του Ε. Μ. Φόρστερ, από το οποίο ο Λόπεζ δανείζεται στοιχεία προκειμένου να αφηγηθεί την ιστορία μιας παρέας ομοφυλόφιλων ανδρών στη Νέα Υόρκη, στα τέλη της δεκαετίας του 2010. Εντάσσει, μάλιστα, και τον ίδιο τον Φόρστερ ως ήρωα του έργου. Έτσι, τρεις γενιές συνυπάρχουν: Αυτή που ανδρώθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, η μετέπειτα γενιά της δεκαετίας του 1980, η οποία μεγάλωσε μέσα στην καρδιά της επιδημίας του AIDS και η σημερινή γενιά ανδρών. Μια εξάωρη παράσταση που αποτυπώνει τα θέματα της κοινότητας των ομοφυλοφίλων και την ανάγκη για αποδοχή και συμπερίληψη. Ένας ανδρικός θίασος – Γιώργος Ζιάκας, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Γιώργος Μακρής, Στέφανος Μουαγκιέ, Κώστας Μπερικόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Κώστας Νικούλι, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Θέμης Πάνου, Θανάσης Ραφτόπουλος, Γιώργος Χριστοδούλου – με τη μοναδική γυναικεία εξαίρεση της Αλεξάνδρας Σακελλαροπούλου.
Από 23 Απριλίου έως 30 Μαΐου
@Χρήστος Συμεωνίδης
Ο Άρης Μπινιάρης αναμετριέται με το μεσαιωνικό θρύλο που ο Γκαίτε επεξεργάστηκε για 60 χρόνια. Το έργο αφηγείται την ιστορία ενός σύγχρονου ανθρώπου, που τίποτα δεν τον ικανοποιεί. Αναζητώντας το βαθύτερο νόημα στη ζωή οδηγείται, με τη βοήθεια του ψυχολόγου του, στο ασυνείδητο του γεμάτο φόβους, ενοχές αλλά και άσβεστες επιθυμίες. Σε μια εντυπωσιακή σκηνογραφική προσέγγιση από τον Πάρη Μέξη και με σταθερά έντονο το σωματικό στοιχείο, ο Μπινιάρης επιχειρεί μια ελεύθερη απόδοση του Φάουστ, τον οποίο υποδύεται ο Μιχάλης Βαλάσογλου. Μαζί του οι Νάντια Κατσούρα, Μάριος Κρητικόπουλος, Ιωάννα Μαυρέα, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Αλεξάνδρα Χασάνι, Γιλμάζ Χουσμέν κ.α.
Από 23 Απριλίου έως 31 Μαΐου
Δύο χρόνια αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο της στον ΚΘΒΕ, η σκηνοθεσία του Χρήστου Θεοδωρίδη επισκέπτεται ξανά και ξανά την Αθήνα με την ίδια ορμή. Δικαιολογημένα. Πρόκειται για μια επιδραστική, φεστιβαλικής και κινηματικής πνοής, παράσταση πάνω στο κλασικό έργο της Λούλας Αναγνωστάκη. Ορμώμενο από τα κενά του δημοκρατικού πολιτεύματος θίγει την άνοδο του φασισμού και την ανάγκη ενεργών πολιτών να αποσοβήσουν τέτοιους κινδύνους. Ένα θέατρο συνόλου που αναδεικνύει όλες τις αρετές του έργου: τον πολιτικό και αφυπνιστικό παλμό του, το σασπένς, την εσωτερικότητα. Εδώ τονωμένα από μια εμπνευσμένη κινησιολογική αφήγηση και από μεταδραματικές ιδέες. Ελαφρώς ανανεωμένη και η διανομή με τους Μαρία Μπαγανά, Γιώργο Κισσανδράκη, Χάρη Τσιτσάκη, Σεμίραμις Αμπατζόγλου, Πάρη Αλεξανδρόπουλο, Νικόλα Δροσόπουλο, Ελένη Θυμιοπούλου, Νίκο Μήλια, Χρυσή Μπαχτσεβάνη.
Από 25 Απριλίου έως 11 Μαΐου
@Ελίνα Γιουνανλή
Μια από τις ταινίες που ταρακούνησαν το ευρωπαϊκό σινεμά στην αυγή του 20ου αιώνα, με την υπογραφή του Τόμας Βίντεμπεργκ, παραμένει ένα δυνατό θεατρικό υλικό. H καλογυαλισμένη ζωή μιας μεγαλοαστικής οικογένειας επιχειρηματιών αναστατώνεται όταν η Λίντα, η μια κόρη, αυτοκτονεί. O θάνατος της, δεν εμποδίζει τον πατέρα της οικογένειας, Χέλγκε να δώσει δεξίωση για τα 60ά γενέθλια του – εκεί όπου θα αποκαλυφθεί το πραγματικό του πρόσωπο και ο ρόλος του στο θάνατο της Λίντα. Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος σκηνοθετεί ευρηματικά αυτή την ιστορία ενδοοικογενειακής κακοποίησης, εμπλέκοντας τους θεατές σε σημεία εξέλιξης της. Καλές και οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών Ναταλίας Τσαλίκη, Ιωάννας Κολλιοπούλου, Γιώργου Ζιόβα, Γιάννη Καπελέρη – με τον καθηλωτικό Προμηθέα Αλειφερόπουλο να κλέβει την παράσταση.
Από 25 Απριλίου έως 11 Μάϊου
@Πάνος Γιαννακόπουλος
Μετά την παράσταση – σταθμό που σκηνοθετούσαν και είχαν πρωταγωνιστήσει ο Ακύλλας Καραζήσης και ο Νίκος Χατζόπουλος το 2011, βασισμένη στο μπεστ σέλλερ του Ίρβιν Γιάλομ, οι δυο δημιουργοί επισκέπτονται ξανά το ίδιο έργο – αυτή τη φορά μόνο με την πρώτη τους ιδιότητα. Και φαίνεται πως η φήμη του έργου όσο και της παράστασης, 14 χρόνια, μετά δεν κόπασε. Η μυστική συνάντηση στη Βιέννη του 19ου αιώνα μεταξύ του μεγάλου Γερμανού φιλόσοφου Φρίντριχ Νίτσε και του Αυστριακού γιατρού Γιόζεφ Μπρόιερ, ενός από τους πατέρες της ψυχανάλυσης, εξελίσσεται σε εμπνευσμένη διαδικασία διπλής ψυχοθεραπείας, στην οποία είναι παρόν ο νεαρός ειδικευόμενος γιατρός ονόματι Ζίγκμουντ Φρόυντ. Στους βασικούς ρόλους συναντάμε τους Γιάννη Κότσιφα και Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη και μαζί τους το Μάνο Βαβαδάκη.
Από τις 25 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου
@Ρωμανός Λιούτας
Θα μπορούσαν να είναι οι «Δούλες» του Ζαν Ζενέ, ερμηνευμένες από άνδρες – αλλά δεν είναι. Πρόκειται, όμως, για μια ελεύθερη ερμηνεία της αληθινής ιστορίας των αδερφών Παπέν, δύο υπηρετριών που δολοφόνησαν την κυρία τους στη διάρκεια του Μεσοπολέμου – όπως την επεξεργάστηκαν από κοινού οι Γιάννης Αποσκίτης, Γιώργος Κατσής, Πάνος Παπαδόπουλος και την σκηνοθέτησαν οι δύο τελευταίοι. Η διάθεση για αποδόμηση, σουρεαλισμό, γκροτέσκο στοιχείο και μπόλικο αυτοσχεδιασμό οδηγεί την παράσταση όπου κυριαρχούν οι κωμικοτραγικές, τραβηγμένες από τα μαλλιά, ερμηνείες των Κατσή, Παπαδόπουλου και Κωνσταντίνου Πλεμμένου (στον ρόλο της Κυρίας).
Από τις 28 Απριλίου έως τις 13 Μαΐου
@Πάτροκλος Σκαφίδας
Η ζωή και η καριέρα του Στράτου Διονυσίου μπαίνουν στο κέντρο αυτής της μουσικής βιογραφίας που υπογράφει σκηνοθετικά ο Βασίλης Μαυρογεωργίου συμβάλλοντας και στη δραματουργία σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Σαμαρά. Από τις στερήσεις στην επικράτηση ως «πρώτο όνομα» του λαϊκού τραγουδιού, η ζωή του Στράτου Διονυσίου γίνεται αντικείμενο αφήγησης σε ένα μιούζικαλ που χωνεύει όλες τις μεγάλες επιτυχίες του τραγουδιστή, ζωντανά εκτελεσμένες από τους γιους του Άγγελο και Στέλιο. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Γιάννης Τσορτέκης και μαζί του οι Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννης Νταλιάνης, Μπέσσυ Μάλφα.
Από 27 Απριλίου έως τις 11 Μαΐου
@Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Το μοναδικό μυθιστόρημα του Νικολάϊ Γκόγκολ γίνεται θεατρικό υλικό στα χέρια της Σοφίας Καραγιάννη. Η ιστορία του τυχοδιώκτη Πάβελ Ιβάνοβιτς Τσίτσικωφ, που στα χρόνια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας περιφέρεται από πόλη σε πόλη και εξαγοράζει σε εξευτελιστική τιμή νεκρούς δουλοπάροικους γίνεται παράσταση που αναδεικνύει την έντονα αλληγορική και πολιτική διάσταση του κειμένου· σατιρίζοντας με πικρία όλους όσοι – αστούς, δημοσίους υπαλλήλους αλλά και τη μεσαία τάξη – έχουν διεφθαρμένα μυαλά και ψυχές. Οι δυναμικές ερμηνείες της πρωταγωνιστικής πεντάδας – Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Γιάννης Μάνθος, Διονύσης Λάνης και Χρήστος Παπαδόπουλος – φορτίζουν ακόμα περισσότερο το καλό ανέβασμα.
Από 2-11 Μαΐου
Σκηνή από την παράσταση “Ο βράχος” @Στέλιος Παπαρδέλας
Σκηνή από την παράσταση “New order” @Χριστίνα Φυλακτοπούλου