
Στις 26 Απριλίου 2015, το γλυπτό «Κρίση» αποκαλύπτεται στο κοινό προκαλώντας παγκόσμιο ενδιαφέρον με πληθώρα δημοσιεύσεων από διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταξύ των οποίων το Associated Press, ο Guardian, το Público και το Xinhua. Το γλυπτό «Κρίση» είναι το πρώτο δημόσιο γλυπτό στον κόσμο με θέμα την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και τις συνέπειές της. Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Αναστάσιο Νυφαδόπουλο σε ηλικία είκοσι δύο ετών και εκτίθεται μόνιμα στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης επί της Λεωφόρο Βουλιαγμένης 602Α. Με αφορμή τη δεκαετή επέτειο, η σύμβουλος τέχνης Δήμητρα Φωτοπούλου σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη προσκαλούν γλύπτες, ζωγράφους, ποιητές και χαράκτες να συμμετάσχουν σε ομαδική έκθεση δημιουργώντας έργα τέχνης εμπνευσμένα από το γλυπτό «Κρίση».
Το γλυπτό αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα των κοινωνικοοικονομικών κρίσεων και στις οικογένειές τους που συνεχίζουν να σηκώνουν το βάρος. Και τώρα, οδηγούμαστε σε μια νέα οικονομική ύφεση; Με τους δασμούς της εποχής Τραμπ να προκαλούν παγκόσμια σοκ, οι συμβολισμοί του γλυπτού «Κρίση», αυτοί των απρόσωπων δυνάμεων και της προσωπικής ανθεκτικότητας γίνονται πιο επίκαιροι από ποτέ. Στο γλυπτό βλέπουμε έναν άνθρωπο έτοιμο να πηδήξει από έναν οικονομικό δείκτη που καταρρέει, συντρίβοντας τη βάση του. Πραγματοποιεί ο άνθρωπος του γλυπτού «Κρίση» ένα άλμα για να τερματίσει τη ζωή του ή ένα άλμα προς μία νέα αρχή; Η διχοτόμηση του δείκτη σε δύο συμμετρικά μέρη, όπου στη μία υπάρχει ο άνθρωπος, ενώ στην άλλη όχι, σε συνδυασμό με την ύπαρξη δύο όμοιων υποδημάτων στη συντετριμμένη βάση φανερώνουν τη συνύπαρξη των δύο ερμηνειών. Το αριστερό χέρι στο γλυπτό εκφράζει την εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου να σταματήσει να υποφέρει, ενώ το δεξί μας ρωτά «Γιατί;». Όντας κοντά σε μια νέα κρίση γιατί δεν αλλάζουμε τις πράξεις μας;

Μιλώντας για το εδώ και τώρα και εκφράζοντας τον πόνο αλλά και την ελπίδα των κοινωνιών, το δημόσιο γλυπτό «Κρίση» έχει γίνει ορόσημο της σύγχρονης τέχνης. Το 2018, ο γλύπτης Αναστάσιος Νυφαδόπουλος τιμήθηκε για τη δημιουργία του γλυπτού «Κρίση» με το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό του αγγλικού οργανισμού Red Line Art Works, όπου συμμετείχαν καλλιτέχνες από είκοσι οκτώ χώρες. Στα δέκα χρόνια του, το γλυπτό έχει εμπνεύσει δεκαεπτά διακεκριμένους καθηγητές από πέντε διαφορετικά πανεπιστήμια να γράψουν για τη σημασία του και τις συνέπειες της κρίσης διευρύνοντας, έτσι, τον διάλογο στην καλλιτεχνική, ακαδημαϊκή και δημόσια σφαίρα.
Η Μπετίνα Ντάβου, Καθηγήτρια Ψυχολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, φανερώνει τον θεραπευτικό ρόλο του γλυπτού με το ακόλουθο χωρίο: «Το γλυπτό Κρίση είναι σαν μια μορφή αφήγησης ριζωμένη στη συγκίνηση, που γεννώντας την οικεία ηδονή οδηγεί στην κάθαρση. Αυτή η τέχνη έχει τη δύναμη να επιστρέψει στους ανθρώπους τα συναισθήματά τους και συν-κινώντας να αποδώσει συνοχή και ερμηνεία στην ανθρώπινη εμπειρία, συμβάλλοντας έτσι στην επούλωση του τραύματος. Το γλυπτό Κρίση συν-κινεί και παρα-κινεί τους περαστικούς να δημιουργούν τη δική τους αφήγηση για ό,τι έζησαν τον καιρό της κρίσης και να αναζητούν μέσα στην ελληνική ψυχή τους τα ψήγματα της αντίστασης και της ψυχικής ανθεκτικότητας που έκαναν αυτό το λαό να επιβιώνει τα απανωτά εθνικά τραύματα ξεριζωμών, εμφυλίων και δικτατοριών και να ξαναστήνει τη ζωή του από την αρχή.»
- Μπορείτε να συμμετάσχετε δωρεάν με ένα έργο ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής ή ποίησης.
- Η μέγιστη επιτρεπόμενη διάσταση των εικαστικών έργων τέχνης είναι 140cm.
- Η προθεσμία υποβολής συμμετοχών λήγει στις 30/7/2025, ώρα 23:59.
- Παρακαλείσθε να μην συμπεριλάβετε το ονοματεπώνυμό σας.
- Θα ενημερωθείτε για τα αποτελέσματα έως τις 30/08/2025.
- Για να συμμετάσχετε συμπληρώστε τη φόρμα εδώ.