Ο βραβευμένος μονόλογος της Δέσποινας Καλαϊτζίδου, «Ελένη ή Σούλα» που απέσπασε το 2015 το Α’ βραβείο συγγραφής πρωτότυπου θεατρικού έργου στον διαγωνισμό που διοργάνωσε το Greek Play Project θα παρουσιαστεί στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός από το Σάββατο 16 Νοεμβρίου για 8 μόνο παραστάσεις.
Την «Ελένη ή Σούλα» θα ερμηνεύσει η Χριστίνα Μπουριώτη σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη.
Πρόκειται για έναν ανατρεπτικό μονόλογο που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το καυστικό χιούμορ και την τραγικότητα. Η πιο διάσημη γυναίκα της αρχαιότητας, η Ωραία Ελένη της Τροίας, επαναπροσδιορίζεται μέσα από τη ζωή της Σούλας, μιας κομμώτριας από τη Θεσσαλία. Η Ελένη αναρωτιέται αν η μοίρα της θα ήταν διαφορετική αν δεν ήταν το σύμβολο που κατηγορήθηκε για έναν πόλεμο, αλλά μια γυναίκα της καθημερινότητας. Με αιχμηρές ατάκες και συγκινητικές στιγμές, το έργο εξερευνά τη θέση της γυναίκας μέσα στους αιώνες, αποκαλύπτοντας πώς η τραγωδία και το χιούμορ μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά.
Σημείωμα σκηνοθέτηΜε γοητεύουν αφάνταστα τα έργα που αφηγούνται οι γυναίκες. Αυτές κυοφορούν τη ζωή, την ελπίδα, τη χαρά, το μέλλον. Η γυναίκα που μας μιλάει σε αυτό το έργο, είναι σαν να με καλεί δίπλα της, σαν μια σειρήνα που πρέπει να την ακούσω. Και διαμαρτύρεται. Η ωραία Ελένη, που αρπάχτηκε και μεταφέρθηκε σε έναν ξένο τόπο, αναρωτιέται γιατί την κατηγόρησαν με τόση ευκολία για την καταστροφή. Ίσως λόγω της ομορφιάς της, ίσως λόγω της καταγωγής της. Αλλά μάλλον λόγω του φύλου της. Γεννήθηκε, βλέπετε, το αντίθετο του άντρα. Αλλά εκείνη ξέρει, ότι το κέρδος ήταν η αιτία. Όχι η ίδια. Αλλά τώρα το κακό έχει γίνει, κι όλοι δείχνουν με το δάχτυλο εκείνη. Και σκέφτεται η Ελένη. Αν ήταν κάποια άλλη; Αν ήταν απλά η Σούλα, μια κομμώτρια από ένα ορεινό χωριό… Είναι όμως η ζωή της Σούλας πραγματικά καλύτερη από τη δική της; Ένας ανατρεπτικός μονόλογος που μπλέκει με ευφάνταστο τρόπο το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Ένας μονόλογος με πολλές εναλλαγές και πάρα πολύ χιούμορ, που μας μεταφέρει σε μια άλλη πραγματικότητα γεμάτη αλληγορίες. Ο λόγος της Ελένης ή Σούλας είναι πολύ γρήγορος και ζωηρός και δημιουργεί πολλές και έντονες εικόνες. Το έργο, ενώ έχει ως αφετηρία την τραγωδία της Τροίας, εισβάλει στο σήμερα με καυστικό χιούμορ και προσφέρει στους θεατές μια πλευρά της Ελένης που σπάνια βλέπουμε στο θεατρικό σανίδι.
– Αντώνης Καραγιάννης
Κάπου, σε κάποιο μέρος της Ελλάδας, η Ωραία Ελένη λούζει τα μαλλιά της με το πιο όμορφο άρωμα στη γη. Αλλά δεν είναι πλέον η ωραιότερη. Και ούτε και είναι σίγουρη ότι ήταν και κάποτε. Όλους τους γέλασαν οι θεοί. Ίσως γι’ αυτό σκέφτεται πως μια ζωή σαν της Σούλας της κομμώτριας από το χωριό πάνω στον Όλυμπο, θα ήταν καλύτερη από την δική της τραγική ιστορία. Ποια θα μπορούσε να ταυτιστεί με αυτή τη γυναίκα, και ποιος θα τολμούσε να την ερωτευτεί; Η Γυναίκα που είναι πάνω στη σκηνή, δείχνει να ξέρει τα πάντα, αλλά και τίποτα. Μοιάζει να είναι η Θεά της Ομορφιάς, αλλά και η Γυναίκα της Διπλανής Πόρτας, που ένα βράδυ παράτησε τον άντρα της και το παιδί της για τα μάτια ενός νέου. Αλήθεια, αν μπορούσατε, θα ανταλλάζατε τη ζωή σας με εκείνη; Ή θα προτιμούσατε να είστε η Σούλα, η Θεά της Ανταύγειας, που γοήτευε τους άντρες με το τρανταχτό περπάτημά της; Κι αν είστε άντρας, ποια θα ονειρευόσασταν τα βράδια πριν κοιμηθείτε; Την Ελένη ή τη Σούλα;
Το κείμενο αυτό, ξεκίνησε σαν ένας κλασικός μονόλογος της Ωραίας Ελένης, μέχρι που ένα πρωί μου ήρθε στο νου ο τίτλος: «Ελένη ή Σούλα». Δεν απόρησα. Το προηγούμενο βράδυ είχα ακούσει για εκατοστή φορά τα Μαλαματένια Λόγια: «Καλύτερα να σε έλεγαν Μαρία και να ήμουν ράφτρα μες την Κοκκινιά». Ναι, αυτό θα αναρωτηθεί και η Ελένη. Αλλά δεν ξέρω τελικά αν θα συμφωνούσε με το τέλος που της έδωσα. Εσείς;
– Δέσποινα Καλαϊτζίδου
Λίγα λόγια για τον Αντώνη ΚαραγιάννηΟ Αντώνης Καραγιάννης είναι σκηνοθέτης. Σπούδασε σκηνοθεσία στο British Film Institute – London UK, χορό στην Ανώτερη Σχολή Χορού «Τερψιχόρη» και υποκριτική στο Θεατρικό εργαστήρι Θεσσαλονίκης. Είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Αγωγή. Υπήρξε συνιδρυτής του Θεάτρου ΣΟΦΟΥΛΗ και της Νέας Σκηνής Τέχνης Θεσσαλονίκης. Είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (Ε.Ε.Σ.) καθώς και της Ένωσης Κινηματογραφιστών Βόρειας Ελλάδας (Ε.Κ.Β.Ε). Έχει σκηνοθετήσει, μεταξύ άλλων, πολλές παραστάσεις σε θεατρικές σκηνές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στο Κ.Θ.Β.Ε., σε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και σε ποικίλους εναλλακτικούς χώρους. Έχει σκηνοθετήσει επτά ταινίες μικρού μήκους, ψυχαγωγικές σειρές και ντοκιμαντέρ που προβάλλονται στην κρατική τηλεόραση (ΕΡΤ1-ΕΡΤ2-ΕΡΤ3), στο κανάλι της Βουλής, στη Δημοτική Τηλεόραση TV100, εκπομπές σε ιδιωτικά κανάλια, video clips, web stories κ.α. Έχει γράψει θεατρικά έργα που ανέβηκαν σε θεατρικές σκηνές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης κι έχει βραβευτεί ως σκηνοθέτης και χορογράφος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη – Bienalle. Διδάσκει υποκριτική και σκηνοθεσία σε Δραματικές Σχολές, θεατρικά εργαστήρια και Σχολές Κινηματογράφου.
Λίγα λόγια για τη Δέσποινα ΚαλαϊτζίδουΗ Δέσποινα Καλαϊτζίδου είναι βραβευμένη θεατρική συγγραφέας και σεναριογράφος. Έχει μεταπτυχιακά στην Δημιουργική Γραφή (University of Newcastle, UK), το Θέατρο (Trinity College, Dublin, IRE) και τη Λογοτεχνία (Essex University, UK. Έχει βραβευτεί με Κρατικό Βραβείο Συγγραφής από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ έχει συλλέξει βραβεία και από άλλους φορείς. Έργα της έχουν παιχτεί σε όλη την Ελλάδα, ενώ γράφει σενάρια για Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες. Είναι Ψυχοθεραπεύτρια/Δραματοθεραπεύτρια, μέλος της British Association of Dramatherapists, κι έχει διδάξει Θέατρο και Ποίηση στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας του ΑΠΘ.
Λίγα λόγια για τη Χριστίνα ΜπουριώτηΗ Χριστίνα Μπουριώτη είναι απόφοιτη της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «Ανδρέας Βουτσινάς» παίρνοντας 2 υποτροφίες λόγω επίδοσης. Σπούδασε επίσης σύγχρονο χορό και σωματικό θέατρο στο εντατικό πρόγραμμα μετεκπαίδευσης “Redance” στην χορευτική ομάδα “Vis Motrix”. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με ειδικότητα στον Καλλιτεχνικό Τομέα (θεατρικό παιχνίδι, μουσικοκινητική αγωγή, κατασκευές κ.α.). Πρωταγωνίστησε στην χοροθεατρική παράσταση “Βroken” με χορογράφο τον Κωνσταντίνο Γεράρδο, στην θεατρική παράσταση “Ιστορίες να σκεφτείς” του Χόρχε Μπουκάι σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη (το έργο αυτό ταξίδεψε και σε πολλές πόλεις και νησιά της Ελλάδος) και στην θεατρική παράσταση “Σκιές” του Μιχάλη Καραγιάννη σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη – στα πλαίσια ευρωπαϊκού Project για την έμφυλη βία. Έχει πρωταγωνιστήσει επίσης σε πολλά διαφημιστικά σποτς.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ
Για να πάρετε μέρος στο διαγωνισμό πρέπει να κάνετε τα εξής:
- Να ακολουθήσετε το Monopoli στο Instagram
- Nα πατήσετε το tab ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ και να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στη φόρμα συμμετοχής.
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι την προηγούμενη μέρα
Τα ονόματα των νικητών θα δημοσιευθούν στο monopoli.gr μετά τη λήξη του διαγωνισμού και θα βρίσκονται στο Μικρό Κεραμεικό (Ευμολπιδών 13, Γκάζι, Στάση Μετρό: Κεραμεικός, τηλ. 210 3454831)