Γιώργος Ζιάβρας και Έλενα Μαραγκού ερμηνεύουν «ελληνικά τραγούδια ξένων συνθετών» στο Μέγαρο
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος μαέστρος και πιανίστας Γιώργος Ζιάβρας και η καταξιωμένη μεσόφωνος Έλενα Μαραγκού ερμηνεύουν «Ελληνικά Τραγούδια Ξένων Συνθετών».

Μια μαγευτική μουσική βραδιά υπόσχεται να ταξιδέψει το κοινό μέσα από ελληνικά τραγούδια που φέρουν την υπογραφή ξένων συνθετών. Στις 29 Απριλίου, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο διεθνώς αναγνωρισμένος μαέστρος και πιανίστας Γιώργος Ζιάβρας και η καταξιωμένη μεσόφωνος Έλενα Μαραγκού παρουσιάζουν το πρόγραμμα «Ελληνικά Τραγούδια Ξένων Συνθετών».
Η συναυλία συνοδεύει την παρουσίαση του ομώνυμου δίσκου που κυκλοφόρησε το 2024 από την διεθνή δισκογραφική ETCETERA, και στον οποίο συμμετέχει επίσης η βιολίστα Αγγέλα Γιαννάκη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα σπουδαίων συνθετών όπως οι Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Αντονίν Ντβόρζακ, Μωρίς Ραβέλ, Χέρμαν Ρόιτερ, Λέννοξ Μπάρκλεϋ, καθώς και των Ελλήνων συνθετών Δημήτρη Τερζάκη και Γιάννη Κωνσταντινίδη.
«Οι συνθέτες εμπνέονται από την ελληνική παράδοση, την ιστορία και τη μυθολογία, δημιουργώντας μοναδικές συνθέσεις που φέρνουν στο φως διαφορετικές περιόδους του ελληνισμού», αναφέρει ο Γιώργος Ζιάβρας, για το νέο του δισκογραφικό εγχείρημα.
«Αυτός ο δίσκος έχει βαθύ μουσικολογικό ενδιαφέρον και αποτελεί ένα ξεχωριστό εγχείρημα, στο οποίο καταθέσαμε με αγάπη και αφοσίωση τη δημιουργική μας ματιά. Νιώθω πραγματικά χαρούμενος που, μαζί με την Έλενα, καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας αυτό το άλμπουμ, όπου συγκεντρώσαμε τραγούδια ξένων συνθετών μέσα από το πρίσμα του ελληνισμού. Πρόκειται για μια πρωτότυπη και ιδιαίτερη δουλειά, την οποία ελπίζω να βρουν συναρπαστική τόσο οι ερευνητικοί κύκλοι όσο και οι λάτρεις της κλασικής μουσικής», συμπληρώνει.
Ο Λέννοξ Μπάρκλεϋ παντρεύει τη φιλοσοφική σκέψη του Πλάτωνα με τζαζ επιρροές, ενώ ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς συγκινεί με τη μουσική του αναπαράσταση της αυτοθυσίας στο Ζάλογγο.
Ο Ντβόρζακ ζωντανεύει την ηρωική μορφή του αρματολού Κόλλια Βυτινιώτη, ενώ ο Ραβέλ αντλεί έμπνευση από τον συγκλονιστικό πίνακα του Ντελακρουά «Η σφαγή της Χίου». Παράλληλα, ο Χέρμαν Ρόιτερ μεταφέρει τη θεϊκή μορφή της Αφροδίτης μέσα από τη λυρική ποίηση της Σαπφούς.
Δύο σημαντικοί Έλληνες συνθέτες του 20ου αιώνα έχουν την τιμητική τους, καθώς δύο έργα των Δημήτρη Τερζάκη και Γιάννη Κωνσταντινίδη θα γεφυρώσουν τη σύγχρονη μουσική δημιουργία με τη διαχρονικότητα της ελληνικής παράδοσης.
Οι τρεις διακεκριμένοι σολίστ – Ζιάβρας, Μαραγκού και Γιαννάκη – συνυφαίνουν με δεξιοτεχνία τις μουσικές γλώσσες πέντε διαφορετικών εθνών, αναδεικνύοντας την ελληνική ψυχή μέσα από την πολυμορφία των συνθετικών ιδιαιτεροτήτων κάθε δημιουργού.
Τρεις διαφορετικές περίοδοι της ελληνικής ιστορίας ξεδιπλώνονται σε πέντε διαφορετικές γλώσσες μέσα από τα τραγούδια σπουδαίων συνθετών του 19ου και του 20ού αιώνα. Η αλληλεπίδραση των πολιτισμών αποκαλύπτει βαθύτερες μουσικές και εκλεκτικές συγγένειες, αναδεικνύοντας πώς η ελληνική ποίηση και ιστορία ενέπνευσαν δημιουργούς από όλο τον κόσμο. Η σύνθεση αυτών των στοιχείων δημιουργεί ένα συναρπαστικό ακρόαμα, όπου η δυτική κλασική μουσική συναντά την ελληνική ιστορία και πολιτισμό.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


- Αθήνα