Πώς να αξιοποιήσουμε το τσουρέκι που περίσσεψε μετά το Πάσχα – Ένα λαχταριστό εκμέκ με zero waste διάθεση
Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Ρένα Γάλλου μας προτείνει μια συνταγή για να αξιοποιήσουμε το τσουρέκι που περίσσεψε.

Το τσουρέκι είναι – χωρίς αμφιβολία – το πιο κλασικό γλυκό του Πάσχα. Μυρωδάτο, αφράτο, με άρωμα μαχλέπι και μαστίχα, δεν λείπει από κανένα γιορτινό τραπέζι. Όμως, όσες φορές κι αν το λαχταρίσουμε, πάντα κάτι περισσεύει. Αν και εμάς μας αρέσει και την επόμενη μέρα με τον καφέ, η αλήθεια είναι ότι μετά από λίγες μέρες ξεραίνεται. Τι κάνουμε λοιπόν; Το πετάμε; Φυσικά και όχι!
Αντί να το αφήσουμε να πάει χαμένο, μπορούμε να φτιάξουμε ένα εκμέκ που θα μας κάνει να ξεχάσουμε ότι προέρχεται από «περίσσευμα». Έτσι όχι μόνο αξιοποιούμε το τσουρέκι, αλλά υιοθετούμε και μια zero waste φιλοσοφία που κάνει καλό και στο περιβάλλον και στην τσέπη μας. Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Ρένα Γάλλου μας προτείνει μια νόστιμη και επιτυχημένη συνταγή.
Εκμέκ με τσουρέκι
Υλικά
Για τη βάση:
-
500γρ. τσουρέκι (χωρίς κόρα)
-
½ κουτ. γλυκού κανέλα
Για το σιρόπι:
-
350γρ. ζάχαρη
-
250ml νερό
-
1 ξυλάκι κανέλας
-
1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
-
1 φλούδα λεμονιού (ακέρωτου)

Για την κρέμα:
-
500ml φρέσκο γάλα
-
100γρ. ζάχαρη
-
2 βανίλιες
-
40γρ. αλεύρι
-
40γρ. κορν φλάουρ
-
4 κρόκοι αυγών
-
2 κουτ. σούπας βούτυρο
Για τη σαντιγύ:
-
300ml κρέμα γάλακτος (35%)
-
30γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση βήμα-βήμα:
-
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
-
Ψήνουμε το τσουρέκι: Κόβουμε το τσουρέκι σε φέτες, αφαιρούμε την κόρα και το στρώνουμε σε ένα πυρέξ. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και ψήνουμε στους 180°C για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
-
Σιροπιάζουμε: Βγάζουμε από τον φούρνο και περιχύνουμε με το σιρόπι. Αφήνουμε 1 ώρα να απορροφηθεί καλά και να κρυώσει.
-
Φτιάχνουμε την κρέμα: Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τις βανίλιες. Σε μπολ χτυπάμε τους κρόκους με λίγο από το ζεστό γάλα. Σε δεύτερη κατσαρόλα ανακατεύουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ, προσθέτουμε το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε να γίνει ομοιόμορφο. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το υπόλοιπο γάλα και βάζουμε στη φωτιά μέχρι να πήξει. Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο.
-
Στρώνουμε την κρέμα πάνω από το τσουρέκι.
-
Ετοιμάζουμε τη σαντιγύ: Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να πήξει και τη βάζουμε σε κορνέ για να διακοσμήσουμε.
-
Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με καβουρδισμένα αμύγδαλα για extra γεύση και υφή.
-
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες πριν το σερβίρουμε.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Ψήνουμε το τσουρέκι: Κόβουμε το τσουρέκι σε φέτες, αφαιρούμε την κόρα και το στρώνουμε σε ένα πυρέξ. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και ψήνουμε στους 180°C για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Σιροπιάζουμε: Βγάζουμε από τον φούρνο και περιχύνουμε με το σιρόπι. Αφήνουμε 1 ώρα να απορροφηθεί καλά και να κρυώσει.
Φτιάχνουμε την κρέμα: Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τις βανίλιες. Σε μπολ χτυπάμε τους κρόκους με λίγο από το ζεστό γάλα. Σε δεύτερη κατσαρόλα ανακατεύουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ, προσθέτουμε το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε να γίνει ομοιόμορφο. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το υπόλοιπο γάλα και βάζουμε στη φωτιά μέχρι να πήξει. Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο.
Στρώνουμε την κρέμα πάνω από το τσουρέκι.
Ετοιμάζουμε τη σαντιγύ: Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να πήξει και τη βάζουμε σε κορνέ για να διακοσμήσουμε.
Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με καβουρδισμένα αμύγδαλα για extra γεύση και υφή.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες πριν το σερβίρουμε.
Bonus tip: Αν σας αρέσει η σοκολάτα, μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες λιωμένης κουβερτούρας πάνω από τη σαντιγύ ή να πασπαλίσετε με κακάο.