MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Ταιριάζει το πένθος στην Ηλέκτρα;, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κυριακού στο Θέατρο Μεταξουργείο

«Ταιριάζει το πένθος στην Ηλέκτρα;», ο Κωνσταντίνος Κυριακού και η Κατερίνα Μπιλάλη, με το βλέμμα στραμμένο στον δικό μας 21ο αιώνα και το μέλλον, παρουσιάζουν, στο Θέατρο Μεταξουργείο, μια παράσταση βασισμένη στην τριλογία του Ευγένιου Ο’Νηλ.

Monopoli Team

Μπορεί, σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, η τεχνολογία να αποδειχθεί ο μεγαλύτερος εξουσιαστής μας; Ο υποκινητής φρικτών πράξεων; Αυτό είναι το κύριο ερώτημα της καινούργιας παράστασης «Ταιριάζει το πένθος στην Ηλέκτρα;» που παρουσιάζουν σε συμπαραγωγή η Θεατρική Εταιρεία Theartes και το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και η οποία βασίζεται στην τριλογία του Ευγένιου Ο’Νηλ «To πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα». Από 6 Μαΐου 2025 στο Θέατρο Μεταξουργείο.

Από το παρελθόν στο μέλλον

O Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, Ευγένιος Ο’Νηλ εμπνεύστηκε την τριλογία του από την «Ορέστεια» του Αισχύλου, και ο αρχαίος Έλληνας τραγωδός από τον μύθο των Ατρειδών και την τρομερή κατάρα τού γένους τους. Ο Κωνσταντίνος Κυριακού και η Κατερίνα Μπιλάλη πιάνουν το νήμα και ζωντανεύουν ξανά τον μύθο στη θεατρική σκηνή τού 21ου αιώνα.

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι:

«Μετά από 2.500 χρόνια, η πολιτιστική μας παράδοση είναι παρούσα και συνεχίζει να μας εμπνέει και να μας πυροδοτεί να τη χρησιμοποιήσουμε, για να μιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον».

Το βασικό ερώτημα που τίθεται μέσα από την παράσταση «Ταιριάζει το πένθος στην Ηλέκτρα;» είναι ποιο το ισοδύναμο που θα αντικαταστήσει το κίνητρο που οπλίζει το ανθρώπινο χέρι και διαπράττει εγκλήματα, είτε πάθους, είτε εκδίκησης.

Στην αρχαία Ελλάδα, ο κύριος υπαίτιος ήταν οι θεοί και η μοίρα, στην Αμερική τού 20ού αιώνα, όπου έζησε ο Ο’Νηλ, ο υποκινητής ήταν η πουριτανική συνείδηση των ανθρώπων. Σήμερα, ποια δύναμη θα μπορούσε να εξουσιάσει τους ανθρώπους και να τους οδηγήσει στην εκτέλεση φρικτών πράξεων;

Στη συγκεκριμένη παράσταση, το βάρος πέφτει στην τεχνολογία. Αυτή παίρνει τον ρόλο του τέλειου εξουσιαστή που έχει τη δύναμη να χειραγωγεί τις σκέψεις, τη συμπεριφορά και τις πράξεις μας. Γι’ αυτό και η δράση των χαρακτήρων τοποθετείται στο μέλλον.

Λίγα λόγια για την πλοκή

Βρισκόμαστε σε ένα τηλεοπτικό στούντιο που μοιάζει βγαλμένο από εικόνες «μετά την καταστροφή».

Η Ηλέκτρα και η Κλυταιμνήστρα είναι διαγωνιζόμενες σε ένα reality show. Οι κανόνες και οι δοκιμασίες τούς επιβάλλονται από τον Παρουσιαστή που εμφανίζεται μέσα από τις γιγαντοοθόνες που βρίσκονται επί σκηνής.

Με σύμμαχο την τεχνολογία, οι δυο τους θα παίξουν το παιχνίδι τους μέχρι τελικής πτώσης. Ένα παιχνίδι γεμάτο σασπένς, πάθος, ίντριγκα, αποπλανήσεις, παραπλανήσεις, αλλά και εγκλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο Έργο των Δύο Χαρακτήρων, του Τενεσί Ουίλιαμς στο Θέατο Φούρνος12.09.2018

Μόνο μία από τις δύο θα στεφτεί νικήτρια…

Μια παράσταση με εντυπωσιακά τεχνολογικά εφέ, γεμάτη μυστήριο, ανατροπές και επίκαιρα ερωτήματα. Μπορούμε να ξεφύγουμε από το πεπρωμένο μας; Είναι δυνατόν να επανορθώσουμε τα λάθη μας; Μπορούμε να εξασφαλίσουμε συγχώρεση; Να πάρουμε άφεση αμαρτιών; Να επουλώσουμε τις πληγές μας;

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Ευγένιος Ο’Νηλ
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κυριακού, Κατερίνα Μπιλάλη
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κυριακού

Σκηνικά: Κατερίνα Τσακότα
Κοστούμια: Κατερίνα Τσακότα
Μουσική: Κωνσταντίνος Κυριακού
Φωτισμοί: Λέων Εσκενάζη

Παίζουν: Βάσω Γουλιελμάκη, Κατερίνα Μπιλάλη, Κωνσταντίνος Κυριακού | Μαζί τους εμφανίζονται, με τη βοήθεια της ΑΙ τεχνολογίας, οι: Τσάρλι Τσάπλιν, Μέριλυν Μονρόε, Έλβις Πρίσλεϋ |Συνεργάζονται οι ηθοποιοί: Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Αλεξία Μουστάκα, Λευτέρης Παπακώστας

Διάρκεια: 90΄ (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές Εισιτηρίων: 18€ (γενική είσοδος), 12€ (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ, ομαδικό, άνω των 65 ετών), 7€ (ατέλειες ηθοποιών, σκηνοθετών)
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 6 Μαΐου 2025
Πληροφορίες: Προπώληση: more.com
Παραστάσεις: Κάθε Τρίτη στις 21:00 και Τετάρτη στις 20:30
Διασκευή: Κατερίνα Μπιλάλη
Link Εισιτηρίων: https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/tairiazei-to-penthos-stin-ilektra
Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο Μεταξουργείο, Ακαδήμου 14, Αθήνα. Τηλέφωνο:
Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου
ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ
  • Αθήνα
Μεταξουργείο
Θέατρο Μεταξουργείο
Απο 06/05/2025 εως 28/05/2025
Ακαδήμου 14
Τρίτη: 21:00
Τετάρτη: 20:30
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ