Μέγαρο: H Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων συμπράττει με τον καταξιωμένο βιολονίστα Noah Bendix-Balgley
Ο κύκλος συναυλιών της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων σε Ελλάδα και εξωτερικό συνεχίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μια σύμπραξη με τον καταξιωμένο βιολονίστα Noah Bendix-Balgley.

Με διεθνείς συνεργασίες που ακτινοβολούν, η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) συνεχίζει δυναμικά τον κύκλο συναυλιών της για τη φετινή σεζόν. Επόμενος σταθμός της, η Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη 6 Μαΐου 2025, στις 20:30.
Το πρόγραμμα της βραδιάςΈπειτα από το επιτυχημένο ντεμπούτο της στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης τον Νοέμβριο του 2024 -αυτή ήταν και η πρώτη φορά που μια ευρωπαϊκή Εθνική Ορχήστρα Νέων εμφανίστηκε στον εμβληματικό συναυλιακό χώρο της 7ης Λεωφόρου-, και τη σπουδαία συνεργασία της με το medici.tv, την κορυφαία πλατφόρμα διαδικτυακής μετάδοσης κλασικής μουσικής, η ΕΛΣΟΝ συμπράττει με τον καταξιωμένο βιολονίστα και πρώτο εξάρχοντα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου, Noah Bendix-Balgley.
Υπό τη μουσική διεύθυνση του χαρισματικού Ιδρυτή & Καλλιτεχνικού Διευθυντή της, Διονύση Γραμμένου, η ΕΛΣΟΝ -Ορχήστρα Νέων in Residence του Μεγάρου- ερμηνεύει την εκρηκτική Δεύτερη Συμφωνία του Ludwig van Beethoven, το δεξιοτεχνικό Κοντσέρτο για Βιολί σε μι ελάσσονα του Felix Mendelssohn, τη Φαντασία σε ένα θέμα του Τόμας Τάλλις του Ralph Vaughan Williams, αλλά και το σύγχρονο Starburst για έγχορδα της Αμερικανής συνθέτριας Jessie Montgomery.
Λίγες μέρες μετά την Αθήνα, στις 8 Μαΐου, η ορχήστρα θα παρουσιάσει το ίδιο πρόγραμμα και στο Λονδίνο, σε ένα ιστορικό τοπόσημο της αγγλικής πρωτεύουσας, τον ναό St. Martin-in-the-Fields. Επιπλέον, στις 6 Αυγούστου θα εμφανιστεί στο Άμστερνταμ, ως προσκεκλημένη του Concertgebouw, μίας από τις πιο φημισμένες αίθουσες συναυλιών στην Ευρώπη.
Όπως σημειώνει ο Ιδρυτής & Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ορχήστρας, Διονύσης Γραμμένος, «Η ΕΛΣΟΝ διαγράφει σταθερά μια πορεία αξιώσεων, με το ταλέντο και το πάθος των νέων Ελλήνων μουσικών να αναγνωρίζεται πλέον σε διεθνές επίπεδο».

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) ιδρύθηκε το 2017 από τον αρχιμουσικό Διονύση Γραμμένο, έχοντας ως βασικό της σκοπό τον εντοπισμό, την καθοδήγηση, την ανάδειξη και την εκπαίδευση ταλαντούχων νέων Ελλήνων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, προσφέροντας παράλληλα τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε συναυλίες και τη σύμπραξη με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, αρχιμουσικούς, σολίστ και καθηγητές.
Για τη δράση και τα εξαιρετικά της επιτεύγματα, η ΕΛΣΟΝ έχει τιμηθεί με το Οίκοθεν Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Το έργο της ορχήστρας έχει αναγνωριστεί διεθνώς, με την επιλογή της ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Ορχηστρών Νέων, όπου και αποτελεί τη μοναδική εκπροσώπηση από τη χώρα μας.
Τον Μάιο του 2025, η ΕΛΣΟΝ θα εμφανιστεί στον ιστορικό ναό St Martin-in-the-Fields του Λονδίνου, ενώ τον Αύγουστο του 2025 έχει προσκληθεί για μια συναυλία στο Concertgebouw του Άμστερνταμ. Οι συναυλίες της ορχήστρας αναμεταδίδονται από το medici.tv, την κορυφαία πλατφόρμα διαδικτυακής μετάδοσης κλασικής μουσικής παγκοσμίως.
Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων εμφανίσεων της ΕΛΣΟΝ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το ντεμπούτο της στο Stern Auditorium / Perelman Stage του Carnegie Hall, στη Νέα Υόρκη, οι δύο συναυλίες της στο Konzerthaus του Βερολίνου, στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ Young Euro Classic, καθώς επίσης η συναυλία της στη Βουλή των Ελλήνων.
Πέραν αυτών, η ΕΛΣΟΝ αποτελεί την πρώτη ορχήστρα στην Ελλάδα που αξιοποίησε την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας, μέσω του καινοτόμου project EλΣΟΝ VR, προσφέροντας στο κοινό μια πρωτόγνωρη εμπειρία θέασης συναυλιών κλασικής μουσικής.
Το έργο της ΕΛΣΟΝ υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το οποίο είναι και ο Ιδρυτικός Δωρητής της, τη Βουλή των Ελλήνων, την ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, το The Hellenic Initiative, το Ίδρυμα Μποδοσάκη και την Aegean Airlines, ως Επίσημο Χορηγό Αερομεταφορών.
Από το 2020, η ΕΛΣΟΝ αποτελεί Ορχήστρα in Residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Noah Bendix-BalgleyO Noah Bendix-Balgley είναι ο πρώτος εξάρχων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου, βιολονίστας με ευρεία καλλιτεχνική δραστηριότητα, με συναυλίες και περιοδείες τόσο ως σολίστ, όσο και με σύνολα μουσικής δωματίου.
Ο Noah εμφανίζεται συχνά ως σολίστ με κορυφαίες ορχήστρες διεθνώς και δίνει ρεσιτάλ στις πιο φημισμένες αίθουσες συναυλιών του κόσμου. Μεταξύ των πρόσφατων αξιοσημείωτων εμφανίσεων του είναι το ντεμπούτο του στο Carnegie Hall ως σολίστ, στην περιοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου στις ΗΠΑ υπό τη διεύθυνση του Kirill Petrenko, καθώς επίσης η περιοδεία του στην Ιαπωνία με τη NHK Symphony Orchestra και οι συναυλίες του με τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες του Βερολίνου, της Δρέσδης, του Όκλαντ και της Ναγκόγια. Έχει επίσης εμφανιστεί με την Ορχήστρα Δωματίου του Φεστιβάλ του Βερμπιέ και με τις Συμφωνικές Ορχήστρες της Σαγκάης, της Γιούτα, του Κεμπέκ, της Δανίας και του Πίτσμπουργκ. Έχει συνεργαστεί με μαέστρους όπως οι Kirill Petrenko, Manfred Honeck, Marek Janowski, Gustavo Gimeno, Leonard Slatkin, Long Yu, Nikolaj Szeps-Znaider, Marie Jacquot, Fabien Gabel και JoAnn Falletta. Έχει πραγματοποιήσει περιοδείες με την Apollo’s Fire Orchestra και με την Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου της Στουτγάρδης.
Ο Noah δίνει συχνά συναυλίες με σύνολα μουσικής δωματίου, μεταξύ άλλων με ένα τρίο με τον πιανίστα Robert Levin και τον τσελίστα Peter Wiley, με το Rosamunde String Quartet μαζί με μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σικάγου και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης, όπως και με το σεπτέτο Philharmonix, στο οποίο συμμετέχουν μουσικοί των Φιλαρμονικών Ορχηστρών του Βερολίνου και της Βιέννης. Το Philharmonix πραγματοποιεί περιοδείες παγκοσμίως και έχει ηχογραφήσει τρία άλμπουμ για τη Deutsche Grammophon. Ο Noah έχει εμφανιστεί επίσης στα φεστιβάλ Seattle Music Festival, Bergen International Festival, Sarasota Music Festival, ChamberFest Cleveland, Brevard Music Festival, ChamberFest Cleveland, Zermatt Music Festival, Aix-en-Provence και La Jolla Summerfest, μεταξύ άλλων.
Πέρα από τις συναυλίες του, διδάσκει επίσης στην Ακαδημία Karajan της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου, καθοδηγώντας την επόμενη γενιά μουσικών.

Διονύσης Γραμμένος
Ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος ξεκίνησε τη διεθνή του σταδιοδρομία το 2008 ως κλαρινετίστας, αποσπώντας το Α’ Βραβείο στον «Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Σολίστ» της EBU στη Βιέννη και τον τίτλο του “Ευρωπαίου Νέου Μουσικού της Χρονιάς”. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι ο πρώτος μουσικός πνευστού οργάνου στην ιστορία του διαγωνισμού που έλαβε τον τίτλο αυτόν.
Διευθύνει παγκοσμίου κύρους ορχήστρες όπως η London Philharmonic Orchestra, Houston Symphony Orchestra, Belgian National Orchestra, Canadian Opera Company, Royal Northern Sinfonia, Orchestre Symphonique de Quebec, Cameristi della Scala, Malta Philharmonic, Lucerne Festival Strings, Ulster Orchestra, RTE Concert Orchestra και με σολίστ όπως η Khatia Buniatishvili, ο Renaud Capuçon, ο Daniel Ottensamer, η Anna Fedorova και ο Mahan Esfahani.
To 2022 ήταν κορυφαίος αρχιμουσικός της English Touring Opera για την παραγωγή της όπερας La Bohème του Puccini και το καλοκαίρι του 2023 έκανε το ντεμπούτο του στην Όπερα του Nevill Holt με την La Cenerentola του Rossini.
Ως σολίστ έχει εμφανιστεί στη Φιλαρμονική του Βερολίνου, την Concertgebouw του Άμστερνταμ, στο Barbican Centre του Λονδίνου και στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, με ορχήστρες όπως η Vienna Symphony Orchestra, Norwegian Radio Symphony και Vienna Radio Symphony.
Ηχογραφεί για τις εταιρείες Naïve και Warner Classics, ενώ συναυλίες του έχουν μεταδοθεί ζωντανά από το BBC Radio 3 και τη Βαυαρική Ραδιοφωνία του Μονάχου.
Του έχει απονεμηθεί το Διεθνές Βραβείο Τεχνών “Leonardo da Vinci”, το βραβείο “Rising Star” της ECHO και το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών.
Το 2016 συμμετείχε ως αρχιμουσικός στο Μουσικό Φεστιβάλ του Άσπεν στις ΗΠΑ, ενώ το 2018 επιλέχθηκε για το πρόγραμμα “European Young Leaders” του think-tank Friends of Europe, υπό την αιγίδα του Jean-Claude Juncker.
Ο Διονύσης Γραμμένος είναι Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


- Αθήνα